Jonge vrijwilligers aan de slag binnen en buiten opvangcentra

Publicatiedatum

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Fedasil en Samenlevingsdienst gaan samenwerken om jongeren vrijwilligerswerk te laten doen. Dat maakte staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor bekend tijdens een bezoek aan een vrijwilligersproject van Samenlevingsdienst.

Door de handen in elkaar te slaan zullen jongeren uit het hele land vrijwilligerswerk kunnen doen in opvangcentra en zullen jonge asielzoekers zich buiten het centrum waar ze verblijven kunnen inzetten voor de samenleving.

Nicole de Moor: “Jonge asielzoekers zijn vaak heel gemotiveerd en willen iets betekenen. Via de samenwerking met Samenlevingsdienst krijgen ze de kans om zich als vrijwilliger in te zetten. Ze kunnen op die manier ervaring opdoen en hun kennis van onze taal verbeteren. Voor jongeren uit ons land is het een mooie kans om kennis te maken met de werking van Fedasil en de opvang van asielzoekers. Het is een samenwerking waar de jongeren en de samenleving beter van worden.”

Serafine Vanschoenwinkel, Co-Directrice Vlaanderen bij Samenlevingsdienst: “De Samenlevingsdienst van het Platform bevordert burgerschap en persoonlijke groei bij jongeren door middel van vrijwillig engagement, trainingen en persoonlijke begeleiding. Hierdoor ontwikkelen jongeren taal- en sociale vaardigheden, bouwen zij zelfvertrouwen en een netwerk op en verwerven zij vaardigheden die essentieel zijn voor hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Dit biedt hen de tools om actief deel te nemen en waardevol bij te dragen aan de maatschappij. Het partnerschap van het Platform met Fedasil zal dit positieve effect op de integratie van jonge nieuwkomers in de samenleving aanzienlijk vergroten.”

Samenlevingsdienst is een organisatie die jongeren tussen 18 en 25 jaar de mogelijkheid geeft om een half jaar lang vrijwilligerswerk te doen bij een van de 800 aangesloten organisaties. Vorig jaar zetten meer dan 600 jongeren zich op die manier in voor de samenleving.

Fedasil en Samenlevingsdienst werkten in het verleden reeds op kleine schaal samen in Wallonië en Brussel. De afgelopen drie jaar deden al 80 jonge asielzoekers een Samenlevingsdienst. Daarnaast zetten meer dan 50 jongeren zich in verschillende opvangcentra in. Met de samenwerkingsovereenkomst wordt die samenwerking uitgebreid naar veel meer centra.

Naast jongeren zijn mensen van alle leeftijden als vrijwilliger actief bij Fedasil. In alle opvangcentra samen gaat het om maar liefst 520 vrijwilligers.

Blijf op de hoogte

België zal gewelddadige Israëlische kolonisten toegang tot het grondgebied weigeren

Net zoals leden van Hamas die op de terreurlijst van de EU staan niet binnen mogen in ons land zal België ook gewelddadige Israëlische kolonisten de toegang weigeren. Dat werd vandaag beslist op vraag van de kern.

 

Nieuwe elektronische kids-ID voor niet-Belgische kinderen zorgt voor betere bescherming

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor stelde vandaag in Merelbeke de elektronische kids-ID voor niet-Belgische kinderen voor. Die vervangt vanaf 15 januari de kartonnen kids-ID die tot nog toe bestond. De elektronische kids-ID maakt identiteitsfraude veel moeilijker en kan gelinkt worden aan informatie over ouderlijk gezag.

Sterke daling in 2023 niet-begeleide minderjarigen

In 2023 is het aantal niet-begeleide minderjarigen dat in België toekomt en asiel aanvraagt sterk gedaald. Daar waar we in 2022 een piek vast konden stellen van 6434 personen die verklaarden minderjarig te zijn en zonder ouders of familie in België blijkt dat in de 3 eerste kwartalen van 2023 sterk teruggevallen. Tot en met september verklaarden 3217 personen minderjarig te zijn. Het overgrote deel verklaart tussen de 11 en 17 jaar te zijn. Dat verklaarde staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, tijdens het debat over de beleidsnota asiel en migratie.