EU-samenwerking gedwongen terugkeer met Special Flight succesvol uitgevoerd

Publicatiedatum

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

De inspanningen om personen in onwettig verblijf te doen terugkeren gaan onverminderd verder. Er is succesvol een Special Flight uitgevoerd naar Kinshasa, Congo, met 20 personen aan boord.

Dit binnen een Europese context, want elk terugkeer vanuit eender welk Europees land is ook goed voor ons land. Wie niet terugkeert, reist vandaag de dag al te vaak door naar andere EU-landen om daar te verblijven of opnieuw procedures te starten. Zes lidstaten hebben personen voor terugkeer aangeboden waaronder België, Zwitserland, Duitsland, Litouwen, Cyprus en Kroatië.

De Moor: “Wij willen zo efficiënt mogelijk werken. Elke terugkeer vanuit de Europese Unie, is ook in ons voordeel. We zoeken samenwerking met andere EU-lidstaten om een vlucht zo vol mogelijk te laten vertrekken. Mochten alle Europese lidstaten aan hetzelfde zeel trekken dan stonden we er gezamenlijk veel beter voor in ons migratiebeheer.”

Tot en met eind april werden dit jaar 41 personen teruggestuurd via een Special Flight. Het doel is nooit zoveel mogelijk Special Flights maar wel zoveel mogelijk terugkeer in haar geheel. Enkel wie manifest weigert mee te werken aan de terugkeer zal uiteindelijk via een Special Flight moeten vertrekken. De minder gedwongen opties moeten altijd eerst gevolgd worden.

In het eerste kwartaal van 2023 werden 959 mensen zonder wettig verblijf uit ons land teruggestuurd. Dat is dubbel zoveel als in dezelfde periode van vorig jaar, toen ging het om 502 personen.

Net om de terugkeer nog op te drijven, wordt er een medewerkingsplicht in de wet opgenomen en zal de pool van escorteurs worden uitgebreid.

Blijf op de hoogte

België zal gewelddadige Israëlische kolonisten toegang tot het grondgebied weigeren

Net zoals leden van Hamas die op de terreurlijst van de EU staan niet binnen mogen in ons land zal België ook gewelddadige Israëlische kolonisten de toegang weigeren. Dat werd vandaag beslist op vraag van de kern.

 

Nieuwe elektronische kids-ID voor niet-Belgische kinderen zorgt voor betere bescherming

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor stelde vandaag in Merelbeke de elektronische kids-ID voor niet-Belgische kinderen voor. Die vervangt vanaf 15 januari de kartonnen kids-ID die tot nog toe bestond. De elektronische kids-ID maakt identiteitsfraude veel moeilijker en kan gelinkt worden aan informatie over ouderlijk gezag.

Sterke daling in 2023 niet-begeleide minderjarigen

In 2023 is het aantal niet-begeleide minderjarigen dat in België toekomt en asiel aanvraagt sterk gedaald. Daar waar we in 2022 een piek vast konden stellen van 6434 personen die verklaarden minderjarig te zijn en zonder ouders of familie in België blijkt dat in de 3 eerste kwartalen van 2023 sterk teruggevallen. Tot en met september verklaarden 3217 personen minderjarig te zijn. Het overgrote deel verklaart tussen de 11 en 17 jaar te zijn. Dat verklaarde staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, tijdens het debat over de beleidsnota asiel en migratie.