Uitvoering Winterplan Fedasil

Publicatiedatum

Tags

Opvang

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

De ministerraad keurde vandaag twee maatregelen goed op voorstel van Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor. Deze maatregelen kaderen in de verdere uitvoering van het Winterplan. Dit gaat om de uitbreiding van de opvang en begeleiding van asielzoekers in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de verlenging van interim-arbeid bij Fedasil.

Opvangconventie Brussels Hoofdstedelijk Gewest

De opvangconventie met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt uitgebreid met 500 plaatsen. Asielzoekers die op de dag van hun registratie geen opvang kunnen krijgen bij Fedasil worden toegeleid naar de daklozenopvang. Om de wintermaanden door te komen wordt deze capaciteit uitgebreid.

In december 2022 sloot Fedasil deze opvangconventie af. Er werd toen voorzien om 1.200 humanitaire plaatsen te financieren met federale middelen. In 16 juni 2023 werd dit aantal verhoogd tot 1.500. Hier komen nu nog 500 plaatsen bij waardoor het totaal aantal plaatsen in de opvangconventie op 2.000 plaatsen komt.

Interim-arbeid bij Fedasil

De verlenging en uitbreiding van interimarbeid bij Fedasil is nodig om voldoende personeelsleden te vinden om te opvangcentra te bemannen. Zo kunnenmensen die afwezig zijn op deze manier vervangen worden. Interimarbeid wordt ook mogelijk voor vacatures die openstaan op de hoofdzetel van Fedasil.

Maandag opent het opvangcentrum in Grimbergen. Daar zullen kwetsbare asielzoekers worden opgevangen die onder andere een medische problematiek hebben. Hier werd lang gezocht naar voldoende personeel alvorens het centrum te kunnen openen.

Er zijn nog 120 openstaande vacatures bij Fedasil. Binnenkort worden er ook vacatures gelanceerd voor de hoofdzetel die gaan van HR-beleid, financiën, overheidsopdrachten, ICT tot managementondersteuning.

Nicole de Moor: “Mensen die asiel zoeken in ons land moeten terecht kunnen in een opvangcentrum. Deze zomer werd een winterplan goedgekeurd, en sinds september kwamen er 1.275 plaatsen bij. In augustus trok ik aan de alarmbel, en ik heb toen de moeilijke beslissing genomen om tijdelijk geen alleenstaande mannen meer op te vangen, zodat we in de winter geen families met kinderen op straat zouden zien. Dat is tot nu toe ook gelukt. Voor wie vandaag geen opvang krijgt bij Fedasil breiden we daklozenopvang in samenwerking met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest uit. Maar we kunnen dit niet oplossen met enkel maar meer opvangplaatsen. De instroom moet echt omlaag, en daarom hamer ik zo op de hervorming van het Europees migratiebeleid. Enkel met dat Migratiepact dat voorziet in betere controle aan de grenzen zullen we opnieuw iedereen kunnen opvangen.”

Blijf op de hoogte

Dreigen om vluchtelingen naar Brussel te sturen is onaanvaardbaar

Nicole de Moor, Staatssecretaris voor Asiel en Migratie spreekt haar sterke afkeuring uit over de recente uitlatingen van de Hongaarse regering om vluchtelingen naar Brussel te vervoeren. Deze uitspraken, gedaan door de Hongaarse Minister van Binnenlandse Zaken, vormen een ernstige schending van de basisprincipes van de Europese samenwerking en het onderlinge vertrouwen tussen de EU-lidstaten. Hongarije reageert in de eerste plaats op een dispuut dat ze hebben met de EU. Maar dergelijke uitspraken zijn wel enorm schadelijk voor de andere Lidstaten, en in het bijzonder België waar de Europese instellingen gehuisvest zijn. 

De Moor tevreden met Cassasatieberoep door Parket-Generaal over toekennen Belgische nationaliteit aan Toujgani

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, toont zich tevreden met het Cassatieberoep dat het Parket-Generaal instelt tegen het arrest van het Hof van Beroep in Brussel dat de heer Toujgani de Belgische nationaliteit toekent. Dit arrest van 31 juli bevestigde een eerder vonnis van de Rechtbank van Eerste Aanleg in Brussel waarin de nationaliteit een eerste keer werd toegekend, en waartegen het Openbaar Ministerie ook in beroep ging.

Medewerkingsplicht bij terugkeer treedt in werking

Vandaag werd de wet op het aanklampend terugkeerbeleid gepubliceerd in het Staatsblad. Wie het land moet verlaten, is voortaan verplicht om mee te werken aan terugkeer. Dat gaat bijvoorbeeld over meewerken aan terugkeerbegeleiding, aan identificatie, de nodige stappen zetten om de noodzakelijke reisdocumenten te verkrijgen, meewerken aan de organisatie van de reis, aan de noodzakelijke medische onderzoeken en aan het overmaken van medische attesten en certificaten.