Instroom Burundese asielzoekers sterk gedaald

Publicatiedatum

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Het aantal Burundese asielzoekers is de afgelopen maand sterk gedaald. Dat is het gevolg van het stopzetten van het Servische visumbeleid, waar staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor zowel op bilateraal als Europees niveau druk voor uitoefende. De Moor lichtte de cijfers vandaag toe in de Kamer tijdens het debat over de beleidsnota.

Nicole de Moor: “We slagen erin om de hoge instroom van Burundese asielzoekers in ons land te verminderen. Wie nood heeft aan bescherming kan asiel aanvragen in ons land, maar we zagen sinds de zomer een sterke toename van Burundezen die om economische redenen naar ons land kwamen. Via eensgezinde Europese actie zijn we erin geslaagd om een transitland tot actie aan te zetten. Als het aan mij ligt zien we in de toekomst meer van dergelijke Europese samenwerking.”

In oktober vroegen nog 624 Burundezen asiel aan in ons land, in november waren dat er 418. De sterke daling is het gevolg van het stopzetten van de Servische visumvrijstelling voor Burundezen op 21 oktober. Sinds juli kende ons land een sterke toename van asielverzoeken van Burundezen, die voornamelijk via Servië de Europese Unie binnen kwamen. Servië liet Burundezen en verschillende andere nationaliteiten visumvrij inreizen. Ook andere Europese landen werden daardoor geconfronteerd met een zeer hoge instroom van asielzoekers die via Servië reisden. 

Staatssecretaris de Moor ondernam zowel bilateraal als op Europees niveau actie om de grote asielinstroom via de Westelijke Balkanroute te verminderen. Ze had daarvoor verschillende contacten met de Servische ambassadeur in Brussel, lanceerde online preventie- en informatiecampagnes en oefende druk uit via de Belgische ambassades in Belgrado en Bujumbura. De Moor trok ook samen met ministers uit andere lidstaten aan de alarmbel bij Europees commissaris voor binnenlandse zaken Ylva Johansson. Onder die brede Europese druk paste Servië zijn visumbeleid uiteindelijk aan.

Burundi is het vierde grootste herkomstland voor asielzoekers dit jaar, met 2.577 asielaanvragen. Met de toename van het aantal asielaanvragen, nam de erkenningsgraaf af. Terwijl ons land in het verleden vooral politieke vluchtelingen uit Burundi opving, speelden er recent vaker economische motieven.

Blijf op de hoogte

Nicole de Moor: “Eindelijk sterkere Europese grenzen.”

Het Europees Asiel- en Migratiepact werd vandaag in de ECOFIN-raad finaal goedgekeurd als A-punt (zonder discussie). Daarmee is de laatste stap op wetgevend vlak afgerond. Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, liet er geen gras over groeien en bracht eind april al haar collega-ministers samen in Gent om met de uitvoering van dat Pact vaart te maken. De Europese Commissie stelt in juni haar overkoepelend implementatieplan voor. Elke lidstaat moet vervolgens tegen eind dit jaar een nationaal implementatieplan voorleggen. 

De Moor wil asielaanvragen van Moldaviërs en Congolezen zo snel mogelijk afhandelen

In de eerste vier maanden van dit jaar nam het aantal asielaanvragen uit Congo en Moldavië toe met respectievelijk 22 en 16 procent. Nochtans krijgen asielzoekers uit die landen maar zelden bescherming in ons land. Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor wil die dossiers zo snel mogelijk afhandelen. Sinds 1 februari bestaat daarvoor een fast-trackprocedure.

 

De Moor op conferentie in Kopenhagen: “Mensensmokkelaars veroorzaken tragedies en dat laten wij in de EU niet toe.”

Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, benadrukte op een conferentie in Kopenhagen (Denemarken) de nood aan partnerschappen met landen van herkomst en het voeren van de strijd tegen mensensmokkel. Samen met Europese collega’s en EU-Commissaris Ylva Johansson bespreken ze een versterkte aanpak.