Aardbeving Turkije en Syrië: snellere behandeling van visumaanvraag voor getroffen families

Publicatiedatum

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

De voorbije dagen kreeg staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor heel wat vragen van bezorgde Belgen met familie in de door aardbeving getroffen regio’s. Zij willen getroffen familieleden bij hen thuis opvangen.

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor: “Iedereen heeft de beelden gezien van de verwoestende aardbeving. Heel wat Belgen hebben familie in de getroffen regio’s en willen hun familieleden graag helpen. Zij kijken hoe ze familieleden bij hen thuis kunnen opvangen. Ik heb daarom de opdracht gegeven aan DVZ om visumaanvragen voor mensen uit de getroffen regio’s sneller te behandelen. Op die manier helpen we families die te hulp willen schieten.”

Naast familieleden in het buiteland, zijn er ook mensen uit de getroffen regio’s die voor korte tijd in ons land verblijven. Zij kunnen bij de Dienst Vreemdelingenzaken een aanvraag indienden om hun verblijf te verlengen.

Blijf op de hoogte

België zal gewelddadige Israëlische kolonisten toegang tot het grondgebied weigeren

Net zoals leden van Hamas die op de terreurlijst van de EU staan niet binnen mogen in ons land zal België ook gewelddadige Israëlische kolonisten de toegang weigeren. Dat werd vandaag beslist op vraag van de kern.

 

Nieuwe elektronische kids-ID voor niet-Belgische kinderen zorgt voor betere bescherming

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor stelde vandaag in Merelbeke de elektronische kids-ID voor niet-Belgische kinderen voor. Die vervangt vanaf 15 januari de kartonnen kids-ID die tot nog toe bestond. De elektronische kids-ID maakt identiteitsfraude veel moeilijker en kan gelinkt worden aan informatie over ouderlijk gezag.

Sterke daling in 2023 niet-begeleide minderjarigen

In 2023 is het aantal niet-begeleide minderjarigen dat in België toekomt en asiel aanvraagt sterk gedaald. Daar waar we in 2022 een piek vast konden stellen van 6434 personen die verklaarden minderjarig te zijn en zonder ouders of familie in België blijkt dat in de 3 eerste kwartalen van 2023 sterk teruggevallen. Tot en met september verklaarden 3217 personen minderjarig te zijn. Het overgrote deel verklaart tussen de 11 en 17 jaar te zijn. Dat verklaarde staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, tijdens het debat over de beleidsnota asiel en migratie.