Nicole de Moor

Staatssecretaris voor asiel en migratie

Nicole de Moor werd geboren in 1984 in Sint-Gillis-Waas. Ze studeerde van 2002 tot 2007 rechten aan de Universiteit Gent en behaalde daaropvolgend een Master of Laws in International and European Law, optie Public International Law aan de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoeksactiviteiten situeerden zich in het gebied van het internationaal, Europees en nationaal asiel- en migratierecht. Met andere woorden, haar studies bleken de perfecte bakermat te zijn waarin haar diepgewortelde interesse in asiel- en migratiebeleid kon ontkiemen.

Nadat een fundamentele basiskennis tijdens haar studies gelegd was, ging ze van 2008 tot 2009 aan de slag als juridisch adviseur bij het Vlaams Minderhedencentrum, nu het agentschap integratie en inburgering, waar ze zich inzette voor etnisch-culturele minderheidsgroepen.

Haar nieuwsgierigheid naar de achterliggende drijfveren van wereldwijde migratiestromen bleef echter kriebelen, waardoor ze zich van 2009 tot 2014 als doctoraatsstudente aan de Vakgroep Internationaal Publiekrecht van de Universiteit Gent onderdompelde in het onderzoek naar internationale migratie als mogelijke adaptatiestrategie voor gemeenschappen getroffen door milieudegradatie. Ondertussen mag ze zich door het succesvol afronden van haar proefschrift al sinds 2014 doctor in de rechten noemen.

Na het afronden van haar doctoraatsonderzoek, was ze werkzaam bij het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (2013-2014). Quasi gelijktijdig zette ze ook haar eerste voetstappen op het politiek toneel als migratiespecialiste op de kabinetten van CD&V-ministers Kris Peeters, Nathalie Muylle en Koen Geens. Daarbovenop werd ze in 2020, gevoed door haar verworven kennis en ervaring, kabinetschef van voormalig Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdi, die uiteindelijk de fakkel aan haar doorgaf. Op 28 juni 2022 legde ze dan ook zelf de eed af als Staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

Kortom, Nicole de Moor ontplooide zich in een relatief beperkte periode van gepassioneerde rechtenstudente tot de migratiespecialiste bij uitstek van de Wetstraat.

Blijf op de hoogte

Nicole de Moor: “Jeugdsector springt ook deze winter opnieuw in de bres voor tijdelijke opvangplaatsen”

Ook deze winter wordt met de jeugdsector samengewerkt voor tijdelijke noodopvangplaatsen.

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor: “Met de bijdrage van de jeugdsector hebben we ook deze winter weer wat extra capaciteit om gezinnen en minderjarigen op te vangen. We hebben dankzij de oproep van Benjamin Dalle vorig jaar een intensievere samenwerking met de sector dan vroeger. Het gaat hier om tijdelijke plaatsen, die ook weer afgebouwd worden wanneer het jeugdwerk hervat.”

Uitspraak Raad van State: de Moor "Opvang kan wel verder geweigerd worden aan wie al vluchtelingenstatus geniet, op individuele basis"

De afgelopen maanden stelde ons land een aanzienlijke stijging vast van asielaanvragen van mensen die reeds bescherming genieten in een ander Europees land, meestal Griekenland. Ons land wil solidair zijn met oorlogsvluchtelingen, maar het systeem draait vierkant als we ook nog eens dossiers moeten behandelen van mensen die elders al bescherming hebben. Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor besliste daarom om delen van het Europees Migratiepact vervroegd toe te passen en opvang te weigeren in die gevallen.

De Moor overlegt met Europese collega’s over Syrische vluchtelingen

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor neemt vandaag deel aan de Raad van Europese ministers van binnenlandse zaken en justitie. De Moor vraagt een gecoördineerd beleid in Europa rond Syrische vluchtelingen.

Nicole de Moor: “Asiel- en migratiediensten volgen situatie in Syrië op de voet”

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor volgt de situatie in Syrië samen met haar diensten op de voet.

De Moor wil komaf maken met asielaanvragen door erkende vluchtelingen: “ondermijnt asielsysteem”

Ons land stelt een aanzienlijke stijging vast van asielaanvragen van Palestijnen en Syriërs die reeds bescherming genieten in een ander Europees land, meestal Griekenland en in mindere mate Bulgarije. De afgelopen maanden gaat het over telkens meer dan 450 aanvragen per maand. Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor wil daar komaf mee maken.

Gedwongen terugkeer naar Marokko verviervoudigd

Dankzij de vernieuwde samenwerking met Marokko, werden dit jaar al meer dan 200 Marokkanen in onwettig verblijf gedwongen teruggestuurd naar hun herkomstland, meer dan vier keer zoveel als vorig jaar.

Overleg met minister Faber over Nederlandse grenscontroles: “eens dat controles niet tot hinder mogen leiden voor burgers en bedrijven”

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor hadden vandaag een bilateraal overleg met Nederlands minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber. De Nederlandse minister liet officieel weten dat er in de loop van december in het grensgebied met ons land zal worden gestart met controles. Deze controles zullen worden uitgevoerd op Nederlands grondgebied.

Nicole de Moor zet sterker in op preventie voor nationaliteiten die nauwelijks kans maken op asiel

Sinds begin februari een fast-trackprocedure werd ingevoerd voor asielaanvragen van nationaliteiten die zeer weinig kans maken op asiel, werden zo al aanvragen van 859 personen versneld behandeld. In 96 procent van de gevallen krijgen asielzoekers in de procedure effectief een weigeringsbeslissing. Toch blijft de instroom van nationaliteiten die weinig kans maken op asiel hoog. Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor wil sterker inzetten op preventie om te vermijden dat mensen die geen nood hebben aan bescherming hier toch asiel aanvragen.

De Moor wil verder werken aan uniformer Europees visabeleid

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor neemt vandaag en morgen deel aan de Vienna Migration Conference, waar vertegenwoordigers van verschillende Europese en herkomstlanden aanwezig zijn. Naast gesprekken over de implementatie van het Europese Migratiepact, vraagt de Moor om verder te werken aan een uniformer en beter gemonitord Europees visabeleid.

Dringende hervorming van de terugkeerrichtlijn cruciaal voor effectief Europees migratiebeleid

De uitvoering van het Europees Migratie- en Asielpact hangt af van effectieve terugkeerprocedures. Het organiseren van terugkeer, voor wie het kan al vanaf de buitengrenzen van de Europese Unie, is een absolute noodzaak voor een correct migratiebeheer. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, benadrukt in de raad van ministers van asiel en migratie in Luxemburg dat de hervorming van de terugkeerrichtlijn niet langer kan worden uitgesteld. “Deze hervorming had al lang voltooid moeten zijn. Het is hoog tijd dat de Europese ministers van Asiel en Migratie dit eindelijk bespreken op de Raad.” aldus de Moor.