Twee derden van de Oekraïners die tijdelijke bescherming aanvroegen, woont nog steeds in ons land

Publicatiedatum

Tags

Oekraine

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Twee derden van de Oekraïners die sinds de start van de oorlog tijdelijke bescherming aanvroegen zijn nog steeds geregistreerd in ons land. Dat maakte staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor bekend tijdens een bezoek aan het loket burgerzaken van de stad Deinze, samen met burgemeester Jan Vermeulen.

66.648 Oekraïners kregen sinds maart 2022 het statuut van tijdelijke bescherming in ons land. Zij moesten nadien in de gemeente waar ze gingen wonen een A-kaart aanvragen. Die kaarten liepen af op 4 maart 2023 en moesten worden vernieuwd. De A-kaart is het equivalent van een identiteitskaart en is nodig voor tal van zaken zoals het openen van een bankrekening of het sluiten van een arbeidscontract.

40.422 Oekraïners lieten hun kaart al verlengen. Daarnaast is er een groep die dit jaar voor de eerste maal een kaart aanvroeg. In totaal beschikken vandaag 41.892 Oekraïners met het statuut van tijdelijk beschermde over een geldige A-kaart. Daarnaast zijn ook 2.521 min-12-jarigen ingeschreven bij gemeentes. Zij hebben geen A-kaart nodig. In totaal zijn momenteel 44.413 Oekraïners ingeschreven.

Heel wat gemeentes hebben hun Oekraïense inwoners de afgelopen tijd gesensibiliseerd rond de nood om de A-kaart te vernieuwen. In Deinze kregen zij een brief met de vraag om zich aan te bieden bij de dienst burgerzaken.

Nicole de Moor: “Uit de cijfers blijkt dat zeker twee derden van de Oekraïners die vorig jaar naar ons land kwamen, nog steeds in ons land woont. Hoe langer de oorlog duurt, hoe groter de kans dat mensen hier voor langere tijd blijven. We moeten daarom inzetten op integratie en tewerksteling. Daarvoor is het cruciaal dat mensen over een geldige verblijfskaart beschikken. Ik dank de gemeentes voor de inspanningen die zij daarvoor leveren.”

Jan Vermeulen: “Van de 264 Oekraïense ontheemden die in Deinze zijn ingeschreven, hebben al 225 hun A-kaart vernieuwd. We hebben daarvoor begin januari een uitnodiging gestuurd en we volgen op wie daar nog niet op is ingegaan. Heel wat Oekraïners zijn intussen Nederlands aan het leren en de communicatie met hen gaat vrij vlot.”

Er zijn verschillende redenen mogelijk waarom iemand het statuut van tijdelijke bescherming aanvroeg maar niet (meer) over een verblijfskaart beschikt. Het gaat onder meer om Oekraïners die terugkeerden naar hun land of naar andere landen trokken. Anderen moeten hun verblijfskaart nog vernieuwen of zijn op dit moment bezig met de procedure te doorlopen.

Het statuut van tijdelijke bescherming voor Oekraïners is Europees geregeld. Het bestond voor één jaar en werd met een jaar verlengd tot maart 2024.

Blijf op de hoogte

België zal gewelddadige Israëlische kolonisten toegang tot het grondgebied weigeren

Net zoals leden van Hamas die op de terreurlijst van de EU staan niet binnen mogen in ons land zal België ook gewelddadige Israëlische kolonisten de toegang weigeren. Dat werd vandaag beslist op vraag van de kern.

 

Nieuwe elektronische kids-ID voor niet-Belgische kinderen zorgt voor betere bescherming

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor stelde vandaag in Merelbeke de elektronische kids-ID voor niet-Belgische kinderen voor. Die vervangt vanaf 15 januari de kartonnen kids-ID die tot nog toe bestond. De elektronische kids-ID maakt identiteitsfraude veel moeilijker en kan gelinkt worden aan informatie over ouderlijk gezag.

Sterke daling in 2023 niet-begeleide minderjarigen

In 2023 is het aantal niet-begeleide minderjarigen dat in België toekomt en asiel aanvraagt sterk gedaald. Daar waar we in 2022 een piek vast konden stellen van 6434 personen die verklaarden minderjarig te zijn en zonder ouders of familie in België blijkt dat in de 3 eerste kwartalen van 2023 sterk teruggevallen. Tot en met september verklaarden 3217 personen minderjarig te zijn. Het overgrote deel verklaart tussen de 11 en 17 jaar te zijn. Dat verklaarde staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, tijdens het debat over de beleidsnota asiel en migratie.