De Moor in Berlijn op Europese topvergadering over migratie

Publicatiedatum

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, neemt vandaag deel aan een Europese topvergadering in Berlijn. Met dit initiatief wil Duitsland het tempo opdrijven in de onderhandelingen om tot een nieuw gecontroleerd Europees migratiebeleid te komen.

De Moor: “Enkel door te praten worden akkoorden gemaakt. Wij zoeken de nodige evenwichten tussen de lidstaten om als één sterk blok, de Europese Unie, migratie te beheren.”

Tegelijk hebben de Europese regeringsleiders op de top in Brussel deze week opnieuw over migratie gediscussieerd. Alle lidstaten van de Europese Unie (EU) zijn het er over eens dat er een andere aanpak moet komen. Er wordt voortuitgang geboekt over hoe de procedures in het kader van migratiebeheer, grenscontroles en asielopvang moeten worden aangepast.

Gegevens uit de Eurodac-databank tonen aan dat migranten heel vaak van de eerste binnenkomstlanden zoals Griekenland en Italië naar het noordwesten van de EU doorreizen. Zij willen pas daar een asielprocedure doorlopen. In 2022 waren Duitsland en Frankrijk de belangrijkste bestemmingslanden van doorreizende migranten gevolgd door België, Nederland en Ierland. Daarom is het van belang dat er een correcte grensprocedure komt aan de buitengrenzen van de Europese Unie om op basis van het aantal registraties over te gaan tot het reloceren van de toegekomen asielzoekers. Asielzoekers kunnen zelf niet kiezen waar ze wensen een asielprocedure te doorlopen in de EU.

Vandaag wordt naar schatting twintig procent van de mensen die de Europese grenzen oversteekt niet geregistreerd. “Efficiënte grenscontroles zijn de basis van een goed asiel- en migratiebeleid. Die controles kunnen op verschillende manieren gebeuren en wie nood heeft aan bescherming moet de mogelijkheid hebben om asiel aan te vragen aan de grens. Maar we moeten wel weten wie binnenkomt en daar de registratie garanderen,” aldus de Moor.

Duitsland, Frankrijk, Italië, Zweden, Spanje en België zijn op deze vergadering aanwezig. De laatste drie landen nemen deel omdat ze achtereenvolgens het voorzitterschap in handen hebben van de Raad van de Europese Unie. Om vooruitgang te boeken moeten de landen die het voorzitterschap op zich nemen ook tijdig de dossiers voorbereiden en onderhandelingen opzetten tussen de 27 lidstaten van de Europese Unie. Raakvlakken tussen deze landen zoeken en evenwichten zoeken tussen solidariteit en verantwoordelijkheid van lidstaten is de basis om tot een compromis op EU-niveau te komen.

Dit is een eerste vergadering in het licht van het nakende Belgische voorzitterschap voor de Europese Raad. In 2024 zal de vooruitgang van het Europees Asiel en Migratie Pact hoog op de agenda staan.

 

Foto: © BMI / Henning Schacht

Blijf op de hoogte

Dreigen om vluchtelingen naar Brussel te sturen is onaanvaardbaar

Nicole de Moor, Staatssecretaris voor Asiel en Migratie spreekt haar sterke afkeuring uit over de recente uitlatingen van de Hongaarse regering om vluchtelingen naar Brussel te vervoeren. Deze uitspraken, gedaan door de Hongaarse Minister van Binnenlandse Zaken, vormen een ernstige schending van de basisprincipes van de Europese samenwerking en het onderlinge vertrouwen tussen de EU-lidstaten. Hongarije reageert in de eerste plaats op een dispuut dat ze hebben met de EU. Maar dergelijke uitspraken zijn wel enorm schadelijk voor de andere Lidstaten, en in het bijzonder België waar de Europese instellingen gehuisvest zijn. 

De Moor tevreden met Cassasatieberoep door Parket-Generaal over toekennen Belgische nationaliteit aan Toujgani

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, toont zich tevreden met het Cassatieberoep dat het Parket-Generaal instelt tegen het arrest van het Hof van Beroep in Brussel dat de heer Toujgani de Belgische nationaliteit toekent. Dit arrest van 31 juli bevestigde een eerder vonnis van de Rechtbank van Eerste Aanleg in Brussel waarin de nationaliteit een eerste keer werd toegekend, en waartegen het Openbaar Ministerie ook in beroep ging.

Medewerkingsplicht bij terugkeer treedt in werking

Vandaag werd de wet op het aanklampend terugkeerbeleid gepubliceerd in het Staatsblad. Wie het land moet verlaten, is voortaan verplicht om mee te werken aan terugkeer. Dat gaat bijvoorbeeld over meewerken aan terugkeerbegeleiding, aan identificatie, de nodige stappen zetten om de noodzakelijke reisdocumenten te verkrijgen, meewerken aan de organisatie van de reis, aan de noodzakelijke medische onderzoeken en aan het overmaken van medische attesten en certificaten.