Moldavië toegevoegd aan lijst veilige landen

Publicatiedatum

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Jaarlijks wordt de lijst van veilige landen van herkomst vastgelegd in een Koninklijk Besluit. Moldavië wordt dit jaar toegevoegd aan die lijst.

 

Het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) verleent iemand die om bescherming vraagt en afkomstig is uit een veilig land van herkomst alleen een beschermingsstatus wanneer hij of zij fundamentele redenen opgeeft waarom het land in zijn geval geen veilig land van herkomst is. Het CGVS kan de verzoeken om internationale bescherming van verzoekers die afkomstig zijn uit een veilig land van herkomst bovendien volgens een versnelde procedure behandelen.

Vorig jaar vroegen 986 Moldaviërs asiel aan in ons land. Geen enkele Moldaviër werd erkend als vluchteling.

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor: “Vandaag verblijven er 370 Moldaviërs in het opvangnetwerk, terwijl zij bijna nooit op de vlucht blijken te zijn voor vervolging. Door het land toe te voegen aan de lijst veilige landen kunnen die asielaanvragen sneller afgehandeld worden. Zo blijven die mensen niet onnodig in de asielprocedure of opvang zitten. De asielprocedure dient niet voor wie om economische redenen wil migreren.”

De lijst van veilige landen wordt vastgesteld op basis van de onafhankelijke beoordeling van het CGVS. Naast Moldavië worden volgende landen als veilige landen van herkomst beschouwd: Albanië, Bosnië-Herzegovina, Noord-Macedonië, Kosovo, Montenegro, Servië en India.

Blijf op de hoogte

Nicole de Moor: “Regeerakkoord brengt evenwicht tussen rechten en plichten voor nieuwkomers”

Het nieuwe regeerakkoord doet op vlak van migratie wat cd&v de afgelopen jaren op het departement voorbereid heeft: met structurele hervormingen zorgen we voor meer controle over migratie, we brengen rechten en plichten van nieuwkomers in evenwicht én we werken aan terugkeer voor wie hier niet mag zijn.

Gerichte controles op vluchten vanuit Griekenland om nieuwe asielaanvragen door al erkende vluchtelingen tegen te gaan

In opdracht van staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor en minister van binnenlandse zaken Annelies Verlinden voert de Federale Luchtvaartpolitie en de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) gerichte controles tegen mensensmokkel op aankomende vluchten vanuit Griekenland. Mensensmokkelaars maken van die vluchten gebruik om mensen vanuit Griekenland naar België te krijgen.

De Moor heeft oplossing klaar om gedwongen terugkeer naar Afghanistan opnieuw mogelijk te maken

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor zocht de afgelopen maanden met haar diensten naar een oplossing om gedwongen terugkeer naar Afghanistan mogelijk te maken. Die oplossing is er nu en een nieuwe regering kan ermee aan de slag.