Vrederechter bevestigt voorstel noodopvang bij Brussels Gewest voor bezetters

Publicatiedatum

Tags

Opvang

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

De vrederechter heeft een beslissing genomen en schept hiermee duidelijkheid. Het is goed dat de vrederechter ons voorstel bevestigt van een week geleden. Er zijn plaatsen in de noodopvang van het Brussels Gewest waar deze mensen opgevangen kunnen worden.

Het is jammer dat de bezetters niet op onze uitgestoken hand zijn ingegaan en toen naar de noodopvang zijn gegaan. Zij hebben tot maandag 27 maart om het gebouw te verlaten. Ik hoop dat niet tot een ontruiming moet komen.

De regering spant zich continue in om opvangplaatsen vrij te maken voor asielzoekers die nieuw toekomen in ons land. Er zullen meer mensen uit het netwerk stromen door de genomen maatregelen in de migratiedeal. Daarnaast blijven wij pistes zoeken om extra plaatsen te openen. De instroom in de Europese Unie blijft hoog en dat proberen wij op Europees niveau ook aan te pakken. Er is dringend nood aan een aanpassing van de regels. Een opvangplaats afdwingen via een bezetting kan niet, dat is niet rechtvaardig tegenover anderen die op de wachtlijst staan.

De opvangwet schrijft volgend voor: dat de begunstigde van de opvang, wanneer de normaal beschikbare opvangcapaciteit tijdelijk uitgeput is, in geval van sterk verhoogde instroom van asielzoekers gehuisvest worden in een noodopvangstructuur. In dat geval geniet hij een beperkte maatschappelijke begeleiding. Het verblijf in een dergelijke structuur kan slechts voor een zo kort mogelijke redelijke termijn.

Asielzoekers krijgen een plaats bij Fedasil op basis van een chronologische volgorde en zodra er een plaats beschikbaar is in het netwerk van Fedasil. Enkel kwetsbaren kunnen sneller een plaats krijgen.

Blijf op de hoogte

Dreigen om vluchtelingen naar Brussel te sturen is onaanvaardbaar

Nicole de Moor, Staatssecretaris voor Asiel en Migratie spreekt haar sterke afkeuring uit over de recente uitlatingen van de Hongaarse regering om vluchtelingen naar Brussel te vervoeren. Deze uitspraken, gedaan door de Hongaarse Minister van Binnenlandse Zaken, vormen een ernstige schending van de basisprincipes van de Europese samenwerking en het onderlinge vertrouwen tussen de EU-lidstaten. Hongarije reageert in de eerste plaats op een dispuut dat ze hebben met de EU. Maar dergelijke uitspraken zijn wel enorm schadelijk voor de andere Lidstaten, en in het bijzonder België waar de Europese instellingen gehuisvest zijn. 

De Moor tevreden met Cassasatieberoep door Parket-Generaal over toekennen Belgische nationaliteit aan Toujgani

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, toont zich tevreden met het Cassatieberoep dat het Parket-Generaal instelt tegen het arrest van het Hof van Beroep in Brussel dat de heer Toujgani de Belgische nationaliteit toekent. Dit arrest van 31 juli bevestigde een eerder vonnis van de Rechtbank van Eerste Aanleg in Brussel waarin de nationaliteit een eerste keer werd toegekend, en waartegen het Openbaar Ministerie ook in beroep ging.

Medewerkingsplicht bij terugkeer treedt in werking

Vandaag werd de wet op het aanklampend terugkeerbeleid gepubliceerd in het Staatsblad. Wie het land moet verlaten, is voortaan verplicht om mee te werken aan terugkeer. Dat gaat bijvoorbeeld over meewerken aan terugkeerbegeleiding, aan identificatie, de nodige stappen zetten om de noodzakelijke reisdocumenten te verkrijgen, meewerken aan de organisatie van de reis, aan de noodzakelijke medische onderzoeken en aan het overmaken van medische attesten en certificaten.