Iquioussen opgesloten in gesloten terugkeercentrum

Publicatiedatum

Tags

Terugkeer

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Staatsecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, meldt dat de heer Iquioussen gisteren werd opgesloten in een gesloten terugkeercentrum. Deze persoon heeft geen toelating om op het Belgisch grondgebied te verblijven.

Justitie besliste gisteren dat hij niet langer onder voorlopige hechtenis mag geplaatst worden in afwachting van zijn uitlevering aan Frankrijk. Daardoor moet hij ook geen enkelband meer dragen.

De man is in Frankrijk zijn verblijfsrecht verloren en moest terugkeren naar zijn land van oorsprong Marokko. Hij is dus in een gesloten terugkeercentrum geplaatst met het oog op zijn verwijdering van het grondgebied. Hij geeft geen tekenen dat hij vrijwillig wenst terug te keren. De Franse overheid wil de persoon nog steeds terug om hem naar Marokko te sturen.

“Ik zal niet nalaten deze zaak op te volgen met mijn diensten. Wij kunnen niet toelaten dat wanneer iemand die een extremist is en geen verblijfsrecht heeft zomaar kan rondlopen op ons grondgebied. Wie hier niet mag zijn moet teruggestuurd worden. Wij blijven in contact met Frankrijk om zijn verwijdering mogelijk te maken”, aldus de Moor.

Er bestaat een cel radicalisme bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Deze dienst werkt nauw samen met de verschillende veiligheidsdiensten voor de opvolging van personen die geen Belg zijn waarbij indicaties zijn van radicalisering, extremisme of gevaar voor de nationale veiligheid. Deze cel volgt nauwlettend op wat ze kunnen ondernemen om deze mensen van het grondgebied te verwijderen.

Blijf op de hoogte

Nicole de Moor: “Eindelijk sterkere Europese grenzen.”

Het Europees Asiel- en Migratiepact werd vandaag in de ECOFIN-raad finaal goedgekeurd als A-punt (zonder discussie). Daarmee is de laatste stap op wetgevend vlak afgerond. Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, liet er geen gras over groeien en bracht eind april al haar collega-ministers samen in Gent om met de uitvoering van dat Pact vaart te maken. De Europese Commissie stelt in juni haar overkoepelend implementatieplan voor. Elke lidstaat moet vervolgens tegen eind dit jaar een nationaal implementatieplan voorleggen. 

De Moor wil asielaanvragen van Moldaviërs en Congolezen zo snel mogelijk afhandelen

In de eerste vier maanden van dit jaar nam het aantal asielaanvragen uit Congo en Moldavië toe met respectievelijk 22 en 16 procent. Nochtans krijgen asielzoekers uit die landen maar zelden bescherming in ons land. Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor wil die dossiers zo snel mogelijk afhandelen. Sinds 1 februari bestaat daarvoor een fast-trackprocedure.

 

De Moor op conferentie in Kopenhagen: “Mensensmokkelaars veroorzaken tragedies en dat laten wij in de EU niet toe.”

Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, benadrukte op een conferentie in Kopenhagen (Denemarken) de nood aan partnerschappen met landen van herkomst en het voeren van de strijd tegen mensensmokkel. Samen met Europese collega’s en EU-Commissaris Ylva Johansson bespreken ze een versterkte aanpak.