Aardbeving Turkije en Syrië: snellere behandeling van visumaanvraag voor getroffen families

Publicatiedatum

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

De voorbije dagen kreeg staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor heel wat vragen van bezorgde Belgen met familie in de door aardbeving getroffen regio’s. Zij willen getroffen familieleden bij hen thuis opvangen.

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor: “Iedereen heeft de beelden gezien van de verwoestende aardbeving. Heel wat Belgen hebben familie in de getroffen regio’s en willen hun familieleden graag helpen. Zij kijken hoe ze familieleden bij hen thuis kunnen opvangen. Ik heb daarom de opdracht gegeven aan DVZ om visumaanvragen voor mensen uit de getroffen regio’s sneller te behandelen. Op die manier helpen we families die te hulp willen schieten.”

Naast familieleden in het buiteland, zijn er ook mensen uit de getroffen regio’s die voor korte tijd in ons land verblijven. Zij kunnen bij de Dienst Vreemdelingenzaken een aanvraag indienden om hun verblijf te verlengen.

Blijf op de hoogte

Ook in het gemeenschappelijk visumbeleid hebben we een sterker Europa nodig.

"Het migratiebeleid is niet af. Het is tijd om de focus te leggen op maatregelen die het Europees Asiel- en Migratiepact beter zullen doen werken. Ook in het gemeenschappelijk visumbeleid hebben we een sterker Europa nodig." Dat verklaarde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, na afloop van de Raad voor Europese ministers bevoegd voor migratie in Luxemburg.

Verlenging tijdelijke bescherming Oekraïners tot maart 2026

De tijdelijke bescherming voor Oekraïners wordt voor een jaar verlengd. Dat bevestigde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, na afloop van de Raad voor Europese ministers bevoegd voor migratie in Luxemburg. De Europese Commissie lanceerde het voorstel om de tijdelijke bescherming te verlengen en de Raad, de ministers van de EU-lidstaten, gingen hier vandaag mee akkoord. Deze loopt nu tot maart 2026.

Terugkeer naar Marokko verdubbeld, dit jaar al 119 personen gedwongen teruggestuurd

In de eerste vijf maanden van dit jaar werden 119 Marokkanen in onwettig verblijf gedwongen teruggestuurd. Dat is meer dan het dubbelde van dezelfde periode vorig jaar, toen 55 personen werden teruggestuurd. De vernieuwde samenwerking met Marokko werpt zijn vruchten af. Dankzij het aanklampend terugkeerbeleid, beschikt ook ons land over extra capaciteit voor terugkeer.