Moldavië toegevoegd aan lijst veilige landen

Publicatiedatum

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Jaarlijks wordt de lijst van veilige landen van herkomst vastgelegd in een Koninklijk Besluit. Moldavië wordt dit jaar toegevoegd aan die lijst.

 

Het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) verleent iemand die om bescherming vraagt en afkomstig is uit een veilig land van herkomst alleen een beschermingsstatus wanneer hij of zij fundamentele redenen opgeeft waarom het land in zijn geval geen veilig land van herkomst is. Het CGVS kan de verzoeken om internationale bescherming van verzoekers die afkomstig zijn uit een veilig land van herkomst bovendien volgens een versnelde procedure behandelen.

Vorig jaar vroegen 986 Moldaviërs asiel aan in ons land. Geen enkele Moldaviër werd erkend als vluchteling.

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor: “Vandaag verblijven er 370 Moldaviërs in het opvangnetwerk, terwijl zij bijna nooit op de vlucht blijken te zijn voor vervolging. Door het land toe te voegen aan de lijst veilige landen kunnen die asielaanvragen sneller afgehandeld worden. Zo blijven die mensen niet onnodig in de asielprocedure of opvang zitten. De asielprocedure dient niet voor wie om economische redenen wil migreren.”

De lijst van veilige landen wordt vastgesteld op basis van de onafhankelijke beoordeling van het CGVS. Naast Moldavië worden volgende landen als veilige landen van herkomst beschouwd: Albanië, Bosnië-Herzegovina, Noord-Macedonië, Kosovo, Montenegro, Servië en India.

Blijf op de hoogte

Ministerraad keurt aanbesteding voor nieuwe gesloten centra in Jabbeke en Jumet goed

De ministerraad keurde vandaag de aanbestedingsdossiers voor nieuwe gesloten centra in Jabbeke en Jumet goed. Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor en staatssecretaris voor Regie der Gebouwen Mathieu Michel werken nauw samen aan de realisatie daarvan.

België en Marokko gaan nauwer samenwerken rond terugkeer

België en Marokko gaan nauwer samenwerken rond migratie en terugkeer. Dat spraken beide landen af tijdens een ruime federale missie naar Marokko, met daarbij ook een delegatie bedrijven. Het is de eerste keer sinds 2014 dat de Hoge Gemengde Commissie samenkwam met Belgische en Marokkaanse regeringsleden.

Nicole de Moor: “Geen asiel voor extremistische haatpredikers”

De Dienst Vreemdelingenzaken heeft aan het CGVS gevraagd om de erkenning als vluchteling in te trekken van de Palestijn Mohammed Khatib, leider van de Samidoun-organisatie. Dat laat staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor weten. DVZ neemt de beslissing op basis van informatie van de veiligheidsdiensten. Khatib staat bekend als extremistische haatprediker. Het CGVS beslist nu onafhankelijk wat er met de vluchtelingenstatus moet gebeuren.