Nicole de Moor ontmoet commissaris Johansson over EU migratiepact

Publicatiedatum

Tags

Europa

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor overlegde vandaag met Europees commissaris voor binnenlandse zaken Ylva Johansson over het Europees migratiepact, in aanloop naar het Belgische EU-voorzitterschap vanaf januari. De onderhandelingen over het pact zijn in volle gang. De Moor en Johansson spraken onder meer over hoe pact moet worden uitgevoerd eenmaal het er is.

Nicole de Moor: “We móéten Europees de krachten bundelen als we meer controle willen hebben over migratie. Uit de contacten die ik de afgelopen tijd heb gehad merk ik dat iedereen de urgentie inziet voor het EU Migratiepact. Het is tijd dat we het werk afmaken maar we moeten ook vooruitkijken en plannen hoe we de uitvoering gaan aanpakken. Het is niet met een tekst, maar wel met de concrete uitvoering ervan in de praktijk dat we de hoge asieldruk in landen als België kunnen aanpakken.”

Het uitwerken van een stappenplan voor de implementatie van het Pact wordt een belangrijke prioriteit die ons land samen met de commissie zal opnemen tijdens het Belgische voorzitterschap. Eind april plant de Moor een ministeriële meeting daarover met haar Europese collega’s. Gezien de grote omvang van het pact zal de uitvoering stapsgewijs moeten gebeuren.

De Moor had afgelopen maanden talrijke contacten op Europees niveau rond het EU Migratiepact. Zo kaartte de Moor de noodzaak om tot een gestemde tekst te komen aan bij de Nederlandse, Duitse, Oostenrijkse en Griekse collega’s. Vorige week overlegde de Moor met de rapporteurs van het pact in het Europees Parlement.

De komende dagen en weken gaan de Europese onderhandelingen verder, in de hoop nog voor kerst een politiek akkoord te bereiken. Volgende week vindt er daarvoor opnieuw topoverleg plaats met verschillende Europese collega-ministers, en is er een Raad van Europese ministers.

 

Blijf op de hoogte

Ook in het gemeenschappelijk visumbeleid hebben we een sterker Europa nodig.

"Het migratiebeleid is niet af. Het is tijd om de focus te leggen op maatregelen die het Europees Asiel- en Migratiepact beter zullen doen werken. Ook in het gemeenschappelijk visumbeleid hebben we een sterker Europa nodig." Dat verklaarde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, na afloop van de Raad voor Europese ministers bevoegd voor migratie in Luxemburg.

Verlenging tijdelijke bescherming Oekraïners tot maart 2026

De tijdelijke bescherming voor Oekraïners wordt voor een jaar verlengd. Dat bevestigde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, na afloop van de Raad voor Europese ministers bevoegd voor migratie in Luxemburg. De Europese Commissie lanceerde het voorstel om de tijdelijke bescherming te verlengen en de Raad, de ministers van de EU-lidstaten, gingen hier vandaag mee akkoord. Deze loopt nu tot maart 2026.

Terugkeer naar Marokko verdubbeld, dit jaar al 119 personen gedwongen teruggestuurd

In de eerste vijf maanden van dit jaar werden 119 Marokkanen in onwettig verblijf gedwongen teruggestuurd. Dat is meer dan het dubbelde van dezelfde periode vorig jaar, toen 55 personen werden teruggestuurd. De vernieuwde samenwerking met Marokko werpt zijn vruchten af. Dankzij het aanklampend terugkeerbeleid, beschikt ook ons land over extra capaciteit voor terugkeer.