Tijdelijk geen opvang meer voor alleenstaande mannen

Publicatiedatum

Tags

Opvang

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, heeft beslist om tijdelijk alleenstaande mannen die asiel aanvragen in België niet meer op te vangen in het netwerk van Fedasil. Zo anticipeert zij op de stijgende instroom van families en kinderen en om in de winter absoluut te vermijden dat kinderen op straat zouden terecht komen. De laatste dagen gaat het aantal gezinnen met kinderen dat asiel vraagt, sterk de hoogte in.

De Moor: “Ik wil niet achter de feiten aanlopen, en neem daarom de beslissing nu al om alle beschikbare plaatsen voor gezinnen met kinderen voor te behouden. Het hoge aantal asielzoekers dat de aflopen twee jaar naar ons land kwam, weegt nog steeds op het opvangnetwerk. We blijven nieuwe centra openen, maar iedereen heeft het afgelopen jaar gezien hoe moeilijk is het is om opvang te creëren. Ik wil absoluut vermijden dat kinderen op straat terecht komen. Ons land doet al heel lang meer dan zijn deel. Dat gaat echt niet langer, voor dit jaar zijn er 19.000 asielzoekers in België die zich registreerden ten opzichte van 1.500 in Portugal, een land met een gelijkaardig inwonersaantal.”

De maatregelen die het voorbije jaar zijn genomen hebben er voor gezorgd dat er geen explosie aan asielaanvragen kwam in ons land. Landen als Duitsland staan er slechter voor. De algemene migratiedruk naar Europa nam met 30 procent toe, in ons land blijft die stabiel op een hoog niveau noteren. Andere landen zoals Portugal en Zweden hebben daar weer heel erg weinig asielaanvragen.

De Staatssecretaris werkt met haar Europese collega’s aan een migratiepact dat het Europese asiel- en migratiebeleid fundamenteel zal hervormen en dat op termijn ook de situatie in ons land zal verlichten. Het pact zal onder meer in een snelle grensprocedure aan de buitengrenzen voorzien en een eerlijkere spreiding van asielzoekers in Europa. Ook deals met derde landen als Tunesië zullen bijdragen aan een beter beheer van de migratiestromen en van onze grenzen. Maar die zaken vragen tijd en zullen niet meteen vruchten afwerpen. Ook de komende winter zullen we dus nog geconfronteerd worden met een complexe opvangsituatie die de staatssecretaris zo goed mogelijk probeert te beheren, met een duidelijke prioriteit voor families en kinderen.

Fedasil is het agentschap dat instaat voor de opvang van asielzoekers.

Blijf op de hoogte

Dreigen om vluchtelingen naar Brussel te sturen is onaanvaardbaar

Nicole de Moor, Staatssecretaris voor Asiel en Migratie spreekt haar sterke afkeuring uit over de recente uitlatingen van de Hongaarse regering om vluchtelingen naar Brussel te vervoeren. Deze uitspraken, gedaan door de Hongaarse Minister van Binnenlandse Zaken, vormen een ernstige schending van de basisprincipes van de Europese samenwerking en het onderlinge vertrouwen tussen de EU-lidstaten. Hongarije reageert in de eerste plaats op een dispuut dat ze hebben met de EU. Maar dergelijke uitspraken zijn wel enorm schadelijk voor de andere Lidstaten, en in het bijzonder België waar de Europese instellingen gehuisvest zijn. 

De Moor tevreden met Cassasatieberoep door Parket-Generaal over toekennen Belgische nationaliteit aan Toujgani

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, toont zich tevreden met het Cassatieberoep dat het Parket-Generaal instelt tegen het arrest van het Hof van Beroep in Brussel dat de heer Toujgani de Belgische nationaliteit toekent. Dit arrest van 31 juli bevestigde een eerder vonnis van de Rechtbank van Eerste Aanleg in Brussel waarin de nationaliteit een eerste keer werd toegekend, en waartegen het Openbaar Ministerie ook in beroep ging.

Medewerkingsplicht bij terugkeer treedt in werking

Vandaag werd de wet op het aanklampend terugkeerbeleid gepubliceerd in het Staatsblad. Wie het land moet verlaten, is voortaan verplicht om mee te werken aan terugkeer. Dat gaat bijvoorbeeld over meewerken aan terugkeerbegeleiding, aan identificatie, de nodige stappen zetten om de noodzakelijke reisdocumenten te verkrijgen, meewerken aan de organisatie van de reis, aan de noodzakelijke medische onderzoeken en aan het overmaken van medische attesten en certificaten.