Tegengaan dat jongeren in de val van mensensmokkelaars trappen, preventie noodzakelijk

Publicatiedatum

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor bracht tijdens haar missie in Vietnam een bezoek aan een door DVZ gesteund project dat scholieren sensibiliseert over de gevaren van mensensmokkel. De Moor zet sterk in op preventie rond de gevaren van irreguliere migratie.

Ons land wordt geconfronteerd met een aanzienlijk aantal Vietnamezen in irregulier verblijf. Zij worden in Vietnam verleid met valse beloftes over werk en welvaart, maar komen uiteindelijk terecht in bijzonder schrijnende situaties van uitbuiting. Vaak is het hun bedoeling om uiteindelijk verder te reizen naar het Verenigd Koninkrijk.

Mensensmokkel maakt vooral slachtoffers in vier provincies in het noorden in Vietnam. Omdat slachtoffers vaak erg jong zijn (15 jaar en ouder) doet de organisatie Pacific Links Foundation aan preventie in scholen. Ze gaat in gesprek met jongeren over de gevaren van irreguliere migratie. Zo worden jongeren gesensibiliseerd over valse jobaanbiedingen met ongewoon hoge lonen in het buitenland en leren ze signalen van mensensmokkel herkennen. De scholieren worden daarnaast aangemoedigd om op hun beurt ook hun omgeving bewust te maken van de problematiek.

Daarnaast traint de organisatie ook grenswachters en vakbonden om signalen te herkennen en slachtoffers naar de juiste zorgen te kunnen begeleiden.

Nicole de Moor: “Iedereen herinnert zich het Essex-drama waarbij 39 Vietnamezen omkwamen in een koelcontainer die via ons land naar het Verenigd Koninkrijk ging. We moeten er alles aan doen om te vermijden dat jongeren in de val van mensensmokkelaars trappen. Via preventie maken we jongeren in Vietnam bewust van de gevaren van irreguliere migratie. Iedereen die we overtuigen is een slachtoffer minder.”

De Moor kaartte het belang van preventie ook aan tijdens de officiële ontmoetingen die ze had. Ze benadrukte het belang dat slachtoffers ook in hun land van herkomst beschermd worden en begeleid worden bij hun re-integratie in de samenleving.

Meer informatie over de organisatie op https://pacificlinks.org/

Blijf op de hoogte

Ook in het gemeenschappelijk visumbeleid hebben we een sterker Europa nodig.

"Het migratiebeleid is niet af. Het is tijd om de focus te leggen op maatregelen die het Europees Asiel- en Migratiepact beter zullen doen werken. Ook in het gemeenschappelijk visumbeleid hebben we een sterker Europa nodig." Dat verklaarde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, na afloop van de Raad voor Europese ministers bevoegd voor migratie in Luxemburg.

Verlenging tijdelijke bescherming Oekraïners tot maart 2026

De tijdelijke bescherming voor Oekraïners wordt voor een jaar verlengd. Dat bevestigde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, na afloop van de Raad voor Europese ministers bevoegd voor migratie in Luxemburg. De Europese Commissie lanceerde het voorstel om de tijdelijke bescherming te verlengen en de Raad, de ministers van de EU-lidstaten, gingen hier vandaag mee akkoord. Deze loopt nu tot maart 2026.

Terugkeer naar Marokko verdubbeld, dit jaar al 119 personen gedwongen teruggestuurd

In de eerste vijf maanden van dit jaar werden 119 Marokkanen in onwettig verblijf gedwongen teruggestuurd. Dat is meer dan het dubbelde van dezelfde periode vorig jaar, toen 55 personen werden teruggestuurd. De vernieuwde samenwerking met Marokko werpt zijn vruchten af. Dankzij het aanklampend terugkeerbeleid, beschikt ook ons land over extra capaciteit voor terugkeer.