Meer buitenlands talent blijft in België dankzij ‘zoekjaar’

Publicatiedatum

Tags

Hervorming

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Steeds meer buitenlandse studenten en onderzoekers blijven na het einde van hun studies of onderzoek aan het werk in ons land en dragen zo bij aan onze economie. Dat blijkt uit cijfers die staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor vandaag voorstelde tijdens een bezoek aan het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO). De Moor maakte het de afgelopen jaren voor buitenlandse studenten en onderzoekers mogelijk om via een ‘zoekjaar’ één jaar langer in ons land te blijven om werk te zoeken of een onderneming op te richten.

Nicole de Moor: “Vroeger was de logica dat als je studies of onderzoek gedaan was, je moest terugkeren naar je thuisland. Dat terwijl onze onderwijsinstellingen enorm in die mensen geïnvesteerd hebben. Met het zoekjaar geven we buitenlandse studenten en onderzoekers de kans om werk te zoeken in ons land of hier een onderneming op te richten. We zorgen op die manier dat zij een meerwaarde kunnen blijven betekenen voor onze economie.”

Studenten kunnen sinds 2021 gebruik maken van een zoekjaar, voor onderzoekers is dat mogelijk sinds 2023. Dat betekent dat zij na het voltooien van hun studies of onderzoek een jaar langer in ons land kunnen blijven om werk te zoeken of zelf een onderneming op te richten. Op die manier kunnen ze een meerwaarde blijven betekenen voor ons land. De verblijfsaanvraag voor het zoekjaar moet ingediend worden bij de gemeente.

Vroeger liep het verblijfsrecht van buitenlandse studenten en onderzoekers vrijwel meteen na hun studies of onderzoek af. Dat zorgde ervoor dat zij nauwelijks de tijd hadden om mogelijkheden tot werk of ondernemen in ons land te bekijken. Zij verlieten België dan ook vaak.

Vorig jaar vroegen 1.927 buitenlandse studenten of onderzoekers een zoekjaar aan, 28 procent meer dan in 2022 (1.503 aanvragen). Zij vinden in veel gevallen ook effectief werk. Daarop wijst de toename aan van het aantal gecombineerde vergunningen die vanuit België worden aangevraagd. Vorig jaar werden 13 procent méér gecombineerd vergunningen vanuit België aangevraagd (2.811 tov 2.478 in 2022). Om in ons land te kunnen werken hebben buitenlanders van buiten de EU een dergelijke gecombineerde vergunning nodig.

Ook bij het ILVO zijn vandaag buitenlandse onderzoekers aan de slag die eerder in ons land studeerden en van het zoekjaar gebruik hebben gemaakt.

Jaarlijks komen er ongeveer 10.000 studenten van buiten Europa in ons land studeren en een 1.000-tal onderzoekers.

Blijf op de hoogte

Ook in het gemeenschappelijk visumbeleid hebben we een sterker Europa nodig.

"Het migratiebeleid is niet af. Het is tijd om de focus te leggen op maatregelen die het Europees Asiel- en Migratiepact beter zullen doen werken. Ook in het gemeenschappelijk visumbeleid hebben we een sterker Europa nodig." Dat verklaarde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, na afloop van de Raad voor Europese ministers bevoegd voor migratie in Luxemburg.

Verlenging tijdelijke bescherming Oekraïners tot maart 2026

De tijdelijke bescherming voor Oekraïners wordt voor een jaar verlengd. Dat bevestigde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, na afloop van de Raad voor Europese ministers bevoegd voor migratie in Luxemburg. De Europese Commissie lanceerde het voorstel om de tijdelijke bescherming te verlengen en de Raad, de ministers van de EU-lidstaten, gingen hier vandaag mee akkoord. Deze loopt nu tot maart 2026.

Terugkeer naar Marokko verdubbeld, dit jaar al 119 personen gedwongen teruggestuurd

In de eerste vijf maanden van dit jaar werden 119 Marokkanen in onwettig verblijf gedwongen teruggestuurd. Dat is meer dan het dubbelde van dezelfde periode vorig jaar, toen 55 personen werden teruggestuurd. De vernieuwde samenwerking met Marokko werpt zijn vruchten af. Dankzij het aanklampend terugkeerbeleid, beschikt ook ons land over extra capaciteit voor terugkeer.