Komende nachten extra opvang voor asielzoekers in Brussel

Publicatiedatum

Tags

Opvang

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Vannacht en de komende dagen worden extra opvangplaatsen geopend voor asielzoekers die op straat slapen. Daarvoor slaan staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor, Brussels burgemeester Philippe Close en Defensie de handen in elkaar.

Voor de komende nacht worden 50 plaatsen geopend in het Koning Boudewijnstadion. Morgenavond zullen op die locatie 100 plaatsen zijn. In Elsene worden 50 plaatsen gecreëerd.

Onder meer de asielzoekers die verblijven op de brug aan het Klein Kasteeltje zullen daar terecht kunnen.

De noodopvangplaatsen worden uitgebaat door Croix Rouge met financiering die afkomstig is uit de conventie die staatssecretaris de Moor afsloot met het Brusselse gewest. 

Nicole de Moor: “Iedereen voelt de koude en ik ben erg bezorgd om wie op straat slaapt. We zorgen voor vannacht voor extra plaatsen en zullen de komende dagen nog meer plaatsen openen in samenwerking met de civiele bescherming en het Crisiscentrum. We doen er alles aan om te zorgen dat mensen met dit weer een dak boven hun hoofd hebben.”

Blijf op de hoogte

België zal gewelddadige Israëlische kolonisten toegang tot het grondgebied weigeren

Net zoals leden van Hamas die op de terreurlijst van de EU staan niet binnen mogen in ons land zal België ook gewelddadige Israëlische kolonisten de toegang weigeren. Dat werd vandaag beslist op vraag van de kern.

 

Nieuwe elektronische kids-ID voor niet-Belgische kinderen zorgt voor betere bescherming

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor stelde vandaag in Merelbeke de elektronische kids-ID voor niet-Belgische kinderen voor. Die vervangt vanaf 15 januari de kartonnen kids-ID die tot nog toe bestond. De elektronische kids-ID maakt identiteitsfraude veel moeilijker en kan gelinkt worden aan informatie over ouderlijk gezag.

Sterke daling in 2023 niet-begeleide minderjarigen

In 2023 is het aantal niet-begeleide minderjarigen dat in België toekomt en asiel aanvraagt sterk gedaald. Daar waar we in 2022 een piek vast konden stellen van 6434 personen die verklaarden minderjarig te zijn en zonder ouders of familie in België blijkt dat in de 3 eerste kwartalen van 2023 sterk teruggevallen. Tot en met september verklaarden 3217 personen minderjarig te zijn. Het overgrote deel verklaart tussen de 11 en 17 jaar te zijn. Dat verklaarde staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, tijdens het debat over de beleidsnota asiel en migratie.