De Moor wil preventie, grensbeheer en solidariteit aankaarten op Europese ministerraad migratie

Publicatiedatum

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, kijkt uit naar de bespreking van het plan van de Europese Commissie vrijdag op de buitengewone ministerraad asiel en migratie.

Het is al een tijdje 5 voor 12. Dat Europees Commissaris Ylva Johansson benadrukt dat we moeten werken op de preventieve boodschap dat niet iedereen die toekomt in de Europese Unie recht heeft op asiel ligt in de lijn van de Belgische aanpak. De Moor is tevreden dat de Europese Commissie harder wenst in te zetten op akkoorden met landen van oorsprong en migratiebeheer bij transitlanden. 

Net om die reden ondernam de Moor vorige week een missie naar Congo en zal ze de uitgestelde missie naar Egypte zeker nog ondernemen. Wij doen dit ook bilateraal en dat heeft effect maar als de volledige Europese Unie haar gewicht in de schaal legt boeken we meer resultaat. Het is van belang om landen als Egypte en Tunesië te ondersteunen in hun grensbeheer. Ook die landen fungeren de laatste tijd als een transitland van waaruit migranten de gevaarlijke tocht verder zetten.

Daarnaast moeten we spreken over relocatie en solidariteit maar dit op basis van reële asieldruk waarbij de draagkracht van de lidstaten in acht wordt genomen. Daarmee doelt de Moor op het aantal asielzoekers per aantal inwoners en waar de asielzoekers daadwerkelijk hun asielprocedure doorlopen. Er reizen namelijk veel asielzoekers door, wat voor Oostenrijk momenteel het geval is wat betreft de Afghanen. Zestig procent van hen reist door naar een ander EU-land. 

Blijf op de hoogte

Ook in het gemeenschappelijk visumbeleid hebben we een sterker Europa nodig.

"Het migratiebeleid is niet af. Het is tijd om de focus te leggen op maatregelen die het Europees Asiel- en Migratiepact beter zullen doen werken. Ook in het gemeenschappelijk visumbeleid hebben we een sterker Europa nodig." Dat verklaarde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, na afloop van de Raad voor Europese ministers bevoegd voor migratie in Luxemburg.

Verlenging tijdelijke bescherming Oekraïners tot maart 2026

De tijdelijke bescherming voor Oekraïners wordt voor een jaar verlengd. Dat bevestigde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, na afloop van de Raad voor Europese ministers bevoegd voor migratie in Luxemburg. De Europese Commissie lanceerde het voorstel om de tijdelijke bescherming te verlengen en de Raad, de ministers van de EU-lidstaten, gingen hier vandaag mee akkoord. Deze loopt nu tot maart 2026.

Terugkeer naar Marokko verdubbeld, dit jaar al 119 personen gedwongen teruggestuurd

In de eerste vijf maanden van dit jaar werden 119 Marokkanen in onwettig verblijf gedwongen teruggestuurd. Dat is meer dan het dubbelde van dezelfde periode vorig jaar, toen 55 personen werden teruggestuurd. De vernieuwde samenwerking met Marokko werpt zijn vruchten af. Dankzij het aanklampend terugkeerbeleid, beschikt ook ons land over extra capaciteit voor terugkeer.