De Europese Commissie onderneemt actie om de secundaire migratiestromen tegen te houden. Dat blijkt uit de brief die Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft gestuurd naar alle lidstaten in aanloop naar de top over asiel en migratie tussen de Europese regeringsleiders volgende week op 9 en 10 februari.
De Dublinregels zijn en blijven in de huidige vorm van toepassing in de Europese Unie zolang er geen akkoord is over de hervorming van het systeem binnen het EU Asiel- en Migratiepact. Transfers naar verantwoordelijke Lidstaten moeten dan ook daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden. De visie van Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, krijgt hiermee brede ingang. Zij klopt telkens op die nagel dat secundaire migratie ook lidstaten die niet aan de buitengrenzen liggen zwaar onder druk zetten.
Nu geeft de Commissie aan het Europees Asielagentschap de taak om periodiek te rapporteren over de opvangomstandigheden in de verschillende Lidstaten, ook een Belgische vraag. Nationale rechters weigeren soms Dublintransfers naar andere lidstaten, zonder altijd over de nodige objectieve en meest recente informatie te beschikken. Bovendien is het niet toelaatbaar dat Dublin permanent geblokkeerd wordt, omdat de opvang in bepaalde lidstaten permanent te wensen overlaat. “In de feiten is dat een premie voor slecht gedrag. Dat moeten we niet tolereren. Lidstaten moeten altijd voor hun verantwoordelijkheden gesteld worden en we moeten continue blijven bekijken met alle lidstaten hoe we de Europese solidariteit realiteit kunnen maken,” verklaart de Moor.