Reactie Staassecretaris de Moor op verzadiging van het opvangnetwerk

Publicatiedatum

Tags

Opvang

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Ik heb niet voor niets begin deze week aan de alarmbel getrokken en heb een Winterplan voorgesteld met heel wat maatregelen. Sommige collega's in de regering willen daar de komende weken nog verder over praten. Er is echter geen tijd te verliezen, ik rol daarom zelf de maatregelen al uit die ik zelf kan nemen.

Niemand wil mensen op straat. Ik heb een zeer duidelijke vraag aan alle regeringsleden gesteld om ondersteuning aan Fedasil te bieden, o.m. met personeel en infrastructuur.Vandaag zijn er nog plaatsen niet operationeel omdat daar geen personeel is. Het middenveld is daarvoor ook al gevraagd om ondersteuning te bieden om die plaatsen beschikbaar te kunnen maken. Ook daar is vandaag opnieuw de vraag gesteld en daar is geen antwoord op gekomen. Er zijn 400 plaatsen beschikbaar in Berlaar waar mensen mits er personeel aanwezig kan zijn opvang kan krijgen.

Als ik word gevraagd mezelf te overstijgen roep ik iedereen op binnen en buiten de regering zichzelf te overstijgen en plaatsen die er zijn mee operationeel te maken.

Fedasil heeft al sedert juli de goedkeuring om de capaciteit tot 35.000 plaatsen op te drijven, dit om geen mensen op straat te laten staan. Ik heb al herhaaldelijk gevraagd om personeelsondersteuning te krijgen, tot op heden vallen de vragen op een koude steen.

Fedasil heeft het voorbije jaar reeds 5.000 opvangplaatsen gecreëerd, maar dit is onvoldoende is om de huidige instroom aan te kunnen. De nuchtere realiteit is dat de instroom disproportioneel stijgt in slechts enkele Europese lidstaten, waaronder België, en dat dit niet langer houdbaar is. Dat heb ik zonet nogmaals benadrukt in mijn onderhoud vandaag met Europees Commissaris Ylva Johansson. Er is dringend nood aan een Europese hervorming, met sterkere controles aan de buitengrenzen, een eerlijke spreiding over het grondgebied en het beheer van de instroom. 909 asielaanvragen per week in België en minder dan 30 in Portugal, met circa evenveel inwoners, dat is niet houdbaar, en we moeten daarom samen aan de alarmbel trekken in Europa.

Blijf op de hoogte

Ook in het gemeenschappelijk visumbeleid hebben we een sterker Europa nodig.

"Het migratiebeleid is niet af. Het is tijd om de focus te leggen op maatregelen die het Europees Asiel- en Migratiepact beter zullen doen werken. Ook in het gemeenschappelijk visumbeleid hebben we een sterker Europa nodig." Dat verklaarde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, na afloop van de Raad voor Europese ministers bevoegd voor migratie in Luxemburg.

Verlenging tijdelijke bescherming Oekraïners tot maart 2026

De tijdelijke bescherming voor Oekraïners wordt voor een jaar verlengd. Dat bevestigde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, na afloop van de Raad voor Europese ministers bevoegd voor migratie in Luxemburg. De Europese Commissie lanceerde het voorstel om de tijdelijke bescherming te verlengen en de Raad, de ministers van de EU-lidstaten, gingen hier vandaag mee akkoord. Deze loopt nu tot maart 2026.

Terugkeer naar Marokko verdubbeld, dit jaar al 119 personen gedwongen teruggestuurd

In de eerste vijf maanden van dit jaar werden 119 Marokkanen in onwettig verblijf gedwongen teruggestuurd. Dat is meer dan het dubbelde van dezelfde periode vorig jaar, toen 55 personen werden teruggestuurd. De vernieuwde samenwerking met Marokko werpt zijn vruchten af. Dankzij het aanklampend terugkeerbeleid, beschikt ook ons land over extra capaciteit voor terugkeer.