EU-samenwerking gedwongen terugkeer met Special Flight succesvol uitgevoerd

Publicatiedatum

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

De inspanningen om personen in onwettig verblijf te doen terugkeren gaan onverminderd verder. Er is succesvol een Special Flight uitgevoerd naar Kinshasa, Congo, met 20 personen aan boord.

Dit binnen een Europese context, want elk terugkeer vanuit eender welk Europees land is ook goed voor ons land. Wie niet terugkeert, reist vandaag de dag al te vaak door naar andere EU-landen om daar te verblijven of opnieuw procedures te starten. Zes lidstaten hebben personen voor terugkeer aangeboden waaronder België, Zwitserland, Duitsland, Litouwen, Cyprus en Kroatië.

De Moor: “Wij willen zo efficiënt mogelijk werken. Elke terugkeer vanuit de Europese Unie, is ook in ons voordeel. We zoeken samenwerking met andere EU-lidstaten om een vlucht zo vol mogelijk te laten vertrekken. Mochten alle Europese lidstaten aan hetzelfde zeel trekken dan stonden we er gezamenlijk veel beter voor in ons migratiebeheer.”

Tot en met eind april werden dit jaar 41 personen teruggestuurd via een Special Flight. Het doel is nooit zoveel mogelijk Special Flights maar wel zoveel mogelijk terugkeer in haar geheel. Enkel wie manifest weigert mee te werken aan de terugkeer zal uiteindelijk via een Special Flight moeten vertrekken. De minder gedwongen opties moeten altijd eerst gevolgd worden.

In het eerste kwartaal van 2023 werden 959 mensen zonder wettig verblijf uit ons land teruggestuurd. Dat is dubbel zoveel als in dezelfde periode van vorig jaar, toen ging het om 502 personen.

Net om de terugkeer nog op te drijven, wordt er een medewerkingsplicht in de wet opgenomen en zal de pool van escorteurs worden uitgebreid.

Blijf op de hoogte

Ook in het gemeenschappelijk visumbeleid hebben we een sterker Europa nodig.

"Het migratiebeleid is niet af. Het is tijd om de focus te leggen op maatregelen die het Europees Asiel- en Migratiepact beter zullen doen werken. Ook in het gemeenschappelijk visumbeleid hebben we een sterker Europa nodig." Dat verklaarde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, na afloop van de Raad voor Europese ministers bevoegd voor migratie in Luxemburg.

Verlenging tijdelijke bescherming Oekraïners tot maart 2026

De tijdelijke bescherming voor Oekraïners wordt voor een jaar verlengd. Dat bevestigde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, na afloop van de Raad voor Europese ministers bevoegd voor migratie in Luxemburg. De Europese Commissie lanceerde het voorstel om de tijdelijke bescherming te verlengen en de Raad, de ministers van de EU-lidstaten, gingen hier vandaag mee akkoord. Deze loopt nu tot maart 2026.

Terugkeer naar Marokko verdubbeld, dit jaar al 119 personen gedwongen teruggestuurd

In de eerste vijf maanden van dit jaar werden 119 Marokkanen in onwettig verblijf gedwongen teruggestuurd. Dat is meer dan het dubbelde van dezelfde periode vorig jaar, toen 55 personen werden teruggestuurd. De vernieuwde samenwerking met Marokko werpt zijn vruchten af. Dankzij het aanklampend terugkeerbeleid, beschikt ook ons land over extra capaciteit voor terugkeer.