Vorige week donderdag en vrijdag meldden 784 personen zich aan bij sociale screening voor de bewoners van de Paleizenstraat. Dat laten staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor en Brussels minister-president Rudi Vervoort weten.
Veel mensen die zich aanmeldden beschikten over een asielaanvraag. Organisaties op het terrein bevestigen dat de mensen uit de Paleizenstraat die daar niet over beschikken, zich niet laten registreren. De identificatieprocedure geleid door het Brussels Gewest en waarbinnen Fedasil de verificatie van de asielzoekers heeft gedaan is daarom afgerond. Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor en Brussels Minister-President Vervoort werkten constructief samen voor het opzetten van die procedure.
Vrijdag werd vastgesteld dat er ook een instroom was van asielzoekers die elders verblijven en nog geen opvang hebben. Verschillende advocaten hadden oproepen gedaan om zich aan te melden bij de screening.
Er wordt nog nagegaan bij wie het effectief om een lopende asielprocedure gaat. Asielzoekers zullen vervolgens stapsgewijs worden toegeleid naar het opvangnetwerk van Fedasil, zoals de afgelopen weken reeds gebeurde. 175 asielzoekers kregen al een plaats toegewezen. Er wordt stapsgewijs gewerkt omdat voldoende plaatsen worden voorbehouden voor families en kinderen die asiel vragen en die elke dag opnieuw toekomen in ons land. Zij zijn het meest kwetsbaar en we vangen hen daarom prioritair op.
Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor nam in december al de verantwoordelijkheid om een oplossing te zoeken voor de asielzoekers uit het pand. Ze stelde ook middelen ter beschikking aan het Croix Rouge om een mobiele kliniek om medische zorgen te verlenen aan de bewoners van het pand.
Er wordt voor de doorstoom van de bewoners van de Paleizenstraat nauw samengewerkt met verschillende partners waaronder de gemeente Schaarbeek, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Croix Rouge, Samusocial, de bewakings- en ordediensten en Fedasil.