Jeugdsector springt in de bres voor tijdelijke noodplaatsen

Publicatiedatum

Tags

Opvang

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor slaan de handen in elkaar om tijdelijke noodplaatsen voor asielzoekers te voorzien. In het kader van de zoektocht naar opvangplaatsen, maakt het jeugdwerk op korte termijn ruimte vrij.

Dalle stelt ongebruikte ruimtes op drie sites die eigendom zijn van de Vlaamse overheid ter beschikking. In twee jeugdcentra in Beersel (Destelheide en Hanenbos) kunnen vanaf deze week asielzoekers voor korte tijd worden opgevangen. Vandaag wordt een groep gezinnen en kinderen ondergebracht in Destelheide. Zij zullen daar enkele dagen verblijven, in afwachting dat een plaats vrijkomt in een gewoon centrum. Staatssecretaris de Moor heeft daarover contact gehad met de burgemeester met Beersel. 

De planning van de jeugdactiviteiten in deze centra blijft ongewijzigd. De beschikbare capaciteit voor de opvang van asielzoekers zal daardoor verschillen van dag tot dag.

Op het domein van de Hoge Rielen in Kasterlee is er in twee gebouwen noodopvang gepland in de periode van november tot eind februari. Voor die gebouwen zijn er geen reservaties voor jeugdwerk in die periode.

Beide jeugddomeinen zullen vooral ingezet worden als buffercapaciteit om families en minderjarigen voor korte tijd op te vangen, in afwachting dat een plaats vrijkomt in een gewoon centrum.

Daarnaast vroeg minister Dalle aan sectororganisatie Centrum voor Jeugdtoerisme (CJT) na te gaan welke mogelijkheden er zijn bij de uitbaters van jeugdverblijven en hostels. Verschillende organisaties hebben aangegeven te willen helpen, de capaciteit en duurtijd die zij kunnen aanbieden verschilt van verblijf tot verblijf. Van het aanbod van de verschillende organisaties wordt nu een analyse gemaakt. Tegen eind volgende week zou duidelijk moeten zijn over hoeveel beschikbare plaatsen het gaat.

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle: “Dit is niet zomaar asielopvang, dit is de jeugdsector die verantwoordelijkheid opneemt in een urgente crisis. Ik ben hen daar bijzonder dankbaar voor. Het betreft eenvoudige basisopvang voor een beperkte groep mensen, zonder dat dit ten koste gaat van de reguliere jeugdactiviteiten. Zowel de infrastructuur als de mensen die er werken, hebben ervaring in het kwaliteitsvol verwelkomen van kinderen en gezinnen. Jeugdcentrum Destelheide bezit niet voor niets het Quality Label for Youth Centers van de Raad van Europa, een label dat wordt uitgereikt aan uitmuntende jeugdcentra. Er is veel ruimte en de opvang gebeurt in een familiale sfeer, zonder overlast voor de buurt.”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor: “Het is fantastisch hoe de jeugdsector zich solidair opstelt. Met de bijdrage van de sector hebben we weer wat extra capaciteit om gezinnen en minderjarigen op te vangen. Het is mijn absolute prioriteit om te zorgen dat gezinnen en kinderen niet op straat belanden. Grote dank aan collega Dalle om zo proactief mee te zoeken naar oplossingen.”

Blijf op de hoogte

België zal gewelddadige Israëlische kolonisten toegang tot het grondgebied weigeren

Net zoals leden van Hamas die op de terreurlijst van de EU staan niet binnen mogen in ons land zal België ook gewelddadige Israëlische kolonisten de toegang weigeren. Dat werd vandaag beslist op vraag van de kern.

 

Nieuwe elektronische kids-ID voor niet-Belgische kinderen zorgt voor betere bescherming

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor stelde vandaag in Merelbeke de elektronische kids-ID voor niet-Belgische kinderen voor. Die vervangt vanaf 15 januari de kartonnen kids-ID die tot nog toe bestond. De elektronische kids-ID maakt identiteitsfraude veel moeilijker en kan gelinkt worden aan informatie over ouderlijk gezag.

Sterke daling in 2023 niet-begeleide minderjarigen

In 2023 is het aantal niet-begeleide minderjarigen dat in België toekomt en asiel aanvraagt sterk gedaald. Daar waar we in 2022 een piek vast konden stellen van 6434 personen die verklaarden minderjarig te zijn en zonder ouders of familie in België blijkt dat in de 3 eerste kwartalen van 2023 sterk teruggevallen. Tot en met september verklaarden 3217 personen minderjarig te zijn. Het overgrote deel verklaart tussen de 11 en 17 jaar te zijn. Dat verklaarde staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, tijdens het debat over de beleidsnota asiel en migratie.