Nieuwe elektronische kids-ID voor niet-Belgische kinderen zorgt voor betere bescherming

Publicatiedatum

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor stelde vandaag in Merelbeke de elektronische kids-ID voor niet-Belgische kinderen voor. Die vervangt vanaf 15 januari de kartonnen kids-ID die tot nog toe bestond. De elektronische kids-ID maakt identiteitsfraude veel moeilijker en kan gelinkt worden aan informatie over ouderlijk gezag.

Veel kinderen van onder de twaalf jaar beschikken over een kids-ID. Gezinnen hebben een kids-ID nodig om met hun kinderen te reizen binnen Europa of Europa binnen te komen. Voor Belgische kinderen is die al langer elektronisch, maar voor niet-Belgische kinderen ging dat tot nog toe om een papieren kaart. Die had het nadeel makkelijker nagemaakt te kunnen worden.

Nicole de Moor: “Met de elektronische kids-ID voor niet-Belgische kinderen gaan we identiteitsfraude tegen. Bovendien kan met de digitale kaart ook veel sneller worden nagaan wie het ouderlijk gezag uitoefent. We zorgen op die manier voor een betere bescherming van kinderen.”

Aan de elektronische kids-ID kan informatie worden gekoppeld die van belang is bij bijvoorbeeld inschrijving in een gemeente, woonstcontrole door de politie of online aanmelding bij een school. Op die momenten kan meteen worden nagegaan wie het ouderlijke gezag uitoefent.

Staatssecretaris de Moor stelde de elektronische kids-ID voor niet-Belgische kinderen voor in Merelbeke, samen met burgemeester Filip Thienpont.

Filip Thienpont: “In Merelbeke worden jaarlijks ongeveer 100 kids-ID’s aan niet-Belgische kinderen uitgereikt. Dankzij de nieuwe kaarten zijn zij beter beschermd. We vinden het belangrijk om daar als gemeente aan mee te werken.”

 

Blijf op de hoogte

Oppositie weigert wet te stemmen die zorgt voor meer terugkeer

Nicole de Moor: “Het status-quo op vlak van migratie is onhoudbaar. De kans om meer terugkeer te organiseren ligt er, maar de oppositie weigert dit te stemmen en vertraagt vandaag alweer de noodzakelijke wetgeving die we nodig hebben om meer medewerking af te dwingen van mensen die weigeren terug te keren. Maar ik blijf volharden, de wet moet gestemd worden. Het is noodzakelijk om meer escorteurs in te zetten om terugkeer te begeleiden.”

Met uitbreiding project "High Trouble" en gezamenlijke missies naar herkomstlanden wil staatssecretaris de Moor inzetten op de terugkeer van drugscriminelen zonder wettig verblijf"

Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, zal prioriteit geven aan de verwijdering van drugsdealers in Peterbos die onwettig in ons land verblijven. Daarom heeft zij beslist om de aanpak met het project ‘High Trouble’ uit te breiden en ook toe te passen op de wijk Peterbos in Anderlecht.

Beschikbare plaatsen in gesloten centra voor terugkeer in realtime zichtbaar

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor gaf vandaag de aftrap voor de ontwikkeling van een nieuwe software om in realtime het aantal vrije plaatsen in de gesloten terugkeercentra te kennen. Het systeem vervangt een wirwar aan verouderde toepassingen en vermindert de administratie waarmee medewerkers van gesloten centra zich bezighouden. De digitale productstudio In The Pocket doet de ontwikkeling.