Iquioussen teruggestuurd naar Marokko

Publicatiedatum

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Staatsecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, reageert op de berichten over de heer Iquioussen. Ze bevestigt dat hij vandaag werd teruggestuurd naar Marokko.

Iquioussen werd op bevel van staatssecretaris de Moor in november opgesloten in een gesloten centrum omdat hij geen toelating had om op het Belgisch grondgebied te verblijven. De man is in Frankrijk zijn verblijfsrecht verloren en moest terugkeren naar zijn land van oorsprong Marokko. Staatssecretaris de Moor werkte daarvoor samen met premier De Croo, en ministers Lahbib, Verlinden en Van Quickenborne, de politie en de Franse autoriteiten.

“Wij kunnen niet toelaten dat een extremist zomaar kan rondlopen op ons grondgebied. Wie hier niet mag zijn moet teruggestuurd worden. Door goede samenwerking hebben we deze man teruggestuurd naar Marokko, zijn land van herkomst.”, aldus de Moor.

Er bestaat een cel radicalisme bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Deze dienst werkt nauw samen met de verschillende veiligheidsdiensten voor de opvolging van personen die geen Belg zijn waarbij indicaties zijn van radicalisering, extremisme of gevaar voor de nationale veiligheid. Deze cel volgt nauwlettend op wat ze kunnen ondernemen om deze mensen van het grondgebied te verwijderen.

Blijf op de hoogte

België zal gewelddadige Israëlische kolonisten toegang tot het grondgebied weigeren

Net zoals leden van Hamas die op de terreurlijst van de EU staan niet binnen mogen in ons land zal België ook gewelddadige Israëlische kolonisten de toegang weigeren. Dat werd vandaag beslist op vraag van de kern.

 

Nieuwe elektronische kids-ID voor niet-Belgische kinderen zorgt voor betere bescherming

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor stelde vandaag in Merelbeke de elektronische kids-ID voor niet-Belgische kinderen voor. Die vervangt vanaf 15 januari de kartonnen kids-ID die tot nog toe bestond. De elektronische kids-ID maakt identiteitsfraude veel moeilijker en kan gelinkt worden aan informatie over ouderlijk gezag.

Sterke daling in 2023 niet-begeleide minderjarigen

In 2023 is het aantal niet-begeleide minderjarigen dat in België toekomt en asiel aanvraagt sterk gedaald. Daar waar we in 2022 een piek vast konden stellen van 6434 personen die verklaarden minderjarig te zijn en zonder ouders of familie in België blijkt dat in de 3 eerste kwartalen van 2023 sterk teruggevallen. Tot en met september verklaarden 3217 personen minderjarig te zijn. Het overgrote deel verklaart tussen de 11 en 17 jaar te zijn. Dat verklaarde staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, tijdens het debat over de beleidsnota asiel en migratie.