Met special flight naar Congo draagt België bij aan concrete EU samenwerking rond terugkeer

Publicatiedatum

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Er is gisteren succesvol een zogenaamde ‘Special Flight’ vanuit Zaventem vertrokken richting Congo. Vanuit Zaventem werden 14 Congolezen aan boord gebracht die niet vrijwillig wilden terugkeren naar hun land van herkomst.

Dit betrof 8 personen die in gesloten terugkeercentra verbleven in België, 3 uit Duitsland en 3 uit Zweden. De ‘Special Flight’ werd door de Belgische Dienst Vreemdelingenzaken georganiseerd en ondersteund door Frontex. Andere Europese lidstaten kunnen intekenen op zo’n vlucht om mensen in onwettig verblijf en uitgeprocedeerde asielzoekers terug te sturen. De vlucht hield ook nog halte in Cyprus om daar 5 personen aan boord mee te nemen. De samenwerking tussen de 4 Europese lidstaten is een voorbeeld van Europese samenwerking in de praktijk om tot een efficiënter terugkeerbeleid te komen.

“Special flights gebruiken is de allerlaatste stap in de terugkeer. Maar als mensen echt niet willen meewerken aan hun terug dan is er geen enkele andere mogelijkheid om mensen terug te sturen naar hun land. Niet iedereen kan hier zomaar in België blijven of zelfs in de Europese Unie”, onderschrijft Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, deze aanpak.

Er wordt altijd eerst ingezet op vrijwillige terugkeerpogingen. Gedwongen terugkeer is altijd de laatste optie, en wie echt niet wil meewerken wordt op een vlucht gezet. De Belgische verbindingsofficier van de Dienst Vreemdelingenzaken die werkzaam is in Congo zorgt ervoor dat alles volledig administratief geregeld geraakt. De verbindingsofficier staat dagelijks in contact met de Congolese immigratiedienst om de nodige doorlaatbewijzen te bekomen, de visa voor de escorteurs van de politie die aanwezig zijn op de vlucht en het contact met de Congolese grensinspectie te onderhouden om melden wanneer de vlucht landt.

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) zet Special Flights in wanneer personen niet meewerken aan terugkeer. Deze mensen hebben geen verblijfsrecht in België.

“Op deze manier moeten EU-landen niet individueel op zoek naar een samenwerking met Congo. Het is meteen ook efficiënter om een vlucht zo vol mogelijk te laten vertrekken. Congo is een goede partner voor ons land inzake terugname van mensen in onwettig verblijf. Mochten alle Europese lidstaten aan hetzelfde zeel trekken dan stonden we er gezamenlijk veel beter voor in de EU.” gaat de Moor verder.

De laatste 2 maanden stijgen de asielaanvragen vanuit Congo, met respectievelijk 80 in augustus, 83 in september en 88 in oktober. Daardoor stijgt Congo tot in de top 10 van landen waaruit asiel wordt aangevraagd. Wie op de vlucht is voor oorlog of vervolging, kan bescherming krijgen in ons land. Maar wie niet aan die voorwaarden voldoet, krijgt een negatieve beslissing, en moet terugkeren. Inzetten op terugkeer is dan ook van belang om duidelijk te maken dat wie hier uiteindelijk een negatieve beslissing krijgt teruggestuurd wordt. Staatssecretaris de Moor gaat volgende week op missie naar Congo om te praten over migratiebeheer.

Blijf op de hoogte

Nicole de Moor: “Eindelijk sterkere Europese grenzen.”

Het Europees Asiel- en Migratiepact werd vandaag in de ECOFIN-raad finaal goedgekeurd als A-punt (zonder discussie). Daarmee is de laatste stap op wetgevend vlak afgerond. Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, liet er geen gras over groeien en bracht eind april al haar collega-ministers samen in Gent om met de uitvoering van dat Pact vaart te maken. De Europese Commissie stelt in juni haar overkoepelend implementatieplan voor. Elke lidstaat moet vervolgens tegen eind dit jaar een nationaal implementatieplan voorleggen. 

De Moor wil asielaanvragen van Moldaviërs en Congolezen zo snel mogelijk afhandelen

In de eerste vier maanden van dit jaar nam het aantal asielaanvragen uit Congo en Moldavië toe met respectievelijk 22 en 16 procent. Nochtans krijgen asielzoekers uit die landen maar zelden bescherming in ons land. Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor wil die dossiers zo snel mogelijk afhandelen. Sinds 1 februari bestaat daarvoor een fast-trackprocedure.

 

De Moor op conferentie in Kopenhagen: “Mensensmokkelaars veroorzaken tragedies en dat laten wij in de EU niet toe.”

Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, benadrukte op een conferentie in Kopenhagen (Denemarken) de nood aan partnerschappen met landen van herkomst en het voeren van de strijd tegen mensensmokkel. Samen met Europese collega’s en EU-Commissaris Ylva Johansson bespreken ze een versterkte aanpak.