Nicole de Moor

Staatssecretaris voor asiel en migratie

Nicole de Moor werd geboren in 1984 in Sint-Gillis-Waas. Ze studeerde van 2002 tot 2007 rechten aan de Universiteit Gent en behaalde daaropvolgend een Master of Laws in International and European Law, optie Public International Law aan de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoeksactiviteiten situeerden zich in het gebied van het internationaal, Europees en nationaal asiel- en migratierecht. Met andere woorden, haar studies bleken de perfecte bakermat te zijn waarin haar diepgewortelde interesse in asiel- en migratiebeleid kon ontkiemen.

Nadat een fundamentele basiskennis tijdens haar studies gelegd was, ging ze van 2008 tot 2009 aan de slag als juridisch adviseur bij het Vlaams Minderhedencentrum, nu het agentschap integratie en inburgering, waar ze zich inzette voor etnisch-culturele minderheidsgroepen.

Haar nieuwsgierigheid naar de achterliggende drijfveren van wereldwijde migratiestromen bleef echter kriebelen, waardoor ze zich van 2009 tot 2014 als doctoraatsstudente aan de Vakgroep Internationaal Publiekrecht van de Universiteit Gent onderdompelde in het onderzoek naar internationale migratie als mogelijke adaptatiestrategie voor gemeenschappen getroffen door milieudegradatie. Ondertussen mag ze zich door het succesvol afronden van haar proefschrift al sinds 2014 doctor in de rechten noemen.

Na het afronden van haar doctoraatsonderzoek, was ze werkzaam bij het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (2013-2014). Quasi gelijktijdig zette ze ook haar eerste voetstappen op het politiek toneel als migratiespecialiste op de kabinetten van CD&V-ministers Kris Peeters, Nathalie Muylle en Koen Geens. Daarbovenop werd ze in 2020, gevoed door haar verworven kennis en ervaring, kabinetschef van voormalig Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdi, die uiteindelijk de fakkel aan haar doorgaf. Op 28 juni 2022 legde ze dan ook zelf de eed af als Staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

Kortom, Nicole de Moor ontplooide zich in een relatief beperkte periode van gepassioneerde rechtenstudente tot de migratiespecialiste bij uitstek van de Wetstraat.

Blijf op de hoogte

Dreigen om vluchtelingen naar Brussel te sturen is onaanvaardbaar

Nicole de Moor, Staatssecretaris voor Asiel en Migratie spreekt haar sterke afkeuring uit over de recente uitlatingen van de Hongaarse regering om vluchtelingen naar Brussel te vervoeren. Deze uitspraken, gedaan door de Hongaarse Minister van Binnenlandse Zaken, vormen een ernstige schending van de basisprincipes van de Europese samenwerking en het onderlinge vertrouwen tussen de EU-lidstaten. Hongarije reageert in de eerste plaats op een dispuut dat ze hebben met de EU. Maar dergelijke uitspraken zijn wel enorm schadelijk voor de andere Lidstaten, en in het bijzonder België waar de Europese instellingen gehuisvest zijn. 

De Moor tevreden met Cassasatieberoep door Parket-Generaal over toekennen Belgische nationaliteit aan Toujgani

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, toont zich tevreden met het Cassatieberoep dat het Parket-Generaal instelt tegen het arrest van het Hof van Beroep in Brussel dat de heer Toujgani de Belgische nationaliteit toekent. Dit arrest van 31 juli bevestigde een eerder vonnis van de Rechtbank van Eerste Aanleg in Brussel waarin de nationaliteit een eerste keer werd toegekend, en waartegen het Openbaar Ministerie ook in beroep ging.

Medewerkingsplicht bij terugkeer treedt in werking

Vandaag werd de wet op het aanklampend terugkeerbeleid gepubliceerd in het Staatsblad. Wie het land moet verlaten, is voortaan verplicht om mee te werken aan terugkeer. Dat gaat bijvoorbeeld over meewerken aan terugkeerbegeleiding, aan identificatie, de nodige stappen zetten om de noodzakelijke reisdocumenten te verkrijgen, meewerken aan de organisatie van de reis, aan de noodzakelijke medische onderzoeken en aan het overmaken van medische attesten en certificaten.

Staatssecretaris Nicole de Moor veroordeelt met klem geweld tegen kinderen in opvangcentrum in Zutendaal

Nicole de Moor: "Extremisten die kinderen met geweld en vuurpijlen bedreigen gaat echt vele bruggen te ver. Dit zijn niet de buurtbewoners waarmee ik deze week een respectvol gesprek heb gehad. Ik heb begrip voor hún bezorgdheden, maar niet voor dit soort gewelddadige actie."

Geen opvang meer na negatieve asielprocedure

Om de opvangduur structureel te verkorten werd in een aanpassing van de opvangwet voorzien. Wie een definitieve negatieve asielbeslissing krijgt moet de opvang binnen een periode van 30 dagen moeten verlaten. Tot nog toe was het mogelijk om andere procedures op te starten om langer in de opvang te blijven. Vandaag treedt deze wetgeving in voege.

Laatste stap voor bouw gesloten vertrekcentrum Steenokkerzeel: aannemer aangesteld

Er is een aannemer aangesteld voor de bouw van het nieuwe vertrekcentrum in Steenokkerzeel. Daarmee wordt de laatste stap gezet voor de bouw van het centrum. Het nieuwe centrum zal 50 plaatsen tellen en ligt in de nabijheid van de luchthaven van Zaventem. Personen die gedwongen moeten terugkeren zullen er korte tijd verblijven om hun terugkeer te organiseren.
 

Ook in het gemeenschappelijk visumbeleid hebben we een sterker Europa nodig.

"Het migratiebeleid is niet af. Het is tijd om de focus te leggen op maatregelen die het Europees Asiel- en Migratiepact beter zullen doen werken. Ook in het gemeenschappelijk visumbeleid hebben we een sterker Europa nodig." Dat verklaarde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, na afloop van de Raad voor Europese ministers bevoegd voor migratie in Luxemburg.

Verlenging tijdelijke bescherming Oekraïners tot maart 2026

De tijdelijke bescherming voor Oekraïners wordt voor een jaar verlengd. Dat bevestigde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, na afloop van de Raad voor Europese ministers bevoegd voor migratie in Luxemburg. De Europese Commissie lanceerde het voorstel om de tijdelijke bescherming te verlengen en de Raad, de ministers van de EU-lidstaten, gingen hier vandaag mee akkoord. Deze loopt nu tot maart 2026.

Terugkeer naar Marokko verdubbeld, dit jaar al 119 personen gedwongen teruggestuurd

In de eerste vijf maanden van dit jaar werden 119 Marokkanen in onwettig verblijf gedwongen teruggestuurd. Dat is meer dan het dubbelde van dezelfde periode vorig jaar, toen 55 personen werden teruggestuurd. De vernieuwde samenwerking met Marokko werpt zijn vruchten af. Dankzij het aanklampend terugkeerbeleid, beschikt ook ons land over extra capaciteit voor terugkeer.

 

Laatste busje met fysieke documenten vertrokken, toekomstvisie voor de migratiediensten

Vandaag is het laatste busje met fysieke documenten/stapels documenten vertrokken van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) naar de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV). Dat bespaart maar liefst 5 ton papier per maand. Dat betekent ook het einde van dagelijkse ritten tussen de twee diensten en dat 2 keer per dag. Maar nog beter: de medewerkers van beide organisaties hebben de volledige dossiers nu digitaal ter beschikking.