Zes Burundese handballers teruggestuurd naar Kroatië

Publicatiedatum

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Zes Burundese handballers die in Kroatië verdwenen en asiel aanvroegen in ons land, werden dinsdag teruggestuurd naar Kroatië. Dat land is volgens de Europese regels verantwoordelijk voor hun asielprocedure. Twee andere personen die zich niet aanmeldden, kregen een bevel om het grondgebied te verlaten.

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor: “Het doorreizen van asielzoekers naar verschillende Europese landen, is wat er mis is met het Europese asielbeleid. Ik leg mij daar niet bij neer en probeer asielzoekers die onder de verantwoordelijkheid vallen van andere Europese landen, terug te sturen naar die landen. Ons land staat al meer onder druk dan vele andere landen. Het gaat niet op dat wij in België mensen moeten opvangen waarvoor andere landen verantwoordelijk zijn.”

De Moor zet al langer in op de overdracht van asielzoekers die onder de verantwoordelijkheid vallen van andere Europese landen, in afwachting van een structureel ander Europees beleid. In augustus 2022 opende ze het Dublincentrum in Zaventem, waar een versnelde procedure wordt toegepast. Die aanpak werpt zijn vruchten af. In de eerste acht maanden van dit jaar werden al 853 asielzoekers overgedragen naar de verantwoordelijke lidstaat, 79% meer dan in dezelfde periode vorig jaar (477).

De twee personen die niet kwamen opdagen kunnen wanneer zij de komende maanden worden tegengehouden, nog worden teruggestuurd. Momenteel bestaat er een termijn van zes maanden voor de overdracht van asielzoekers in het kader van de Dublinprocedure. Het wetsontwerp aanklampend terugkeerbeleid van de Moor dat wordt behandeld in de Kamer, voorziet een verlenging van die termijn naar 18 maanden indien de betrokkene is ondergedoken.

De Moor zet intussen alles op alles om te kunnen landen met het Europese Asiel- en Migratiepact. Dat moet zorgen voor een structureel ander beleid om tegen te gaan dat asielzoekers doorreizen en in verschillende landen procedures starten.

Nicole de Moor: “We moeten tot een systeem komen met een verplichte solidariteit waarbij elk Europees land zijn deel doet, niet zoals vandaag waarbij de lasten worden gedragen door een handvol landen. Met het Europees migratiepact dat we willen realiseren, slaan we die weg in. Zolang dat pact er niet is moeten de Dublinregels blijven toegepast worden.”

 

Blijf op de hoogte

Nicole de Moor: “Jeugdsector springt ook deze winter opnieuw in de bres voor tijdelijke opvangplaatsen”

Ook deze winter wordt met de jeugdsector samengewerkt voor tijdelijke noodopvangplaatsen.

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor: “Met de bijdrage van de jeugdsector hebben we ook deze winter weer wat extra capaciteit om gezinnen en minderjarigen op te vangen. We hebben dankzij de oproep van Benjamin Dalle vorig jaar een intensievere samenwerking met de sector dan vroeger. Het gaat hier om tijdelijke plaatsen, die ook weer afgebouwd worden wanneer het jeugdwerk hervat.”

Uitspraak Raad van State: de Moor "Opvang kan wel verder geweigerd worden aan wie al vluchtelingenstatus geniet, op individuele basis"

De afgelopen maanden stelde ons land een aanzienlijke stijging vast van asielaanvragen van mensen die reeds bescherming genieten in een ander Europees land, meestal Griekenland. Ons land wil solidair zijn met oorlogsvluchtelingen, maar het systeem draait vierkant als we ook nog eens dossiers moeten behandelen van mensen die elders al bescherming hebben. Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor besliste daarom om delen van het Europees Migratiepact vervroegd toe te passen en opvang te weigeren in die gevallen.

De Moor overlegt met Europese collega’s over Syrische vluchtelingen

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor neemt vandaag deel aan de Raad van Europese ministers van binnenlandse zaken en justitie. De Moor vraagt een gecoördineerd beleid in Europa rond Syrische vluchtelingen.