Vlaams Volksvertegenwoordiger Nicole de Moor bracht op vrijdag 11 april een bezoek aan Slaatje Praatje, de mobiele sociale kruidenier van van de OCMW’s: Laarne, Wichelen, Berlare, Lebbeke, Buggenhout, Sint-Gillis-Waas en Waasmunter. Slaatje Praatje zet in op gezonde en verse voeding, ontmoeting, integratie en inclusie. Tijdens haar bezoek maakte de Moor kennis met de werking van het initiatief en kreeg ze de nieuwe marktwagen te zien, die recent in gebruik werd genomen.
Mathieu Renneboog, coördinator sociale kruidenier Slaatje Praatje: "Met Slaatje Praatje gaan we letterlijk naar de mensen toe, in hun eigen gemeente, op een plek waar ze zich welkom voelen. Onze nieuwe marktwagen helpt ons om die missie nog sterker waar te maken. Het gaat niet enkel om voeding – al is dat natuurlijk essentieel – maar om het creëren van een warme plek waar mensen zich gezien en gesteund voelen. We combineren kwaliteitsvolle producten met menselijke nabijheid, en we doen dat samen met een fantastisch team van medewerkers en vrijwilligers die elk op hun manier bijdragen aan een sterker sociaal weefsel. Dit project toont hoe lokale samenwerking en lokaal sociaal beleid het verschil kan maken in het leven van mensen."
Slaatje Praatje biedt iedere twee weken kwaliteitsvolle voeding en verzorgingsproducten aan op een marktje in elk van de 7 gemeenten, en stelt mensen met diverse achtergronden te werk met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Het project combineert materiële hulpverlening met sociale tewerkstelling en activiteiten die de zelfredzaamheid van mensen in armoede versterken.
Nicole de Moor, Vlaams Volksvertegenwoordiger: “De strijd tegen armoede vraagt om concrete actie, zoals de lokale sociale kruidenier Slaatje Praatje. Dit project geeft mensen in armoede niet alleen toegang tot basismiddelen, maar versterkt via tweewekelijkse lokale markten ook het gemeenschapsgevoel. Bovendien biedt Slaatje Praatje via sociale tewerkstelling kansen aan mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt om vaardigheden te ontwikkelen en een sociaal en professioneel netwerk uit te bouwen. Dit is inclusie in de praktijk: mensen de kans geven actief deel uit te maken van een samenleving die hen ondersteunt en de ruimte biedt om hun eigen toekomst op te bouwen.”
Nicole de Moor zal in gesprek gaan met medewerkers, vrijwilligers en bezoekers van Slaatje Praatje, terwijl ze zelf ook de handen uit de mouwen steekt. Haar bezoek onderstreept het belang van lokale initiatieven die bijdragen aan een warme, inclusieve samenleving.