Reactie Staassecretaris de Moor op verzadiging van het opvangnetwerk

Publicatiedatum

Tags

Opvang

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Ik heb niet voor niets begin deze week aan de alarmbel getrokken en heb een Winterplan voorgesteld met heel wat maatregelen. Sommige collega's in de regering willen daar de komende weken nog verder over praten. Er is echter geen tijd te verliezen, ik rol daarom zelf de maatregelen al uit die ik zelf kan nemen.

Niemand wil mensen op straat. Ik heb een zeer duidelijke vraag aan alle regeringsleden gesteld om ondersteuning aan Fedasil te bieden, o.m. met personeel en infrastructuur.Vandaag zijn er nog plaatsen niet operationeel omdat daar geen personeel is. Het middenveld is daarvoor ook al gevraagd om ondersteuning te bieden om die plaatsen beschikbaar te kunnen maken. Ook daar is vandaag opnieuw de vraag gesteld en daar is geen antwoord op gekomen. Er zijn 400 plaatsen beschikbaar in Berlaar waar mensen mits er personeel aanwezig kan zijn opvang kan krijgen.

Als ik word gevraagd mezelf te overstijgen roep ik iedereen op binnen en buiten de regering zichzelf te overstijgen en plaatsen die er zijn mee operationeel te maken.

Fedasil heeft al sedert juli de goedkeuring om de capaciteit tot 35.000 plaatsen op te drijven, dit om geen mensen op straat te laten staan. Ik heb al herhaaldelijk gevraagd om personeelsondersteuning te krijgen, tot op heden vallen de vragen op een koude steen.

Fedasil heeft het voorbije jaar reeds 5.000 opvangplaatsen gecreëerd, maar dit is onvoldoende is om de huidige instroom aan te kunnen. De nuchtere realiteit is dat de instroom disproportioneel stijgt in slechts enkele Europese lidstaten, waaronder België, en dat dit niet langer houdbaar is. Dat heb ik zonet nogmaals benadrukt in mijn onderhoud vandaag met Europees Commissaris Ylva Johansson. Er is dringend nood aan een Europese hervorming, met sterkere controles aan de buitengrenzen, een eerlijke spreiding over het grondgebied en het beheer van de instroom. 909 asielaanvragen per week in België en minder dan 30 in Portugal, met circa evenveel inwoners, dat is niet houdbaar, en we moeten daarom samen aan de alarmbel trekken in Europa.

Blijf op de hoogte

België zal gewelddadige Israëlische kolonisten toegang tot het grondgebied weigeren

Net zoals leden van Hamas die op de terreurlijst van de EU staan niet binnen mogen in ons land zal België ook gewelddadige Israëlische kolonisten de toegang weigeren. Dat werd vandaag beslist op vraag van de kern.

 

Nieuwe elektronische kids-ID voor niet-Belgische kinderen zorgt voor betere bescherming

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor stelde vandaag in Merelbeke de elektronische kids-ID voor niet-Belgische kinderen voor. Die vervangt vanaf 15 januari de kartonnen kids-ID die tot nog toe bestond. De elektronische kids-ID maakt identiteitsfraude veel moeilijker en kan gelinkt worden aan informatie over ouderlijk gezag.

Sterke daling in 2023 niet-begeleide minderjarigen

In 2023 is het aantal niet-begeleide minderjarigen dat in België toekomt en asiel aanvraagt sterk gedaald. Daar waar we in 2022 een piek vast konden stellen van 6434 personen die verklaarden minderjarig te zijn en zonder ouders of familie in België blijkt dat in de 3 eerste kwartalen van 2023 sterk teruggevallen. Tot en met september verklaarden 3217 personen minderjarig te zijn. Het overgrote deel verklaart tussen de 11 en 17 jaar te zijn. Dat verklaarde staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, tijdens het debat over de beleidsnota asiel en migratie.