Geen opvang meer na negatieve asielprocedure

Publicatiedatum

Auteur

Bart Tierens

Deel dit artikel

Om de opvangduur structureel te verkorten werd in een aanpassing van de opvangwet voorzien. Wie een definitieve negatieve asielbeslissing krijgt moet de opvang binnen een periode van 30 dagen moeten verlaten. Tot nog toe was het mogelijk om andere procedures op te starten om langer in de opvang te blijven. Vandaag treedt deze wetgeving in voege.

Nicole de Moor: “Een verblijf in de opvang is liefst zo kort mogelijk. Met de maatregelen uit de migratiedeal sluiten we achterpoortjes uit het verleden die nog niet aangepakt waren. Enkel opvang bijmaken voor asielzoekers is geen oplossing voor de hoge instroom aan asielzoekers in ons land. Mensen moeten sneller de opvang verlaten. Dit is een maatregel die we zelf in België konden nemen, daarnaast moeten de regels uit het Europees Migratie Pact ook zorgen voor een aanpassing van de opvangregels.”

Wie een negatieve asielbeslissing krijgt, moet de opvang voortaan binnen een periode van 30 dagen verlaten. Dat is gemiddeld ongeveer drie maanden of 100 dagen sneller dan vandaag het geval is. Momenteel is het einde van de opvang gekoppeld aan het krijgen van een bevel om het grondgebied te verlaten. Dat zorgt voor onwenselijke situaties waarbij mensen na een negatieve beslissing andere procedures opstarten zoals een aanvraag tot regularisatie, om het bevel om het grondgebied te verlaten voor zich uit te schuiven. Zo konden zij langer in de asielopvang blijven, terwijl zij geen asielzoeker meer zijn. Zo heeft enkel wie een lopende asielprocedure heeft nog recht op asielopvang. Zo’n 1.000-tal personen starten na een negatieve asielbeslissing andere procedures.

De instroom van asielzoekers blijft hoog. Alleenstaande mannen kunnen zich registreren maar krijgen niet standaard een opvangplaats. Voorlopig zijn er geen opvangplaatsen voor hen in het netwerk van Fedasil. Ook voor families met kinderen zijn de plaatsen bijzonder beperkt aan het worden. Nieuwe maatregelen dringen zich op.

Naast maatregelen om meer asielzoekers uit de opvang te doen uitstromen, blijft de Moor inzetten op het aanpakken van de instroom. Er wordt kort op de bal gespeeld wanneer nieuwe fenomenen zich voordoen. Zo was er een sterke toename van Moldavische asielzoekers, geen enkele Moldaviër werd vorig jaar erkend. Asielaanvragen van nationaliteiten die zeer weinig kans maken op asiel, worden sinds 1 februari in een fast-trackprocedure behandeld. De snelle procedure heeft betrekking op asielzoekers uit landen die op de lijst van veilige landen staan en landen met een lage erkenningsgraad.

Blijf op de hoogte

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie ontmoet Hongaarse Ambassadeur voor overleg over migratie

Vandaag vond op initiatief van Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, een diplomatiek overleg over migratie plaats met de Hongaarse ambassadeur in Brussel, de heer Tamás Iván Kovács. Dit gesprek kwam er naar aanleiding van recente Hongaarse beleidsaankondigingen rond migratie, die vragen opriepen.

Al 1.200 werkende asielzoekers droegen in totaal half miljoen euro bij aan opvang

Sinds 1 juli moeten asielzoekers die in een opvangcentrum verblijven en die werken een bijdrage betalen aan hun opvang. Al 1.200 asielzoekers droegen in totaal een half miljoen euro bij.

Recordaantal mensen verlieten opvangcentra deze zomer

De asieldiensten namen een recordaantal beslissingen deze zomer. In juli en augustus beoordeelde het CGVS de asielaanvragen van 5.818 personen, zo blijkt uit voorlopige cijfers. Vorige zomer ging dat nog over 4.553 personen. Hoe meer mensen een beslissing krijgen, het meer mensen de opvang verlaten. Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, werkt samen met de asieldiensten met man en macht om asielzoekers zo snel mogelijk uit te opvang te krijgen.