Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor gaf vandaag de aftrap voor de ontwikkeling van een nieuwe software om in realtime het aantal vrije plaatsen in de gesloten terugkeercentra te kennen. Het systeem vervangt een wirwar aan verouderde toepassingen en vermindert de administratie waarmee medewerkers van gesloten centra zich bezighouden. De digitale productstudio In The Pocket doet de ontwikkeling.
Nicole de Moor: “Manuele en tijdrovende administratie gaan we zoveel mogelijk automatiseren. Een terugkeerbegeleider moet zich vooral met terugkeer bezig kunnen houden, niet met een heleboel administratie. Met het nieuwe systeem zullen we ook op elk moment precies weten hoeveel vrije plaatsen beschikbaar zijn in ieder centrum. Zo kunnen we elke plaats maximaal inzetten om gedwongen terugkeer te organiseren.”
Hannes Van de Velde, Chief Product Officer bij In The Pocket: “De voorbije veertien jaar hebben we heel wat ervaring opgebouwd in het ontwikkelen van grote digitale producten en platformen voor toonaangevende bedrijven. We kijken ernaar uit om die expertise in te zetten voor de overheid. Voor ons is het ontwikkelen van een digitaal platform méér dan een technische uitdaging. We gebruiken technologie als middel om meerwaarde te creëren voor organisaties en eindgebruikers. Met dit platform kunnen we die meerwaarde duidelijk realiseren, zowel voor de medewerkers als voor het centrale beleid.”
Vandaag wordt manueel twee keer per dag een mail gestuurd vanuit de 6 gesloten centra naar het hoofdbestuur in Brussel met het aantal beschikbare plaatsen. Op basis van de gegevens in die mails worden vreemdelingen zonder verblijfsrecht toegewezen aan de gesloten centra om hun terugkeer te organiseren. Dankzij de digitalisering met deze software worden die mails verleden tijd en is er op elk moment van de dag precies zicht op de beschikbare plaatsen.
Medewerkers verdienen de beste tools om optimaal hun werk te kunnen uitvoeren. Met het nieuwe systeem zullen alle verblijven van personen in een gesloten centrum worden beheerd, in afwachting van hun terugkeer. Het systeem houdt info bij over onder meer identiteit, disciplinaire maatregelen, medische noden, etc. Wat nu veel werklast inhoudt, zal in de toekomst veel sneller gaan. Vandaag moet informatie vaak via mail worden gedeeld of opnieuw worden ingegeven in verschillende systemen.
De ontwikkeling van de software gebeurt volgens de standaarden van Frontex. De Moor is al langer vragende partij om terugkeer meer Europees te organiseren en dan is het ook nodig dat lidstaten compatibele systemen en databases gebruiken.
Het systeem voor de gesloten centra kadert in het globaal digitaliseringstraject eMigration dat de Moor uitrolt voor de DVZ, het CGVS en de RVV. Dat zal op termijn op de schaal van alle diensten tot efficiëntiewinsten leiden, waardoor dossiers sneller afgehandeld worden.