Geen onzekerheid meer voor landbouwers over verblijfsduur seizoenarbeiders

Publicatiedatum

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Seizoenarbeiders uit EU-landen zullen geen vernieuwing van hun verblijf meer moeten aanvragen als ze langer dan drie maanden in ons land werken. Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor zorgt op die manier dat landbouwers meer rechtszekerheid hebben wanneer ze seizoenarbeiders aannemen. Tegelijk vermindert de administratieve werklast voor gemeentes.

Nicole de Moor: “Seizoenarbeiders krijgen meteen een verblijf voor de hele duur van hun plukkaart. We geven landbouwers op die manier duidelijkheid en vermijden dat ze in situaties van onregelmatige tewerkstelling terechtkomen. Met de maatregel besparen we landbouwers administratie en zorgen wij dat zij zich kunnen focussen op hun landbouwactiviteiten.”

Jaarlijks komen ongeveer 50.000 seizoenarbeiders naar ons land om de piekmomenten in de land- en tuinbouw op te vangen. Het grootste deel van hen komt uit Oost-Europa.

Europese seizoenarbeiders die in ons land werken moeten bij de gemeente een tijdelijk verblijfsdocument (bijlage 3ter) aanvragen. Daarmee konden ze tot nog toe tot maximaal drie maanden in ons land verblijven. Sinds dit jaar mogen seizoenarbeiders echter tot 100 dagen werken in de tuinbouw, waardoor ze die periode van drie maanden overschrijden. In principe moesten ze na het verstrijken van de drie maanden een nieuw verblijfsdocument aanvragen bij de gemeente. Deden ze dat niet, dan waren ze onwettig aan het werk.

De Moor vereenvoudigt die procedure. Gemeentes zullen voortaan bijlages 3ter afleveren aan seizoenarbeiders die gelijklopen met de duur van hun plukkaart. Landbouwers hebben op die manier meer rechtszekerheid omdat er geen vergissingen meer kunnen gebeuren waarbij seizoenarbeiders vergeten hun vergunning te verlengen. Voor gemeentes betekent de nieuwe aanpak minder administratieve werklast, omdat zij niet langer de verblijfsdocumenten moeten vernieuwen.

Blijf op de hoogte

Dreigen om vluchtelingen naar Brussel te sturen is onaanvaardbaar

Nicole de Moor, Staatssecretaris voor Asiel en Migratie spreekt haar sterke afkeuring uit over de recente uitlatingen van de Hongaarse regering om vluchtelingen naar Brussel te vervoeren. Deze uitspraken, gedaan door de Hongaarse Minister van Binnenlandse Zaken, vormen een ernstige schending van de basisprincipes van de Europese samenwerking en het onderlinge vertrouwen tussen de EU-lidstaten. Hongarije reageert in de eerste plaats op een dispuut dat ze hebben met de EU. Maar dergelijke uitspraken zijn wel enorm schadelijk voor de andere Lidstaten, en in het bijzonder België waar de Europese instellingen gehuisvest zijn. 

De Moor tevreden met Cassasatieberoep door Parket-Generaal over toekennen Belgische nationaliteit aan Toujgani

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, toont zich tevreden met het Cassatieberoep dat het Parket-Generaal instelt tegen het arrest van het Hof van Beroep in Brussel dat de heer Toujgani de Belgische nationaliteit toekent. Dit arrest van 31 juli bevestigde een eerder vonnis van de Rechtbank van Eerste Aanleg in Brussel waarin de nationaliteit een eerste keer werd toegekend, en waartegen het Openbaar Ministerie ook in beroep ging.

Medewerkingsplicht bij terugkeer treedt in werking

Vandaag werd de wet op het aanklampend terugkeerbeleid gepubliceerd in het Staatsblad. Wie het land moet verlaten, is voortaan verplicht om mee te werken aan terugkeer. Dat gaat bijvoorbeeld over meewerken aan terugkeerbegeleiding, aan identificatie, de nodige stappen zetten om de noodzakelijke reisdocumenten te verkrijgen, meewerken aan de organisatie van de reis, aan de noodzakelijke medische onderzoeken en aan het overmaken van medische attesten en certificaten.