Staatssecretaris voor Asiel en Migratie ontmoet Hongaarse Ambassadeur voor overleg over migratie

Publicatiedatum

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Vandaag vond op initiatief van Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, een diplomatiek overleg over migratie plaats met de Hongaarse ambassadeur in Brussel, de heer Tamás Iván Kovács. Dit gesprek kwam er naar aanleiding van recente Hongaarse beleidsaankondigingen rond migratie, die vragen opriepen.

De ontmoeting bood een goede gelegenheid om verduidelijking te vragen over de Hongaarse migratiepolitiek en om de Belgische bezorgdheden te delen. De Moor beklemtoonde het belang van vertrouwen, open dialoog en constructieve samenwerking tussen de EU-lidstaten, vooral op het vlak van asiel- en migratiebeheer.

 

De Staatssecretaris gaf aan dat hoewel België de uitdagingen erkent waar Hongarije mee te maken heeft, bepaalde recente beleidsuitingen, zoals het dreigen met een mogelijk transport van migranten naar Brussel, niet aanvaardbaar zijn en de onderlinge samenwerking in de Unie onder druk kunnen zetten.

 

Tijdens het gesprek kwamen drie specifieke thema’s aan bod:

 

  1. Visa voor Russische en Wit-Russische onderdanen – Er werd verduidelijking gevraagd over het Hongaarse visumbeleid ten aanzien van Russische en Wit Russische onderdanen, omdat dit de veiligheid van de Schengenruimte kan beïnvloeden.

2.     Hongaarse huisvestingsbeleid voor Oekraïense tijdelijk beschermden – De beslissing van Hongarije om de toegang tot huisvesting te beperken voor bepaalde Oekraïense tijdelijk beschermden riep vragen op over de naleving van Europese regels en de mogelijke impact op secundaire migratiestromen.

3.    Dreigement om vluchtelingen naar Brussel te sturen – De recente aankondiging en foto’s van bussen met bestemming ‘Brussel’ zorgden voor discussie in België en met de Europese Instellingen. 

 

De Staatssecretaris benadrukte dat België altijd een constructieve en loyale partner is geweest in de Europese Unie, en sprak de hoop uit dat Hongarije zijn beleid zal afstemmen op de gemeenschappelijke Europese waarden en afspraken. 

 

Nicole de Moor: "We begrijpen de druk waar de gehele Schengenruimte vandaag mee kampt, maar net daarom is het van cruciaal belang dat lidstaten samenwerken en elkaar vertrouwen. Ik heb Hongarije vandaag opgeroepen om samen met ons te zoeken naar duurzame Europese oplossingen."

 

Deze ontmoeting bevestigt de sterke diplomatieke band tussen België en Hongarije, waarbij beide landen het belang van dialoog en wederzijds begrip erkennen. België blijft zich inzetten voor een hechte Europese samenwerking, die gebaseerd is op solidariteit en wederzijds respect tussen de lidstaten.

Blijf op de hoogte

Al 1.200 werkende asielzoekers droegen in totaal half miljoen euro bij aan opvang

Sinds 1 juli moeten asielzoekers die in een opvangcentrum verblijven en die werken een bijdrage betalen aan hun opvang. Al 1.200 asielzoekers droegen in totaal een half miljoen euro bij.

Recordaantal mensen verlieten opvangcentra deze zomer

De asieldiensten namen een recordaantal beslissingen deze zomer. In juli en augustus beoordeelde het CGVS de asielaanvragen van 5.818 personen, zo blijkt uit voorlopige cijfers. Vorige zomer ging dat nog over 4.553 personen. Hoe meer mensen een beslissing krijgen, het meer mensen de opvang verlaten. Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, werkt samen met de asieldiensten met man en macht om asielzoekers zo snel mogelijk uit te opvang te krijgen.

Dreigen om vluchtelingen naar Brussel te sturen is onaanvaardbaar

Nicole de Moor, Staatssecretaris voor Asiel en Migratie spreekt haar sterke afkeuring uit over de recente uitlatingen van de Hongaarse regering om vluchtelingen naar Brussel te vervoeren. Deze uitspraken, gedaan door de Hongaarse Minister van Binnenlandse Zaken, vormen een ernstige schending van de basisprincipes van de Europese samenwerking en het onderlinge vertrouwen tussen de EU-lidstaten. Hongarije reageert in de eerste plaats op een dispuut dat ze hebben met de EU. Maar dergelijke uitspraken zijn wel enorm schadelijk voor de andere Lidstaten, en in het bijzonder België waar de Europese instellingen gehuisvest zijn.