De asieldiensten namen een recordaantal beslissingen deze zomer. In juli en augustus beoordeelde het CGVS de asielaanvragen van 5.818 personen, zo blijkt uit voorlopige cijfers. Vorige zomer ging dat nog over 4.553 personen. Hoe meer mensen een beslissing krijgen, het meer mensen de opvang verlaten. Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, werkt samen met de asieldiensten met man en macht om asielzoekers zo snel mogelijk uit te opvang te krijgen.
Nicole de Moor: “De medewerkers van de asieldiensten hebben immens hard doorgewerkt deze zomer, en ik ben hen daar zeer dankbaar voor. Zij doen hun uiterste best om zo snel als mogelijk zoveel mogelijk beslissingen te nemen. Dat is ook broodnodig, want er is nog steeds een heel hoge instroom en als er te weinig beslissingen vallen dan zitten die mensen langer in de opvangcentra. Dat laatste is voor niemand een goede zaak.”
In juli verlieten 2.887 personen de asielopvang, in augustus waren dat er 2.376. Dat zijn de hoogste aantallen in tien jaar. Gewoonlijk ligt de maandelijkse uitstroom onder de 2.000 personen. De uitstroom ligt zo hoog omdat meer beslissingen weden genomen, maar ook omdat meer werkende asielzoekers een eigen onderkomen zochten. Sinds 1 juli moeten werkende asielzoekers een bijdrage betalen om in een opvangcentrum te verblijven. Sommigen verkiezen om zelf iets te huren, eerder dan in een opvangcentrum te blijven waar ze een kamer moeten delen met andere asielzoekers.
Door het recordaantal beslissingen en uitstroom kon deze zomer de opvang gegarandeerd worden voor families met kinderen en steeg de wachtlijst voor alleenstaande mannen niet verder. Dit ondanks het feit dat de asielaanvragen in België, in de eerste zeven maanden, 17% hoger ligt dan in 2023. Dit is vooral te wijten aan het conflict in Palestina.
Ondanks het hoge aantal beslissingen blijft de situatie precair. Vandaag staan nog altijd 3.695 personen op de wachtlijst voor een opvangplaats. De instroom blijft erg hoog en moet naar beneden. De inwerkintreding van het Europees Asiel en Migratiepact blijft om die reden hoog op de agenda staan van de Staatssecretaris. Samen met de diensten is zij al in volle voorbereiding van het implementatieplan om dit Pact uit te voeren in België. Tegen eind dit jaar moet dit op tafel liggen.
Door een optimalisatie-oefening binnen het CGVS en de inzet van extra personeel kon het CGVS haar productiviteit opdrijven. Normaal gezien ligt het aantal beslissingen in de zomer lager omdat veel medewerkers, net zoals iedereen, vakantie opnemen. Maar het CGVS beseft ten volle dat ook zijn een deel van de oplossing zijn om tot snellere procedures te komen. Zij zetten alles op alles om ook in de zomer het aantal beslissingen hoog te houden.