De Moor zet schouders onder hernieuwd migratiepartnerschap met Marokko

Publicatiedatum

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, is bijzonder opgezet met het hernieuwd partnerschap dat ons land gisteren heeft afgesloten met Marokko.

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib is in Rabat om namens de Belgische regering een hernieuwd partnerschap aan te gaan met Marokko. Ze doet dit op vraag van enkele regeringspartners, die de banden willen aanhalen met het Koninkrijk, maar ook een aantal bilaterale dossiers willen ontmijnen. Staatssecretaris de Moor, bevoegd voor asiel en migratie, werkte mee aan het initiatief, gezien de belangrijke rol van Marokko als herkomst- en transitland. De Moor reisde in dit kader in juli naar Rabat om de een verbeterde terugkeersamenwerking te bespreken.

België en Marokko kwamen overeen de samenwerking op het gebied van migratie te intensiveren en uit te breiden op verschillende gebieden zoals terugkeer, overname en de bestrijding van mensenhandel. De Verklaring voorziet ook de lancering van een Marokkaans-Belgische Migratiewerkgroep, waarvan de eerste vergadering nog vóór eind 2022 zal plaatsvinden. Het uiteindelijke doel is het verzekeren van kortere en efficiëntere procedures voor de identificatie en de terugkeer van personen die geen verblijfsrecht hebben. Een aandachtspunt zijn de personen die misdrijven tegen de openbare orde hebben gepleegd en veroordeelde personen die hun straf in het land van herkomst kunnen uitzitten.

Nicole de Moor: “Dit engagement van de Marokkaanse zijde komt er na lange en intensieve gesprekken. Ik ging niet voor niets op eerste buitenlandse missie naar Marokko. We werken samen met Marokko aan kortere en efficiëntere procedures voor de identificatie en de terugkeer van mensen zonder wettig verblijf. Daarbij gaan we in het bijzonder aandacht besteden aan mensen die misdrijven tegen de openbare orde hebben gepleegd en veroordeelden die hun straf in het land van herkomst kunnen uitzitten.”

De Belgisch-Marokkaanse migratierelaties hadden nood aan deze doorstart na moeilijke COVID jaren. België heeft een grote Marokkaanse gemeenschap, die zowel bestaat uit Belgen met Marokkaanse roots als uit Marokkanen met een verblijfsstatuut. Elk jaar worden vanuit Marokko ook een aanzienlijk aantal visumaanvragen ingediend. Daarnaast zijn er ook uitdagingen te vermelden, vooral wat betreft Marokkanen die zonder een wettig verblijf in ons land aanwezig zijn. Een bijzondere groep zijn de Marokkanen die in Belgische gevangenis verblijven, die zo’n 20% van de totale buitenlandse gevangenispopulatie omvat. De helft van deze personen heeft geen recht op verblijf.

De Moor volgde dit dossier op in nauw overleg met de Premier en collega-ministers van Buitenlandse Zaken en Justitie. Ze blijft werken aan betere bilaterale samenwerking rond migratie met herkomstlanden.

Blijf op de hoogte

Dreigen om vluchtelingen naar Brussel te sturen is onaanvaardbaar

Nicole de Moor, Staatssecretaris voor Asiel en Migratie spreekt haar sterke afkeuring uit over de recente uitlatingen van de Hongaarse regering om vluchtelingen naar Brussel te vervoeren. Deze uitspraken, gedaan door de Hongaarse Minister van Binnenlandse Zaken, vormen een ernstige schending van de basisprincipes van de Europese samenwerking en het onderlinge vertrouwen tussen de EU-lidstaten. Hongarije reageert in de eerste plaats op een dispuut dat ze hebben met de EU. Maar dergelijke uitspraken zijn wel enorm schadelijk voor de andere Lidstaten, en in het bijzonder België waar de Europese instellingen gehuisvest zijn. 

De Moor tevreden met Cassasatieberoep door Parket-Generaal over toekennen Belgische nationaliteit aan Toujgani

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, toont zich tevreden met het Cassatieberoep dat het Parket-Generaal instelt tegen het arrest van het Hof van Beroep in Brussel dat de heer Toujgani de Belgische nationaliteit toekent. Dit arrest van 31 juli bevestigde een eerder vonnis van de Rechtbank van Eerste Aanleg in Brussel waarin de nationaliteit een eerste keer werd toegekend, en waartegen het Openbaar Ministerie ook in beroep ging.

Medewerkingsplicht bij terugkeer treedt in werking

Vandaag werd de wet op het aanklampend terugkeerbeleid gepubliceerd in het Staatsblad. Wie het land moet verlaten, is voortaan verplicht om mee te werken aan terugkeer. Dat gaat bijvoorbeeld over meewerken aan terugkeerbegeleiding, aan identificatie, de nodige stappen zetten om de noodzakelijke reisdocumenten te verkrijgen, meewerken aan de organisatie van de reis, aan de noodzakelijke medische onderzoeken en aan het overmaken van medische attesten en certificaten.