De vrederechter heeft een beslissing genomen en schept hiermee duidelijkheid. Het is goed dat de vrederechter ons voorstel bevestigt van een week geleden. Er zijn plaatsen in de noodopvang van het Brussels Gewest waar deze mensen opgevangen kunnen worden.
Het is jammer dat de bezetters niet op onze uitgestoken hand zijn ingegaan en toen naar de noodopvang zijn gegaan. Zij hebben tot maandag 27 maart om het gebouw te verlaten. Ik hoop dat niet tot een ontruiming moet komen.
De regering spant zich continue in om opvangplaatsen vrij te maken voor asielzoekers die nieuw toekomen in ons land. Er zullen meer mensen uit het netwerk stromen door de genomen maatregelen in de migratiedeal. Daarnaast blijven wij pistes zoeken om extra plaatsen te openen. De instroom in de Europese Unie blijft hoog en dat proberen wij op Europees niveau ook aan te pakken. Er is dringend nood aan een aanpassing van de regels. Een opvangplaats afdwingen via een bezetting kan niet, dat is niet rechtvaardig tegenover anderen die op de wachtlijst staan.
De opvangwet schrijft volgend voor: dat de begunstigde van de opvang, wanneer de normaal beschikbare opvangcapaciteit tijdelijk uitgeput is, in geval van sterk verhoogde instroom van asielzoekers gehuisvest worden in een noodopvangstructuur. In dat geval geniet hij een beperkte maatschappelijke begeleiding. Het verblijf in een dergelijke structuur kan slechts voor een zo kort mogelijke redelijke termijn.
Asielzoekers krijgen een plaats bij Fedasil op basis van een chronologische volgorde en zodra er een plaats beschikbaar is in het netwerk van Fedasil. Enkel kwetsbaren kunnen sneller een plaats krijgen.