Moldavië toegevoegd aan lijst veilige landen

Publicatiedatum

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Jaarlijks wordt de lijst van veilige landen van herkomst vastgelegd in een Koninklijk Besluit. Moldavië wordt dit jaar toegevoegd aan die lijst.

 

Het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) verleent iemand die om bescherming vraagt en afkomstig is uit een veilig land van herkomst alleen een beschermingsstatus wanneer hij of zij fundamentele redenen opgeeft waarom het land in zijn geval geen veilig land van herkomst is. Het CGVS kan de verzoeken om internationale bescherming van verzoekers die afkomstig zijn uit een veilig land van herkomst bovendien volgens een versnelde procedure behandelen.

Vorig jaar vroegen 986 Moldaviërs asiel aan in ons land. Geen enkele Moldaviër werd erkend als vluchteling.

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor: “Vandaag verblijven er 370 Moldaviërs in het opvangnetwerk, terwijl zij bijna nooit op de vlucht blijken te zijn voor vervolging. Door het land toe te voegen aan de lijst veilige landen kunnen die asielaanvragen sneller afgehandeld worden. Zo blijven die mensen niet onnodig in de asielprocedure of opvang zitten. De asielprocedure dient niet voor wie om economische redenen wil migreren.”

De lijst van veilige landen wordt vastgesteld op basis van de onafhankelijke beoordeling van het CGVS. Naast Moldavië worden volgende landen als veilige landen van herkomst beschouwd: Albanië, Bosnië-Herzegovina, Noord-Macedonië, Kosovo, Montenegro, Servië en India.

Blijf op de hoogte

De Moor wil komaf maken met asielaanvragen door erkende vluchtelingen: “ondermijnt asielsysteem”

Ons land stelt een aanzienlijke stijging vast van asielaanvragen van Palestijnen en Syriërs die reeds bescherming genieten in een ander Europees land, meestal Griekenland en in mindere mate Bulgarije. De afgelopen maanden gaat het over telkens meer dan 450 aanvragen per maand. Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor wil daar komaf mee maken.

Gedwongen terugkeer naar Marokko verviervoudigd

Dankzij de vernieuwde samenwerking met Marokko, werden dit jaar al meer dan 200 Marokkanen in onwettig verblijf gedwongen teruggestuurd naar hun herkomstland, meer dan vier keer zoveel als vorig jaar.

Overleg met minister Faber over Nederlandse grenscontroles: “eens dat controles niet tot hinder mogen leiden voor burgers en bedrijven”

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor hadden vandaag een bilateraal overleg met Nederlands minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber. De Nederlandse minister liet officieel weten dat er in de loop van december in het grensgebied met ons land zal worden gestart met controles. Deze controles zullen worden uitgevoerd op Nederlands grondgebied.