Staatssecretaris Nicole de Moor legt Winterplan op tafel

Publicatiedatum

Tags

Opvang

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Ons land wordt al maanden geconfronteerd met een zeer hoge instroom van asielzoekers. Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor legt een Winterplan op tafel van de regering.

Nicole de Moor: “Bijkomende maatregelen dringen zich op, zo niet dreigt de opvang van kwetsbare asielzoekers op de helling komen te staan. Bovenop de 31.000 plaatsen die vandaag al bestaan, voorzien we bijkomende capaciteitsverhoging. Daarnaast werken we samen met Brussel voor noodopvang tijdens de winter. Maar extra opvang alleen zal de situatie niet oplossen. We moeten er ook voor zorgen dat meer mensen uit het systeem uitstromen.”

We worden geconfronteerd met een zeer hoge instroom van asielzoekers. Gisteren waren er bijvoorbeeld 450 asielzoekers die zich bij de Dienst Vreemdelingenzaken aan Pacheco wilden registreren, vrijdag ging het om 360. Dit zijn dagcijfers die we enkel tijdens de crisisperiode van 2015 zagen. Ook de voorbije periode was de instroom al enorm hoog.

Nicole de Moor: “De nuchtere realiteit is dat we met de huidige instroom helaas niet iedereen kunnen opvangen. Het systeem botst simpelweg op zijn operationele limieten. Fedasil en partners als het Rode Kruis en Croix Rouge vinden onvoldoende personeel om alle sites volledig operationeel te maken. Daar zijn geen wonderoplossingen voor. Binnen de capaciteitsbeperkingen die we hebben geven we de meest kwetsbaren voorrang.”

Dit is geen uniek Belgisch fenomeen. De instroom ligt in de ganse EU hoog, maar voor sommige landen zoals Oostenrijk, Nederland en België neemt de druk meer dan proportioneel toe. Bijna 50% van de mensen die bij ons asiel aanvragen zijn al elders in de EU geregistreerd. Staatssecretaris de Moor blijft dan ook samen met de Europese partners inzetten op een betere werking van het Dublinsysteem zodat er een meer evenwichtige en eerlijke verdeling komt. Ze zal later deze week opnieuw op die nagel kloppen op de Raad van Europese Ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken om tot oplossingen te komen. Er is ook een bilaterale ontmoeting gepland met Europees commissaris voor binnenlandse zaken Johansson.

Het afgelopen jaar werden 5.132 extra opvangplaatsen voor asielzoekers gecreëerd. Dat brengt het totaal vandaag op meer dan 31.000 plaatsen. Maar dat aantal volstaat niet voor de huidige instroom. Zonder bijkomende maatregelen zal zelfs de opvang van kwetsbare asielzoekers niet meer mogelijk zijn.

Blijf op de hoogte

Nicole de Moor zet sterker in op preventie voor nationaliteiten die nauwelijks kans maken op asiel

Sinds begin februari een fast-trackprocedure werd ingevoerd voor asielaanvragen van nationaliteiten die zeer weinig kans maken op asiel, werden zo al aanvragen van 859 personen versneld behandeld. In 96 procent van de gevallen krijgen asielzoekers in de procedure effectief een weigeringsbeslissing. Toch blijft de instroom van nationaliteiten die weinig kans maken op asiel hoog. Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor wil sterker inzetten op preventie om te vermijden dat mensen die geen nood hebben aan bescherming hier toch asiel aanvragen.

De Moor wil verder werken aan uniformer Europees visabeleid

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor neemt vandaag en morgen deel aan de Vienna Migration Conference, waar vertegenwoordigers van verschillende Europese en herkomstlanden aanwezig zijn. Naast gesprekken over de implementatie van het Europese Migratiepact, vraagt de Moor om verder te werken aan een uniformer en beter gemonitord Europees visabeleid.

Dringende hervorming van de terugkeerrichtlijn cruciaal voor effectief Europees migratiebeleid

De uitvoering van het Europees Migratie- en Asielpact hangt af van effectieve terugkeerprocedures. Het organiseren van terugkeer, voor wie het kan al vanaf de buitengrenzen van de Europese Unie, is een absolute noodzaak voor een correct migratiebeheer. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, benadrukt in de raad van ministers van asiel en migratie in Luxemburg dat de hervorming van de terugkeerrichtlijn niet langer kan worden uitgesteld. “Deze hervorming had al lang voltooid moeten zijn. Het is hoog tijd dat de Europese ministers van Asiel en Migratie dit eindelijk bespreken op de Raad.” aldus de Moor.