Kern gaat in op dringende oproep staatssecretaris de Moor voor operationele steun aan Fedasil

Publicatiedatum

Tags

Opvang

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Op vraag van Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, heeft de kern van de regering beslist om Fedasil bij te staan in het operationeel maken van de beschikbare opvangplaatsen.

Op korte termijn zullen er 150 personeelsleden vrijgemaakt worden via andere overheidsdiensten om de plaatsen die nu beschikbaar zijn in te vullen. Er wordt een werkgroep opgericht om zo snel als mogelijk eerste noden qua personeelstekorten aan te vullen.

 Voor de langere termijn komt de regering volgende week samen om te bekijken hoe andere opvangsites operationeel kunnen worden en het Winterplan met de mix aan maatregelen uitgerold kan worden.  


“Dat de regeringspartners personeel beschikbaar gaan maken is alvast een goede zaak. De huidige instroom is hoog. Dat zijn de nuchtere cijfers. Ik duw vandaag op de Raad in Luxemburg op Europese oplossingen om de instroom via de Westelijke Balkan route aan te pakken. Ik vind het niet normaal dat mensen visumvrij kunnen reizen naar een buurland van de EU en dan een mensensmokkelaar betalen om over de grens te raken. Dat moet stoppen” aldus de Moor.

Blijf op de hoogte

België zal gewelddadige Israëlische kolonisten toegang tot het grondgebied weigeren

Net zoals leden van Hamas die op de terreurlijst van de EU staan niet binnen mogen in ons land zal België ook gewelddadige Israëlische kolonisten de toegang weigeren. Dat werd vandaag beslist op vraag van de kern.

 

Nieuwe elektronische kids-ID voor niet-Belgische kinderen zorgt voor betere bescherming

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor stelde vandaag in Merelbeke de elektronische kids-ID voor niet-Belgische kinderen voor. Die vervangt vanaf 15 januari de kartonnen kids-ID die tot nog toe bestond. De elektronische kids-ID maakt identiteitsfraude veel moeilijker en kan gelinkt worden aan informatie over ouderlijk gezag.

Sterke daling in 2023 niet-begeleide minderjarigen

In 2023 is het aantal niet-begeleide minderjarigen dat in België toekomt en asiel aanvraagt sterk gedaald. Daar waar we in 2022 een piek vast konden stellen van 6434 personen die verklaarden minderjarig te zijn en zonder ouders of familie in België blijkt dat in de 3 eerste kwartalen van 2023 sterk teruggevallen. Tot en met september verklaarden 3217 personen minderjarig te zijn. Het overgrote deel verklaart tussen de 11 en 17 jaar te zijn. Dat verklaarde staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, tijdens het debat over de beleidsnota asiel en migratie.