Ook deze winter wordt met de jeugdsector samengewerkt voor tijdelijke noodopvangplaatsen.
Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor: “Met de bijdrage van de jeugdsector hebben we ook deze winter weer wat extra capaciteit om gezinnen en minderjarigen op te vangen. We hebben dankzij de oproep van Benjamin Dalle vorig jaar een intensievere samenwerking met de sector dan vroeger. Het gaat hier om tijdelijke plaatsen, die ook weer afgebouwd worden wanneer het jeugdwerk hervat.”
Vorig jaar sloegen staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor en toenmalig Vlaams minister van jeugd Benjamin Dalle de handen in elkaar. Dalle deed een oproep aan sectororganisatie Centrum voor Jeugdtoerisme (CJT). Verschillende organisaties gaven toen aan te willen helpen. De jeugdsector hielp zo om voldoende opvangplaatsen voor gezinnen en kinderen te hebben in de winterperiode.
Ook voor deze winter werden dezelfde jeugdverblijven waarmee vorig jaar werd samengewerkt opnieuw bekeken. Er werden zo 260 plaatsen geopend voor families in CJT-jeugdverblijven in Kinrooi, Bekkevoort, Heuvelland, Mesen en Oudsbergen. Daarnaast wordt al langer samengewerkt met een jeugdverblijfcentrum in Bredene, goed voor nog eens 238 plaatsen.
Niet elk jeugdverblijf is geschikt voor tijdelijke opvang van asielzoekers. Enkel jeugdverblijven die lang genoeg beschikbaar zijn kunnen worden ingezet door Fedasil en de partners. De 5 CJT-centra worden gebruikt als satellietcentra van reguliere opvangcentra. Meer zelfstandige asielzoekers kunnen dan in die satellietcentra terecht. De nabijheid en de mogelijkheden van reguliere opvangcentra speelt dus ook mee.
Bovendien zijn al deze plaatsen tijdelijk en worden ze in het voorjaar weer afgebouwd, wanneer het jeugdwerk herneemt. Het eerste tijdelijk centrum sluit eind januari al. Wanneer die plaatsen afgebouwd worden, moeten er voldoende capaciteit zijn om mensen op te vangen in reguliere opvangcentra. Het heeft geen zin om meer plaatsen te openen dan afgebouwd kunnen worden.
Nicole de Moor: “Net als vorig jaar maken we enkel gebruik van jeugdverblijven in de periode dat er geen jeugdwerk doorgaat. Het jeugdwerk niet hinderen hebben we altijd voorop gesteld, enkel zo houden we de goede samenwerking naar de toekomst aan.”
Voor alleenstaande mannen die geen oplossing hebben qua opvang werkt de Moor al langer samen met het Brussels Gewest voor 2.000 noodplaatsen in de daklozenopvang, die plaatsen zijn het hele jaar open, anders dan de tijdelijke inzet van jeugdverblijven buiten het seizoen. Ook samen met het Brussels Gewest werd een Koudeplan uitgewerkt voor extra plaatsen, dat sinds dinsdag van kracht is.