Nicole de Moor: “Geen asiel voor extremistische haatpredikers”

Publicatiedatum

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

De Dienst Vreemdelingenzaken heeft aan het CGVS gevraagd om de erkenning als vluchteling in te trekken van de Palestijn Mohammed Khatib, leider van de Samidoun-organisatie. Dat laat staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor weten. DVZ neemt de beslissing op basis van informatie van de veiligheidsdiensten. Khatib staat bekend als extremistische haatprediker. Het CGVS beslist nu onafhankelijk wat er met de vluchtelingenstatus moet gebeuren.

Nicole de Moor: “De asielprocedure is er voor wie vlucht voor oorlog of onterechte vervolging. Er is geen plaats voor mensen die een gevaar vormen voor de samenleving. Ook als iemand al erkend is als vluchteling maar die persoon blijkt een extremist te zijn, kan de erkenning worden ingetrokken.”

Er bestaat een cel radicalisme bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Deze dienst werkt nauw samen met de verschillende veiligheidsdiensten voor de opvolging van personen die geen Belg zijn waarbij indicaties zijn van radicalisering, extremisme of gevaar voor de nationale veiligheid.

In het Migratiewetboek dat de Moor aan de regering voorlegt voorziet ze meer marge voor de DVZ en de staatssecretaris. Zij zullen onbeperkt de beëindiging kunnen vragen van een internationale beschermingsstatus indien er sprake is van fraude of van nieuwe elementen. Het is het CGVS dat daarover beslist. Tot nog toe bestaat er een tijdslimiet voor de DVZ en de Minister om dit te vragen aan het CGVS van 10 jaar bij fraude en 5 jaar bij nieuwe elementen. Na die termijnen kon enkel een beëindiging gebeuren op eigen initiatief van het CGVS. Indien de persoon in kwestie een gevaar vormt voor de samenleving of de nationale veiligheid kunnen de staatssecretaris en DVZ nu wel al onbeperkt de intrekking vragen.

Blijf op de hoogte

Nicole de Moor: “Regeerakkoord brengt evenwicht tussen rechten en plichten voor nieuwkomers”

Het nieuwe regeerakkoord doet op vlak van migratie wat cd&v de afgelopen jaren op het departement voorbereid heeft: met structurele hervormingen zorgen we voor meer controle over migratie, we brengen rechten en plichten van nieuwkomers in evenwicht én we werken aan terugkeer voor wie hier niet mag zijn.

Gerichte controles op vluchten vanuit Griekenland om nieuwe asielaanvragen door al erkende vluchtelingen tegen te gaan

In opdracht van staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor en minister van binnenlandse zaken Annelies Verlinden voert de Federale Luchtvaartpolitie en de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) gerichte controles tegen mensensmokkel op aankomende vluchten vanuit Griekenland. Mensensmokkelaars maken van die vluchten gebruik om mensen vanuit Griekenland naar België te krijgen.

De Moor heeft oplossing klaar om gedwongen terugkeer naar Afghanistan opnieuw mogelijk te maken

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor zocht de afgelopen maanden met haar diensten naar een oplossing om gedwongen terugkeer naar Afghanistan mogelijk te maken. Die oplossing is er nu en een nieuwe regering kan ermee aan de slag.