Nicole de Moor: “Geen asiel voor extremistische haatpredikers”

Publicatiedatum

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

De Dienst Vreemdelingenzaken heeft aan het CGVS gevraagd om de erkenning als vluchteling in te trekken van de Palestijn Mohammed Khatib, leider van de Samidoun-organisatie. Dat laat staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor weten. DVZ neemt de beslissing op basis van informatie van de veiligheidsdiensten. Khatib staat bekend als extremistische haatprediker. Het CGVS beslist nu onafhankelijk wat er met de vluchtelingenstatus moet gebeuren.

Nicole de Moor: “De asielprocedure is er voor wie vlucht voor oorlog of onterechte vervolging. Er is geen plaats voor mensen die een gevaar vormen voor de samenleving. Ook als iemand al erkend is als vluchteling maar die persoon blijkt een extremist te zijn, kan de erkenning worden ingetrokken.”

Er bestaat een cel radicalisme bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Deze dienst werkt nauw samen met de verschillende veiligheidsdiensten voor de opvolging van personen die geen Belg zijn waarbij indicaties zijn van radicalisering, extremisme of gevaar voor de nationale veiligheid.

In het Migratiewetboek dat de Moor aan de regering voorlegt voorziet ze meer marge voor de DVZ en de staatssecretaris. Zij zullen onbeperkt de beëindiging kunnen vragen van een internationale beschermingsstatus indien er sprake is van fraude of van nieuwe elementen. Het is het CGVS dat daarover beslist. Tot nog toe bestaat er een tijdslimiet voor de DVZ en de Minister om dit te vragen aan het CGVS van 10 jaar bij fraude en 5 jaar bij nieuwe elementen. Na die termijnen kon enkel een beëindiging gebeuren op eigen initiatief van het CGVS. Indien de persoon in kwestie een gevaar vormt voor de samenleving of de nationale veiligheid kunnen de staatssecretaris en DVZ nu wel al onbeperkt de intrekking vragen.

Blijf op de hoogte

Ministerraad keurt aanbesteding voor nieuwe gesloten centra in Jabbeke en Jumet goed

De ministerraad keurde vandaag de aanbestedingsdossiers voor nieuwe gesloten centra in Jabbeke en Jumet goed. Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor en staatssecretaris voor Regie der Gebouwen Mathieu Michel werken nauw samen aan de realisatie daarvan.

Moldavië toegevoegd aan lijst veilige landen

Jaarlijks wordt de lijst van veilige landen van herkomst vastgelegd in een Koninklijk Besluit. Moldavië wordt dit jaar toegevoegd aan die lijst.

 

België en Marokko gaan nauwer samenwerken rond terugkeer

België en Marokko gaan nauwer samenwerken rond migratie en terugkeer. Dat spraken beide landen af tijdens een ruime federale missie naar Marokko, met daarbij ook een delegatie bedrijven. Het is de eerste keer sinds 2014 dat de Hoge Gemengde Commissie samenkwam met Belgische en Marokkaanse regeringsleden.