Jeugdsector springt in de bres voor tijdelijke noodplaatsen

Publicatiedatum

Tags

Opvang

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor slaan de handen in elkaar om tijdelijke noodplaatsen voor asielzoekers te voorzien. In het kader van de zoektocht naar opvangplaatsen, maakt het jeugdwerk op korte termijn ruimte vrij.

Dalle stelt ongebruikte ruimtes op drie sites die eigendom zijn van de Vlaamse overheid ter beschikking. In twee jeugdcentra in Beersel (Destelheide en Hanenbos) kunnen vanaf deze week asielzoekers voor korte tijd worden opgevangen. Vandaag wordt een groep gezinnen en kinderen ondergebracht in Destelheide. Zij zullen daar enkele dagen verblijven, in afwachting dat een plaats vrijkomt in een gewoon centrum. Staatssecretaris de Moor heeft daarover contact gehad met de burgemeester met Beersel. 

De planning van de jeugdactiviteiten in deze centra blijft ongewijzigd. De beschikbare capaciteit voor de opvang van asielzoekers zal daardoor verschillen van dag tot dag.

Op het domein van de Hoge Rielen in Kasterlee is er in twee gebouwen noodopvang gepland in de periode van november tot eind februari. Voor die gebouwen zijn er geen reservaties voor jeugdwerk in die periode.

Beide jeugddomeinen zullen vooral ingezet worden als buffercapaciteit om families en minderjarigen voor korte tijd op te vangen, in afwachting dat een plaats vrijkomt in een gewoon centrum.

Daarnaast vroeg minister Dalle aan sectororganisatie Centrum voor Jeugdtoerisme (CJT) na te gaan welke mogelijkheden er zijn bij de uitbaters van jeugdverblijven en hostels. Verschillende organisaties hebben aangegeven te willen helpen, de capaciteit en duurtijd die zij kunnen aanbieden verschilt van verblijf tot verblijf. Van het aanbod van de verschillende organisaties wordt nu een analyse gemaakt. Tegen eind volgende week zou duidelijk moeten zijn over hoeveel beschikbare plaatsen het gaat.

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle: “Dit is niet zomaar asielopvang, dit is de jeugdsector die verantwoordelijkheid opneemt in een urgente crisis. Ik ben hen daar bijzonder dankbaar voor. Het betreft eenvoudige basisopvang voor een beperkte groep mensen, zonder dat dit ten koste gaat van de reguliere jeugdactiviteiten. Zowel de infrastructuur als de mensen die er werken, hebben ervaring in het kwaliteitsvol verwelkomen van kinderen en gezinnen. Jeugdcentrum Destelheide bezit niet voor niets het Quality Label for Youth Centers van de Raad van Europa, een label dat wordt uitgereikt aan uitmuntende jeugdcentra. Er is veel ruimte en de opvang gebeurt in een familiale sfeer, zonder overlast voor de buurt.”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor: “Het is fantastisch hoe de jeugdsector zich solidair opstelt. Met de bijdrage van de sector hebben we weer wat extra capaciteit om gezinnen en minderjarigen op te vangen. Het is mijn absolute prioriteit om te zorgen dat gezinnen en kinderen niet op straat belanden. Grote dank aan collega Dalle om zo proactief mee te zoeken naar oplossingen.”

Blijf op de hoogte

Laatste busje met fysieke documenten vertrokken, toekomstvisie voor de migratiediensten

Vandaag is het laatste busje met fysieke documenten/stapels documenten vertrokken van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) naar de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV). Dat bespaart maar liefst 5 ton papier per maand. Dat betekent ook het einde van dagelijkse ritten tussen de twee diensten en dat 2 keer per dag. Maar nog beter: de medewerkers van beide organisaties hebben de volledige dossiers nu digitaal ter beschikking.

Nicole de Moor: “Eindelijk sterkere Europese grenzen.”

Het Europees Asiel- en Migratiepact werd vandaag in de ECOFIN-raad finaal goedgekeurd als A-punt (zonder discussie). Daarmee is de laatste stap op wetgevend vlak afgerond. Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, liet er geen gras over groeien en bracht eind april al haar collega-ministers samen in Gent om met de uitvoering van dat Pact vaart te maken. De Europese Commissie stelt in juni haar overkoepelend implementatieplan voor. Elke lidstaat moet vervolgens tegen eind dit jaar een nationaal implementatieplan voorleggen. 

De Moor wil asielaanvragen van Moldaviërs en Congolezen zo snel mogelijk afhandelen

In de eerste vier maanden van dit jaar nam het aantal asielaanvragen uit Congo en Moldavië toe met respectievelijk 22 en 16 procent. Nochtans krijgen asielzoekers uit die landen maar zelden bescherming in ons land. Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor wil die dossiers zo snel mogelijk afhandelen. Sinds 1 februari bestaat daarvoor een fast-trackprocedure.