De Moor vraagt Europese Commissie om waakzaam te zijn voor mensenrechten bij uitvoering Tunesiëdeal

Publicatiedatum

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor vraagt aan de Europese Commissie om het respect voor mensenrechten nauwlettend in de gaten te houden bij de uitvoering van de EU-Tunesiëdeal. Dat laat ze weten in een brief aan commissaris voor binnenlandse zaken Ylva Johansson.

De Moor benadrukt het belang van die deal, een breed partnerschap rond onder meer economie, onderwijs en migratie. Samenwerking rond migratie is nodig omdat veel oversteken gebeuren vanuit Tunesië. Een paar weken geleden nog stierven 600 mensen bij een vreselijke bootramp op de Middellandse Zee.

Nicole de Moor: “De beelden van migranten die worden achtergelaten in de woestijn zijn verschrikkelijk. Het is onaanvaardbaar dat zoiets gebeurt en de EU moet dat duidelijk maken aan Tunesië. We mogen niet aanvaarden dat mensen sterven in de woestijn, net zoals we niet mogen aanvaarden dat mensen sterven op zee. Dit jaar verdronken al 1.200 migranten op de Middellandse Zee en met de samenwerking met Tunesië willen we net deze drama’s vermijden.”

Tunesië loslaten is voor de Moor geen optie. In dat geval zal de situatie van Tunesiërs en de vele migranten in Tunesië zeker niet verbeteren. De Moor: “Migratie beheren kan je niet alleen. Daarvoor moet je samenwerken met buurlanden. We kunnen ons dat niet permitteren om de landen los te laten waar mensen in bootjes stappen en mensensmokkelaars grof geld verdienen aan die mensen.”

Blijf op de hoogte

België zal gewelddadige Israëlische kolonisten toegang tot het grondgebied weigeren

Net zoals leden van Hamas die op de terreurlijst van de EU staan niet binnen mogen in ons land zal België ook gewelddadige Israëlische kolonisten de toegang weigeren. Dat werd vandaag beslist op vraag van de kern.

 

Nieuwe elektronische kids-ID voor niet-Belgische kinderen zorgt voor betere bescherming

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor stelde vandaag in Merelbeke de elektronische kids-ID voor niet-Belgische kinderen voor. Die vervangt vanaf 15 januari de kartonnen kids-ID die tot nog toe bestond. De elektronische kids-ID maakt identiteitsfraude veel moeilijker en kan gelinkt worden aan informatie over ouderlijk gezag.

Sterke daling in 2023 niet-begeleide minderjarigen

In 2023 is het aantal niet-begeleide minderjarigen dat in België toekomt en asiel aanvraagt sterk gedaald. Daar waar we in 2022 een piek vast konden stellen van 6434 personen die verklaarden minderjarig te zijn en zonder ouders of familie in België blijkt dat in de 3 eerste kwartalen van 2023 sterk teruggevallen. Tot en met september verklaarden 3217 personen minderjarig te zijn. Het overgrote deel verklaart tussen de 11 en 17 jaar te zijn. Dat verklaarde staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, tijdens het debat over de beleidsnota asiel en migratie.