Fast-trackprocedure voor snellere afhandeling asielaanvragen uit DR Congo, Moldavië en Georgië

Publicatiedatum

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Asielaanvragen van nationaliteiten die zeer weinig kans maken op asiel, worden vanaf 1 februari in een fast-trackprocedure behandeld. Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor wil tegengaan dat mensen die overduidelijk niet op de vlucht zijn voor oorlog of vervolging, gebruik maken van de asielprocedure.

Nicole de Moor: “De asielprocedure dient voor wie voor oorlogsgeweld of vervolging vlucht, niet voor wie het economisch beter wil hebben. We moeten dat onderscheid snel maken zodat mensen niet onnodig in de asielprocedure of opvang zitten. Die aanpak werkt ook ontradend. We maken duidelijk dat voor wie economisch wil migreren, het geen zin heeft om de asielprocedure te proberen.”

Vorig jaar vroegen 3.135 mensen uit DR Congo (1.238), Moldavië (986) en Georgië (911) asiel aan in ons land. Zij blijken echter zelden nood te hebben aan bescherming. Geen enkele Moldaviër werd vorig jaar erkend als vluchteling, voor DR Congo en Georgië liggen de positieve beslissingen op respectievelijk 14 procent en 10 procent.

Hun aanvragen worden vanaf 1 februari versneld behandeld in een fast-trackprocedure. Ook asielzoekers uit landen die op de lijst van veilige landen staan, komen voortaan in die procedure terecht (979 aanvragen vorig jaar). Alles samen gaan die groepen met een lage tot zeer lage erkenningsgraad om het equivalent van 10 procent van alle beslissingen die het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) vorig jaar nam en om 2.844 opvangplaatsen van Fedasil.

Die aanvragen worden voortaan prioritair behandeld door de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) en het CGVS. Net zoals bij elke aanvraag, is er een individuele beoordeling door die laatste. De afgelopen jaren werd extra personeel aangeworven bij het CGVS om meer beslissingen te kunnen nemen. Na een negatieve beslissing zal snel een gesprek met een begeleider worden voorzien met het oog op terugkeer. Fedasil zal inzetten op vrijwillige terugkeer voor deze doelgroep.

De ambitie is om de asielprocedure in het kader van de fast-trackprocedure tot drie keer sneller te behandelen. Het streefdoel is om aanvragen uit lage beschermingslanden (Georgië, DR Congo en Moldavië) te behandelen binnen een termijn van 50 werkdagen.

De fast-trackprocedure is een voorloper van de snelle afhandeling van asieldossiers die in het kader van het Europese migratiepact zal uitgerold worden aan de Europese buitengrenzen.

Nicole de Moor: “We zorgen dat mensen snel weten waar ze aan toe zijn. Dat is goed voor iedereen. Als mensen moeten terugkeren, gaat dat vlotter als zij hier nog maar korte tijd verblijven. Dat doen we met de fast-trackprocedure in België en zullen we ook op Europese schaal uitbouwen.”

De fast-trackprocedure is voorzien in het kader van het Winterplan. Na een evaluatie van het eerste deel van het project zal de Moor bekijken hoe de procedure nog verder geoptimaliseerd kan worden. Een mogelijkheid is de aanvragers fysiek op één opvanglocatie samenbrengen, zodat de diensten met een minimum aan verplaatsingen daar mensen kunnen opvolgen en dossiers afhandelen.

Welke nationaliteiten in de fast-trackprocedure worden behandeld, kan flexibel worden aangepast in functie van veranderingen in instroom en nieuwe fenomenen.

Blijf op de hoogte

Dreigen om vluchtelingen naar Brussel te sturen is onaanvaardbaar

Nicole de Moor, Staatssecretaris voor Asiel en Migratie spreekt haar sterke afkeuring uit over de recente uitlatingen van de Hongaarse regering om vluchtelingen naar Brussel te vervoeren. Deze uitspraken, gedaan door de Hongaarse Minister van Binnenlandse Zaken, vormen een ernstige schending van de basisprincipes van de Europese samenwerking en het onderlinge vertrouwen tussen de EU-lidstaten. Hongarije reageert in de eerste plaats op een dispuut dat ze hebben met de EU. Maar dergelijke uitspraken zijn wel enorm schadelijk voor de andere Lidstaten, en in het bijzonder België waar de Europese instellingen gehuisvest zijn. 

De Moor tevreden met Cassasatieberoep door Parket-Generaal over toekennen Belgische nationaliteit aan Toujgani

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, toont zich tevreden met het Cassatieberoep dat het Parket-Generaal instelt tegen het arrest van het Hof van Beroep in Brussel dat de heer Toujgani de Belgische nationaliteit toekent. Dit arrest van 31 juli bevestigde een eerder vonnis van de Rechtbank van Eerste Aanleg in Brussel waarin de nationaliteit een eerste keer werd toegekend, en waartegen het Openbaar Ministerie ook in beroep ging.

Medewerkingsplicht bij terugkeer treedt in werking

Vandaag werd de wet op het aanklampend terugkeerbeleid gepubliceerd in het Staatsblad. Wie het land moet verlaten, is voortaan verplicht om mee te werken aan terugkeer. Dat gaat bijvoorbeeld over meewerken aan terugkeerbegeleiding, aan identificatie, de nodige stappen zetten om de noodzakelijke reisdocumenten te verkrijgen, meewerken aan de organisatie van de reis, aan de noodzakelijke medische onderzoeken en aan het overmaken van medische attesten en certificaten.