De Moor vraagt Europese Commissie om waakzaam te zijn voor mensenrechten bij uitvoering Tunesiëdeal

Publicatiedatum

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor vraagt aan de Europese Commissie om het respect voor mensenrechten nauwlettend in de gaten te houden bij de uitvoering van de EU-Tunesiëdeal. Dat laat ze weten in een brief aan commissaris voor binnenlandse zaken Ylva Johansson.

De Moor benadrukt het belang van die deal, een breed partnerschap rond onder meer economie, onderwijs en migratie. Samenwerking rond migratie is nodig omdat veel oversteken gebeuren vanuit Tunesië. Een paar weken geleden nog stierven 600 mensen bij een vreselijke bootramp op de Middellandse Zee.

Nicole de Moor: “De beelden van migranten die worden achtergelaten in de woestijn zijn verschrikkelijk. Het is onaanvaardbaar dat zoiets gebeurt en de EU moet dat duidelijk maken aan Tunesië. We mogen niet aanvaarden dat mensen sterven in de woestijn, net zoals we niet mogen aanvaarden dat mensen sterven op zee. Dit jaar verdronken al 1.200 migranten op de Middellandse Zee en met de samenwerking met Tunesië willen we net deze drama’s vermijden.”

Tunesië loslaten is voor de Moor geen optie. In dat geval zal de situatie van Tunesiërs en de vele migranten in Tunesië zeker niet verbeteren. De Moor: “Migratie beheren kan je niet alleen. Daarvoor moet je samenwerken met buurlanden. We kunnen ons dat niet permitteren om de landen los te laten waar mensen in bootjes stappen en mensensmokkelaars grof geld verdienen aan die mensen.”

Blijf op de hoogte

Ook in het gemeenschappelijk visumbeleid hebben we een sterker Europa nodig.

"Het migratiebeleid is niet af. Het is tijd om de focus te leggen op maatregelen die het Europees Asiel- en Migratiepact beter zullen doen werken. Ook in het gemeenschappelijk visumbeleid hebben we een sterker Europa nodig." Dat verklaarde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, na afloop van de Raad voor Europese ministers bevoegd voor migratie in Luxemburg.

Verlenging tijdelijke bescherming Oekraïners tot maart 2026

De tijdelijke bescherming voor Oekraïners wordt voor een jaar verlengd. Dat bevestigde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, na afloop van de Raad voor Europese ministers bevoegd voor migratie in Luxemburg. De Europese Commissie lanceerde het voorstel om de tijdelijke bescherming te verlengen en de Raad, de ministers van de EU-lidstaten, gingen hier vandaag mee akkoord. Deze loopt nu tot maart 2026.

Terugkeer naar Marokko verdubbeld, dit jaar al 119 personen gedwongen teruggestuurd

In de eerste vijf maanden van dit jaar werden 119 Marokkanen in onwettig verblijf gedwongen teruggestuurd. Dat is meer dan het dubbelde van dezelfde periode vorig jaar, toen 55 personen werden teruggestuurd. De vernieuwde samenwerking met Marokko werpt zijn vruchten af. Dankzij het aanklampend terugkeerbeleid, beschikt ook ons land over extra capaciteit voor terugkeer.