Opnieuw beslissingen in dossiers Afghanen, slechts 4 op 10 krijgt verblijfsrecht in ons land

Publicatiedatum

Tags

Terugkeer

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Het beleid van het Commissariaat-Generaal voor de Staatlozen en Vluchtelingen over het al dan niet toekennen van bescherming aan Afghanen werd deze week bevestigd in een aantal arresten door de rechters van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen.

Dat betekent dat er nu weer beslissingen kunnen genomen worden in de dossiers van Afghanen. Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, is tevreden dat er nu duidelijkheid is.

Er zitten ongeveer 9000 Afghanen te wachten op een eindbeslissing in hun asielprocedure en zodus in de opvangcentra. Zij die een beslissing krijgen zullen uit de opvang moeten stromen waardoor er ook weer meer plaatsen zullen zijn om zeker kwetsbaren op te vangen.

4 op de 10 van de Afghaanse asielzoekers krijgt bescherming in ons land. Dat betekent dat er 6 op de 10 dat niet krijgt. Ook zij moeten weten waar ze aan toe zijn. Het is belangrijk dat er geen verkeerde informatie verspreid wordt over wie bij ons bescherming krijgt of niet.

De Moor: “Het is goed dat het beleid over de Afghanen werd bevestigd. Sommigen stelden al voor om hen allemaal tijdelijk een statuut te geven. Dat komt neer op een regularisatieronde en dat is echt geen goed idee. Wij moeten soms ook uitspraken van rechters afwachten. De asielprocedure wordt onafhankelijk beoordeeld, niet door de politiek.”

Asiel is voorbehouden voor wie vlucht voor oorlog en vervolging, en niet voor wie om economische redenen zijn of haar land verlaat. Afghanen die wél asiel krijgen in ons land, zijn bijvoorbeeld politiek dissidenten, journalisten, mensenrechtenactivisten of jonge meisjes en vrouwen die vervolgd worden door de Taliban. Maar jongemannen die om economische redenen naar hier komen, krijgen geen verblijfsrecht in ons land.

Blijf op de hoogte

Dreigen om vluchtelingen naar Brussel te sturen is onaanvaardbaar

Nicole de Moor, Staatssecretaris voor Asiel en Migratie spreekt haar sterke afkeuring uit over de recente uitlatingen van de Hongaarse regering om vluchtelingen naar Brussel te vervoeren. Deze uitspraken, gedaan door de Hongaarse Minister van Binnenlandse Zaken, vormen een ernstige schending van de basisprincipes van de Europese samenwerking en het onderlinge vertrouwen tussen de EU-lidstaten. Hongarije reageert in de eerste plaats op een dispuut dat ze hebben met de EU. Maar dergelijke uitspraken zijn wel enorm schadelijk voor de andere Lidstaten, en in het bijzonder België waar de Europese instellingen gehuisvest zijn. 

De Moor tevreden met Cassasatieberoep door Parket-Generaal over toekennen Belgische nationaliteit aan Toujgani

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, toont zich tevreden met het Cassatieberoep dat het Parket-Generaal instelt tegen het arrest van het Hof van Beroep in Brussel dat de heer Toujgani de Belgische nationaliteit toekent. Dit arrest van 31 juli bevestigde een eerder vonnis van de Rechtbank van Eerste Aanleg in Brussel waarin de nationaliteit een eerste keer werd toegekend, en waartegen het Openbaar Ministerie ook in beroep ging.

Medewerkingsplicht bij terugkeer treedt in werking

Vandaag werd de wet op het aanklampend terugkeerbeleid gepubliceerd in het Staatsblad. Wie het land moet verlaten, is voortaan verplicht om mee te werken aan terugkeer. Dat gaat bijvoorbeeld over meewerken aan terugkeerbegeleiding, aan identificatie, de nodige stappen zetten om de noodzakelijke reisdocumenten te verkrijgen, meewerken aan de organisatie van de reis, aan de noodzakelijke medische onderzoeken en aan het overmaken van medische attesten en certificaten.