Ministerraad keurt aanbesteding voor nieuwe gesloten centra in Jabbeke en Jumet goed

Publicatiedatum

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

De ministerraad keurde vandaag de aanbestedingsdossiers voor nieuwe gesloten centra in Jabbeke en Jumet goed. Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor en staatssecretaris voor Regie der Gebouwen Mathieu Michel werken nauw samen aan de realisatie daarvan.

Extra plaatsen zijn nodig om meer gedwongen terugkeer mogelijk te maken. De voorkeur gaat altijd uit naar vrijwillige terugkeer, maar als mensen zich blijven verzetten is gedwongen terugkeer de enige optie. De terugkeerwet van de Moor die de Kamer vannacht besprak zal de mogelijkheden versterken om mensen in onwettig verblijf terug te sturen. Ze voorziet een medewerkingsplicht en maakt meer escorteurs beschikbaar om gedwongen terugkeer te begeleiden.

Nicole de Moor: “Wie niet in ons land mag zijn moet terugkeren. We werken daarvoor aan betere relaties met herkomstlanden, aan een betere terugkeerwetgeving en aan meer capaciteit in de gesloten centra. De dossiers voor de nieuwe gesloten centra in Jabbeke en Jumet, goed voor ongeveer 300 plaatsen, zijn klaar en we gaan nu op zoek naar een aannemer.”

Het aanklampend terugkeerbeleid vraagt bijkomende infrastructuur om een betere, snellere en menselijkere begeleiding van personen in onwettig verblijf mogelijk te maken. Daarvoor werd in 2022 een terugkeerplan goedgekeurd. Dat voorziet drie nieuwe gesloten terugkeercentra in Zandvliet, Jumet en Jabbeke. Dat laatste komt ter vervanging van het bestaande gesloten centrum in Brugge. Daarnaast komt er een vertrekcentrum in Steenokkerzeel.

De centra van Jumet en Jabbeke waarvoor de ministerraad vandaag de aanbestedingsdossiers goedkeurde zijn goed voor respectievelijk 180 plaatsen (+20 bufferplaatsen) en 112 plaatsen.

De realisatie van de nieuwe terugkeercentra wordt opgevolgd door de werkgroep infrastructuurplan terugkeer, met daarin vertegenwoordigers van de Dienst Vreemdelingenzaken, de Regie der Gebouwen en de respectievelijke voogdijministers. Om de bouw van de gesloten centra te versnellen, financiert de Moor sinds vorig jaar via haar departement vijf architecten bij de Regie der Gebouwen.

Blijf op de hoogte

Ook in het gemeenschappelijk visumbeleid hebben we een sterker Europa nodig.

"Het migratiebeleid is niet af. Het is tijd om de focus te leggen op maatregelen die het Europees Asiel- en Migratiepact beter zullen doen werken. Ook in het gemeenschappelijk visumbeleid hebben we een sterker Europa nodig." Dat verklaarde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, na afloop van de Raad voor Europese ministers bevoegd voor migratie in Luxemburg.

Verlenging tijdelijke bescherming Oekraïners tot maart 2026

De tijdelijke bescherming voor Oekraïners wordt voor een jaar verlengd. Dat bevestigde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, na afloop van de Raad voor Europese ministers bevoegd voor migratie in Luxemburg. De Europese Commissie lanceerde het voorstel om de tijdelijke bescherming te verlengen en de Raad, de ministers van de EU-lidstaten, gingen hier vandaag mee akkoord. Deze loopt nu tot maart 2026.

Terugkeer naar Marokko verdubbeld, dit jaar al 119 personen gedwongen teruggestuurd

In de eerste vijf maanden van dit jaar werden 119 Marokkanen in onwettig verblijf gedwongen teruggestuurd. Dat is meer dan het dubbelde van dezelfde periode vorig jaar, toen 55 personen werden teruggestuurd. De vernieuwde samenwerking met Marokko werpt zijn vruchten af. Dankzij het aanklampend terugkeerbeleid, beschikt ook ons land over extra capaciteit voor terugkeer.