Deze week 350 plaatsen in humanitaire noodopvangcentra

Publicatiedatum

Tags

Opvang

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Tegen eind deze week zullen er 300 asielzoekers in het humanitaire noodopvangcentrum van Glons verblijven en 50 in dat van Jabbeke. Op dit moment verblijven in beide centra samen ongeveer 50 asielzoekers, voornamelijk families. Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor geeft opdracht om een eerste groep asielzoekers uit het kraakpand in de Paleizentestraat over te brengen.

Nicole de Moor: “Sinds vorige week kunnen we alle asielzoekers die op straat sliepen een bed aanbieden. Ik werk daarnaast aan een oplossing voor asielzoekers die momenteel in kraakpanden verblijven. Zij zullen stapsgewijs worden overgebracht naar het opvangnetwerk van Fedasil. Eind deze week zal een eerste groep van enkele tientallen asielzoekers worden overgebracht. We doen dit stapsgewijs omdat we voldoende plaatsen willen behouden voor families of minderjarigen die aankomen en die we prioritair opvangen.”

De afgelopen week zijn mobiele zorgteams twee keer ter plaatste geweest in de Paleizenstraat. Zij dienden zorgen toe en verwijzen indien nodig door. Voor de zorgteams wordt samengewerkt met volksgezondheid.

In het kader van het Winterplan werden twee humanitaire noodopvangcentra geopend. Dat in Jabbeke is sinds 15 december open, dat van Glons sinds 5 december. Asielzoekers kunnen er voor korte tijd worden onderbracht in afwachting dat er plaats vrij is in een gewoon asielcentrum. De humanitaire noodopvangcentra werden gerealiseerd in samenwerking met het Crisiscentrum, de civiele bescherming en defensie.

Blijf op de hoogte

Ook in het gemeenschappelijk visumbeleid hebben we een sterker Europa nodig.

"Het migratiebeleid is niet af. Het is tijd om de focus te leggen op maatregelen die het Europees Asiel- en Migratiepact beter zullen doen werken. Ook in het gemeenschappelijk visumbeleid hebben we een sterker Europa nodig." Dat verklaarde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, na afloop van de Raad voor Europese ministers bevoegd voor migratie in Luxemburg.

Verlenging tijdelijke bescherming Oekraïners tot maart 2026

De tijdelijke bescherming voor Oekraïners wordt voor een jaar verlengd. Dat bevestigde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, na afloop van de Raad voor Europese ministers bevoegd voor migratie in Luxemburg. De Europese Commissie lanceerde het voorstel om de tijdelijke bescherming te verlengen en de Raad, de ministers van de EU-lidstaten, gingen hier vandaag mee akkoord. Deze loopt nu tot maart 2026.

Terugkeer naar Marokko verdubbeld, dit jaar al 119 personen gedwongen teruggestuurd

In de eerste vijf maanden van dit jaar werden 119 Marokkanen in onwettig verblijf gedwongen teruggestuurd. Dat is meer dan het dubbelde van dezelfde periode vorig jaar, toen 55 personen werden teruggestuurd. De vernieuwde samenwerking met Marokko werpt zijn vruchten af. Dankzij het aanklampend terugkeerbeleid, beschikt ook ons land over extra capaciteit voor terugkeer.