Kern gaat in op dringende oproep staatssecretaris de Moor voor operationele steun aan Fedasil

Publicatiedatum

Tags

Opvang

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Op vraag van Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, heeft de kern van de regering beslist om Fedasil bij te staan in het operationeel maken van de beschikbare opvangplaatsen.

Op korte termijn zullen er 150 personeelsleden vrijgemaakt worden via andere overheidsdiensten om de plaatsen die nu beschikbaar zijn in te vullen. Er wordt een werkgroep opgericht om zo snel als mogelijk eerste noden qua personeelstekorten aan te vullen.

 Voor de langere termijn komt de regering volgende week samen om te bekijken hoe andere opvangsites operationeel kunnen worden en het Winterplan met de mix aan maatregelen uitgerold kan worden.  


“Dat de regeringspartners personeel beschikbaar gaan maken is alvast een goede zaak. De huidige instroom is hoog. Dat zijn de nuchtere cijfers. Ik duw vandaag op de Raad in Luxemburg op Europese oplossingen om de instroom via de Westelijke Balkan route aan te pakken. Ik vind het niet normaal dat mensen visumvrij kunnen reizen naar een buurland van de EU en dan een mensensmokkelaar betalen om over de grens te raken. Dat moet stoppen” aldus de Moor.

Blijf op de hoogte

Ook in het gemeenschappelijk visumbeleid hebben we een sterker Europa nodig.

"Het migratiebeleid is niet af. Het is tijd om de focus te leggen op maatregelen die het Europees Asiel- en Migratiepact beter zullen doen werken. Ook in het gemeenschappelijk visumbeleid hebben we een sterker Europa nodig." Dat verklaarde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, na afloop van de Raad voor Europese ministers bevoegd voor migratie in Luxemburg.

Verlenging tijdelijke bescherming Oekraïners tot maart 2026

De tijdelijke bescherming voor Oekraïners wordt voor een jaar verlengd. Dat bevestigde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, na afloop van de Raad voor Europese ministers bevoegd voor migratie in Luxemburg. De Europese Commissie lanceerde het voorstel om de tijdelijke bescherming te verlengen en de Raad, de ministers van de EU-lidstaten, gingen hier vandaag mee akkoord. Deze loopt nu tot maart 2026.

Terugkeer naar Marokko verdubbeld, dit jaar al 119 personen gedwongen teruggestuurd

In de eerste vijf maanden van dit jaar werden 119 Marokkanen in onwettig verblijf gedwongen teruggestuurd. Dat is meer dan het dubbelde van dezelfde periode vorig jaar, toen 55 personen werden teruggestuurd. De vernieuwde samenwerking met Marokko werpt zijn vruchten af. Dankzij het aanklampend terugkeerbeleid, beschikt ook ons land over extra capaciteit voor terugkeer.