Preventie is nodig: vermijden dat Congolezen met valse verwachtingen over asielprocedure naar België komen

Publicatiedatum

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

De laatste 3 maanden valt er een opmerkelijke stijging vast te stellen van asielaanvragen van Congolezen. 

Voor dit jaar zien we nu een verdubbeling vanuit dat land tegenover vorig jaar. 603 tegenover 274 in 2021 maakt dat Congo in de top 10 van landen opduikt van waaruit mensen asiel aanvragen. 

Voor de maand oktober steef het cijfer tot 102, terwijl in september en augustus telkens een 80-tal mensen uit Congo asiel aanvroeg. Normaliter gaat dit over gemiddeld 50 personen per maand. 

Tegelijkertijd daalt het aantal mensen die een vluchtelingenstatus krijgen. Het Commissariaat voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) maakt een beoordeling over de nood aan bescherming van iemand. De erkenningsgraad is gedaald van 30 naar 13 procent. Dat wil zeggen dat de aanvragers niet uit een conflictgebied komen maar uit economische overwegingen willen migreren. Daarvoor dient de asielprocedure niet, er moeten andere procedures gevolgd worden als men wil komen werken of studeren in België. 70 procent van de mensen die asiel aanvragen komen uit de hoofdstad, Kinshasa.

Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, gaf deze middag in samenwerking met de Congolese immigratiedienst (DGM) een persconferentie om te benadrukken aan de lokale bevolking welke de juiste procedures zijn om te volgen. 

Het blijft noodzakelijk dat de Staatssecretaris ter plaatse de correcte boodschap geeft over de te volgen procedure om legaal in België te kunnen verblijven. We moeten absoluut voorkomen dat mensen denken dat ze met een asielprocedure zomaar verblijf in België zullen krijgen. Uiteraard zal wie nood aan bescherming heeft dit krijgen in ons land. 

De Moor: "Alle opvangplaatsen die er zijn in België hebben we nodig voor de opvang van mensen die effectief vluchten voor oorlog of conflict. Er zijn geen plaatsen op overschot. Ik tracht te voorkomen dat mensen met onjuiste verwachtingen naar België komen."

Een andere verontrustende trend is het grote aantal Congolezen dat richting Cyprus trekt om in de Europese Unie terecht te komen. In 2021 waren er 1730 aanvragen, dit jaar is ook daar een verdubbeling vast te stellen met 3165 asielaanvragen.  

Gezien deze grote asieldruk in Cyprus werkt België heel nauw samen met Cyprus om terugkeer te organiseren. Gezien er ook veel doorreizende asielzoekers zijn willen wij ook met landen die veel instroom hebben om terugkeer te organiseren.

Blijf op de hoogte

Nicole de Moor: “Eindelijk sterkere Europese grenzen.”

Het Europees Asiel- en Migratiepact werd vandaag in de ECOFIN-raad finaal goedgekeurd als A-punt (zonder discussie). Daarmee is de laatste stap op wetgevend vlak afgerond. Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, liet er geen gras over groeien en bracht eind april al haar collega-ministers samen in Gent om met de uitvoering van dat Pact vaart te maken. De Europese Commissie stelt in juni haar overkoepelend implementatieplan voor. Elke lidstaat moet vervolgens tegen eind dit jaar een nationaal implementatieplan voorleggen. 

De Moor wil asielaanvragen van Moldaviërs en Congolezen zo snel mogelijk afhandelen

In de eerste vier maanden van dit jaar nam het aantal asielaanvragen uit Congo en Moldavië toe met respectievelijk 22 en 16 procent. Nochtans krijgen asielzoekers uit die landen maar zelden bescherming in ons land. Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor wil die dossiers zo snel mogelijk afhandelen. Sinds 1 februari bestaat daarvoor een fast-trackprocedure.

 

De Moor op conferentie in Kopenhagen: “Mensensmokkelaars veroorzaken tragedies en dat laten wij in de EU niet toe.”

Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, benadrukte op een conferentie in Kopenhagen (Denemarken) de nood aan partnerschappen met landen van herkomst en het voeren van de strijd tegen mensensmokkel. Samen met Europese collega’s en EU-Commissaris Ylva Johansson bespreken ze een versterkte aanpak.