Meer dan 1.700 vrijwilligers actief in opvangcentra

Publicatiedatum

Tags

Engagement

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Maar liefst 1.725 vrijwilligers zijn actief in de meer dan 90 opvangcentra voor asielzoekers verspreid over het land. Ze zorgen mee voor taallessen, huiswerkbegeleiding, animatie voor kinderen, fietslessen, begeleiden van uitstappen en logistieke ondersteuning.

Naar aanleiding van de Week van de Vrijwilligers zette staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor een van de vrijwilligers in de bloemetjes tijdens een bezoek aan het opvangcentrum van het Rode Kruis in Sint-Niklaas.

Nicole de Moor: “Vrijwilligers leveren een waardevolle bijdrage aan het welzijn en de integratie van bewoners van opvangcentra en ze zijn een belangrijke ondersteuning voor de vaste medewerkers. Vrijwilligers creëren ook een brug tussen een opvangcentrum en de buurt. Vaak zijn het mensen uit de buurt die zich inzetten als vrijwilliger en zo de drempel tussen een centrum en de buurt verlagen.

In de opvangcentra van Fedasil zijn 520 vrijwilligers actief. Bij het Rode Kruis gaat het om 473 vaste vrijwilligers en bij Croix Rouge om 732 vrijwilligers.

Opvangcentra zijn steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Wie interesse heeft vindt meer info op www.fedasil.be/nl/vrijwilligers

Blijf op de hoogte

België zal gewelddadige Israëlische kolonisten toegang tot het grondgebied weigeren

Net zoals leden van Hamas die op de terreurlijst van de EU staan niet binnen mogen in ons land zal België ook gewelddadige Israëlische kolonisten de toegang weigeren. Dat werd vandaag beslist op vraag van de kern.

 

Nieuwe elektronische kids-ID voor niet-Belgische kinderen zorgt voor betere bescherming

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor stelde vandaag in Merelbeke de elektronische kids-ID voor niet-Belgische kinderen voor. Die vervangt vanaf 15 januari de kartonnen kids-ID die tot nog toe bestond. De elektronische kids-ID maakt identiteitsfraude veel moeilijker en kan gelinkt worden aan informatie over ouderlijk gezag.

Sterke daling in 2023 niet-begeleide minderjarigen

In 2023 is het aantal niet-begeleide minderjarigen dat in België toekomt en asiel aanvraagt sterk gedaald. Daar waar we in 2022 een piek vast konden stellen van 6434 personen die verklaarden minderjarig te zijn en zonder ouders of familie in België blijkt dat in de 3 eerste kwartalen van 2023 sterk teruggevallen. Tot en met september verklaarden 3217 personen minderjarig te zijn. Het overgrote deel verklaart tussen de 11 en 17 jaar te zijn. Dat verklaarde staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, tijdens het debat over de beleidsnota asiel en migratie.