Komende nachten extra opvang voor asielzoekers in Brussel

Publicatiedatum

Tags

Opvang

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Vannacht en de komende dagen worden extra opvangplaatsen geopend voor asielzoekers die op straat slapen. Daarvoor slaan staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor, Brussels burgemeester Philippe Close en Defensie de handen in elkaar.

Voor de komende nacht worden 50 plaatsen geopend in het Koning Boudewijnstadion. Morgenavond zullen op die locatie 100 plaatsen zijn. In Elsene worden 50 plaatsen gecreëerd.

Onder meer de asielzoekers die verblijven op de brug aan het Klein Kasteeltje zullen daar terecht kunnen.

De noodopvangplaatsen worden uitgebaat door Croix Rouge met financiering die afkomstig is uit de conventie die staatssecretaris de Moor afsloot met het Brusselse gewest. 

Nicole de Moor: “Iedereen voelt de koude en ik ben erg bezorgd om wie op straat slaapt. We zorgen voor vannacht voor extra plaatsen en zullen de komende dagen nog meer plaatsen openen in samenwerking met de civiele bescherming en het Crisiscentrum. We doen er alles aan om te zorgen dat mensen met dit weer een dak boven hun hoofd hebben.”

Blijf op de hoogte

Ook in het gemeenschappelijk visumbeleid hebben we een sterker Europa nodig.

"Het migratiebeleid is niet af. Het is tijd om de focus te leggen op maatregelen die het Europees Asiel- en Migratiepact beter zullen doen werken. Ook in het gemeenschappelijk visumbeleid hebben we een sterker Europa nodig." Dat verklaarde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, na afloop van de Raad voor Europese ministers bevoegd voor migratie in Luxemburg.

Verlenging tijdelijke bescherming Oekraïners tot maart 2026

De tijdelijke bescherming voor Oekraïners wordt voor een jaar verlengd. Dat bevestigde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, na afloop van de Raad voor Europese ministers bevoegd voor migratie in Luxemburg. De Europese Commissie lanceerde het voorstel om de tijdelijke bescherming te verlengen en de Raad, de ministers van de EU-lidstaten, gingen hier vandaag mee akkoord. Deze loopt nu tot maart 2026.

Terugkeer naar Marokko verdubbeld, dit jaar al 119 personen gedwongen teruggestuurd

In de eerste vijf maanden van dit jaar werden 119 Marokkanen in onwettig verblijf gedwongen teruggestuurd. Dat is meer dan het dubbelde van dezelfde periode vorig jaar, toen 55 personen werden teruggestuurd. De vernieuwde samenwerking met Marokko werpt zijn vruchten af. Dankzij het aanklampend terugkeerbeleid, beschikt ook ons land over extra capaciteit voor terugkeer.