Meer dan 1.700 vrijwilligers actief in opvangcentra

Publicatiedatum

Tags

Engagement

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Maar liefst 1.725 vrijwilligers zijn actief in de meer dan 90 opvangcentra voor asielzoekers verspreid over het land. Ze zorgen mee voor taallessen, huiswerkbegeleiding, animatie voor kinderen, fietslessen, begeleiden van uitstappen en logistieke ondersteuning.

Naar aanleiding van de Week van de Vrijwilligers zette staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor een van de vrijwilligers in de bloemetjes tijdens een bezoek aan het opvangcentrum van het Rode Kruis in Sint-Niklaas.

Nicole de Moor: “Vrijwilligers leveren een waardevolle bijdrage aan het welzijn en de integratie van bewoners van opvangcentra en ze zijn een belangrijke ondersteuning voor de vaste medewerkers. Vrijwilligers creëren ook een brug tussen een opvangcentrum en de buurt. Vaak zijn het mensen uit de buurt die zich inzetten als vrijwilliger en zo de drempel tussen een centrum en de buurt verlagen.

In de opvangcentra van Fedasil zijn 520 vrijwilligers actief. Bij het Rode Kruis gaat het om 473 vaste vrijwilligers en bij Croix Rouge om 732 vrijwilligers.

Opvangcentra zijn steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Wie interesse heeft vindt meer info op www.fedasil.be/nl/vrijwilligers

Blijf op de hoogte

Ook in het gemeenschappelijk visumbeleid hebben we een sterker Europa nodig.

"Het migratiebeleid is niet af. Het is tijd om de focus te leggen op maatregelen die het Europees Asiel- en Migratiepact beter zullen doen werken. Ook in het gemeenschappelijk visumbeleid hebben we een sterker Europa nodig." Dat verklaarde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, na afloop van de Raad voor Europese ministers bevoegd voor migratie in Luxemburg.

Verlenging tijdelijke bescherming Oekraïners tot maart 2026

De tijdelijke bescherming voor Oekraïners wordt voor een jaar verlengd. Dat bevestigde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, na afloop van de Raad voor Europese ministers bevoegd voor migratie in Luxemburg. De Europese Commissie lanceerde het voorstel om de tijdelijke bescherming te verlengen en de Raad, de ministers van de EU-lidstaten, gingen hier vandaag mee akkoord. Deze loopt nu tot maart 2026.

Terugkeer naar Marokko verdubbeld, dit jaar al 119 personen gedwongen teruggestuurd

In de eerste vijf maanden van dit jaar werden 119 Marokkanen in onwettig verblijf gedwongen teruggestuurd. Dat is meer dan het dubbelde van dezelfde periode vorig jaar, toen 55 personen werden teruggestuurd. De vernieuwde samenwerking met Marokko werpt zijn vruchten af. Dankzij het aanklampend terugkeerbeleid, beschikt ook ons land over extra capaciteit voor terugkeer.