De Moor op conferentie in Kopenhagen: “Mensensmokkelaars veroorzaken tragedies en dat laten wij in de EU niet toe.”

Publicatiedatum

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, benadrukte op een conferentie in Kopenhagen (Denemarken) de nood aan partnerschappen met landen van herkomst en het voeren van de strijd tegen mensensmokkel. Samen met Europese collega’s en EU-Commissaris Ylva Johansson bespreken ze een versterkte aanpak.

 

Meer dan 90 % van wie irregulier de Europese Unie binnenkomt, betaalt een mensensmokkelaar. Vorig jaar waren er 380.000 irreguliere binnenkomsten. Mensensmokkelaars verdienen miljoenen door mensen uit te buiten. Bedragen van 3000 euro per persoon circuleren om de grens over te steken.

In 2022 werden er 15.000 mensensmokkelaars opgepakt in de hele EU. Om de strijd te blijven voeren is een gerichte inzet van Europol en Frontex nodig. Frontex, die bijstand levert bij het beheren van de grenzen, verzamelt gegevens en inlichtingen over smokkelroutes en smokkelpraktijken van criminele netwerken. Die gegevens kunnen cruciale informatie bevatten om netwerken te ontmantelen.

 

Nicole de Moor: “Wij hebben een Migratiepact gesloten voor een nieuw migratie- en asielsysteem in de EU. Alleen is dat niet voldoende. Mensensmokkelaars verdienen miljoenen door mensen uit te buiten en illusies te verkopen. Mensensmokkelaars veroorzaken tragedies en dat laten wij in de EU niet toe. De lidstaten en de EU-agentschappen zetten zich dagelijks in om netwerken te ontmantelen. Bij het beheer van de grenzen is het noodzakelijk om alle informatie te door te geven en met Europol te delen. Alleen door samen te werken kunnen wij deze strijd voeren.”

 

Daarnaast zijn de migratiepartnerschappen met landen van herkomst, transit en bestemming van groot belang. In de partnerschappen die onlangs werden afgesloten met Tunesië, Egypte en Mauritanië staat de strijd tegen mensensmokkel ook centraal. Fake news van criminele netwerken wordt tegengegaan met preventiecampagnes in die landen van herkomst. De overgrote meerderheid van de migranten die bijvoorbeeld via de Canarische eilanden de EU binnenkomen, komen niet in aanmerking voor asiel in de EU, omdat ze niet op de vlucht zijn voor een conflict. Toch betalen mensen veel geld aan smokkelaars, stappen in kleine bootjes en beginnen aan gevaarlijke reizen. De EU blijft zich inzetten op preventiecampagnes over wie al dan niet aanspraak kan maken op asiel.

 

In juli 2023 werd een strategisch partnerschap met Tunesië afgesloten. Door die samenwerking is er een daling van aankomsten door anti-smokkelacties uitgevoerd door de Tunesische overheid vast te stellen. De verhoogde aanwezigheid van ontwikkelingsorganisaties UNHCR en IOM maken dat er nu effectief registraties gebeuren van mensen die toekomen en er terugkeer van daaruit wordt georganiseerd naar landen van herkomst. De partnerschappen met landen in Noord-Afrika zijn nodig om irregulier vertrek en verlies van levens te voorkomen.

Blijf op de hoogte

Ook in het gemeenschappelijk visumbeleid hebben we een sterker Europa nodig.

"Het migratiebeleid is niet af. Het is tijd om de focus te leggen op maatregelen die het Europees Asiel- en Migratiepact beter zullen doen werken. Ook in het gemeenschappelijk visumbeleid hebben we een sterker Europa nodig." Dat verklaarde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, na afloop van de Raad voor Europese ministers bevoegd voor migratie in Luxemburg.

Verlenging tijdelijke bescherming Oekraïners tot maart 2026

De tijdelijke bescherming voor Oekraïners wordt voor een jaar verlengd. Dat bevestigde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, na afloop van de Raad voor Europese ministers bevoegd voor migratie in Luxemburg. De Europese Commissie lanceerde het voorstel om de tijdelijke bescherming te verlengen en de Raad, de ministers van de EU-lidstaten, gingen hier vandaag mee akkoord. Deze loopt nu tot maart 2026.

Terugkeer naar Marokko verdubbeld, dit jaar al 119 personen gedwongen teruggestuurd

In de eerste vijf maanden van dit jaar werden 119 Marokkanen in onwettig verblijf gedwongen teruggestuurd. Dat is meer dan het dubbelde van dezelfde periode vorig jaar, toen 55 personen werden teruggestuurd. De vernieuwde samenwerking met Marokko werpt zijn vruchten af. Dankzij het aanklampend terugkeerbeleid, beschikt ook ons land over extra capaciteit voor terugkeer.