Zes Burundese handballers teruggestuurd naar Kroatië

Publicatiedatum

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Zes Burundese handballers die in Kroatië verdwenen en asiel aanvroegen in ons land, werden dinsdag teruggestuurd naar Kroatië. Dat land is volgens de Europese regels verantwoordelijk voor hun asielprocedure. Twee andere personen die zich niet aanmeldden, kregen een bevel om het grondgebied te verlaten.

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor: “Het doorreizen van asielzoekers naar verschillende Europese landen, is wat er mis is met het Europese asielbeleid. Ik leg mij daar niet bij neer en probeer asielzoekers die onder de verantwoordelijkheid vallen van andere Europese landen, terug te sturen naar die landen. Ons land staat al meer onder druk dan vele andere landen. Het gaat niet op dat wij in België mensen moeten opvangen waarvoor andere landen verantwoordelijk zijn.”

De Moor zet al langer in op de overdracht van asielzoekers die onder de verantwoordelijkheid vallen van andere Europese landen, in afwachting van een structureel ander Europees beleid. In augustus 2022 opende ze het Dublincentrum in Zaventem, waar een versnelde procedure wordt toegepast. Die aanpak werpt zijn vruchten af. In de eerste acht maanden van dit jaar werden al 853 asielzoekers overgedragen naar de verantwoordelijke lidstaat, 79% meer dan in dezelfde periode vorig jaar (477).

De twee personen die niet kwamen opdagen kunnen wanneer zij de komende maanden worden tegengehouden, nog worden teruggestuurd. Momenteel bestaat er een termijn van zes maanden voor de overdracht van asielzoekers in het kader van de Dublinprocedure. Het wetsontwerp aanklampend terugkeerbeleid van de Moor dat wordt behandeld in de Kamer, voorziet een verlenging van die termijn naar 18 maanden indien de betrokkene is ondergedoken.

De Moor zet intussen alles op alles om te kunnen landen met het Europese Asiel- en Migratiepact. Dat moet zorgen voor een structureel ander beleid om tegen te gaan dat asielzoekers doorreizen en in verschillende landen procedures starten.

Nicole de Moor: “We moeten tot een systeem komen met een verplichte solidariteit waarbij elk Europees land zijn deel doet, niet zoals vandaag waarbij de lasten worden gedragen door een handvol landen. Met het Europees migratiepact dat we willen realiseren, slaan we die weg in. Zolang dat pact er niet is moeten de Dublinregels blijven toegepast worden.”

 

Blijf op de hoogte

Ook in het gemeenschappelijk visumbeleid hebben we een sterker Europa nodig.

"Het migratiebeleid is niet af. Het is tijd om de focus te leggen op maatregelen die het Europees Asiel- en Migratiepact beter zullen doen werken. Ook in het gemeenschappelijk visumbeleid hebben we een sterker Europa nodig." Dat verklaarde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, na afloop van de Raad voor Europese ministers bevoegd voor migratie in Luxemburg.

Verlenging tijdelijke bescherming Oekraïners tot maart 2026

De tijdelijke bescherming voor Oekraïners wordt voor een jaar verlengd. Dat bevestigde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, na afloop van de Raad voor Europese ministers bevoegd voor migratie in Luxemburg. De Europese Commissie lanceerde het voorstel om de tijdelijke bescherming te verlengen en de Raad, de ministers van de EU-lidstaten, gingen hier vandaag mee akkoord. Deze loopt nu tot maart 2026.

Terugkeer naar Marokko verdubbeld, dit jaar al 119 personen gedwongen teruggestuurd

In de eerste vijf maanden van dit jaar werden 119 Marokkanen in onwettig verblijf gedwongen teruggestuurd. Dat is meer dan het dubbelde van dezelfde periode vorig jaar, toen 55 personen werden teruggestuurd. De vernieuwde samenwerking met Marokko werpt zijn vruchten af. Dankzij het aanklampend terugkeerbeleid, beschikt ook ons land over extra capaciteit voor terugkeer.