Tegengaan dat jongeren in de val van mensensmokkelaars trappen, preventie noodzakelijk

Publicatiedatum

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor bracht tijdens haar missie in Vietnam een bezoek aan een door DVZ gesteund project dat scholieren sensibiliseert over de gevaren van mensensmokkel. De Moor zet sterk in op preventie rond de gevaren van irreguliere migratie.

Ons land wordt geconfronteerd met een aanzienlijk aantal Vietnamezen in irregulier verblijf. Zij worden in Vietnam verleid met valse beloftes over werk en welvaart, maar komen uiteindelijk terecht in bijzonder schrijnende situaties van uitbuiting. Vaak is het hun bedoeling om uiteindelijk verder te reizen naar het Verenigd Koninkrijk.

Mensensmokkel maakt vooral slachtoffers in vier provincies in het noorden in Vietnam. Omdat slachtoffers vaak erg jong zijn (15 jaar en ouder) doet de organisatie Pacific Links Foundation aan preventie in scholen. Ze gaat in gesprek met jongeren over de gevaren van irreguliere migratie. Zo worden jongeren gesensibiliseerd over valse jobaanbiedingen met ongewoon hoge lonen in het buitenland en leren ze signalen van mensensmokkel herkennen. De scholieren worden daarnaast aangemoedigd om op hun beurt ook hun omgeving bewust te maken van de problematiek.

Daarnaast traint de organisatie ook grenswachters en vakbonden om signalen te herkennen en slachtoffers naar de juiste zorgen te kunnen begeleiden.

Nicole de Moor: “Iedereen herinnert zich het Essex-drama waarbij 39 Vietnamezen omkwamen in een koelcontainer die via ons land naar het Verenigd Koninkrijk ging. We moeten er alles aan doen om te vermijden dat jongeren in de val van mensensmokkelaars trappen. Via preventie maken we jongeren in Vietnam bewust van de gevaren van irreguliere migratie. Iedereen die we overtuigen is een slachtoffer minder.”

De Moor kaartte het belang van preventie ook aan tijdens de officiële ontmoetingen die ze had. Ze benadrukte het belang dat slachtoffers ook in hun land van herkomst beschermd worden en begeleid worden bij hun re-integratie in de samenleving.

Meer informatie over de organisatie op https://pacificlinks.org/

Blijf op de hoogte

België zal gewelddadige Israëlische kolonisten toegang tot het grondgebied weigeren

Net zoals leden van Hamas die op de terreurlijst van de EU staan niet binnen mogen in ons land zal België ook gewelddadige Israëlische kolonisten de toegang weigeren. Dat werd vandaag beslist op vraag van de kern.

 

Nieuwe elektronische kids-ID voor niet-Belgische kinderen zorgt voor betere bescherming

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor stelde vandaag in Merelbeke de elektronische kids-ID voor niet-Belgische kinderen voor. Die vervangt vanaf 15 januari de kartonnen kids-ID die tot nog toe bestond. De elektronische kids-ID maakt identiteitsfraude veel moeilijker en kan gelinkt worden aan informatie over ouderlijk gezag.

Sterke daling in 2023 niet-begeleide minderjarigen

In 2023 is het aantal niet-begeleide minderjarigen dat in België toekomt en asiel aanvraagt sterk gedaald. Daar waar we in 2022 een piek vast konden stellen van 6434 personen die verklaarden minderjarig te zijn en zonder ouders of familie in België blijkt dat in de 3 eerste kwartalen van 2023 sterk teruggevallen. Tot en met september verklaarden 3217 personen minderjarig te zijn. Het overgrote deel verklaart tussen de 11 en 17 jaar te zijn. Dat verklaarde staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, tijdens het debat over de beleidsnota asiel en migratie.