Fietslessen voor asielzoekers in Arendonk werpen hun vruchten af

Publicatiedatum

Tags

Engagement

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Fiets op 3 juni sprong ook Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, op haar fiets. Dit deed ze in het opvangcentrum van Arendonk waar Mobiel 21 vzw onlangs een pilootproject van Be Cycle uitrolde. Dat project streeft ernaar om asielzoekers in opvangcentra te leren fietsen.

Fietsles in het opvangcentrum

Sinds 19 april vindt er in het opvangcentrum van Arendonk elke week een fietsles plaats voor asielzoekers en enkele buurtbewoners. Daarvoor werd een verkeerspark ingericht op het binnenplein van het centrum. Tijdens de lessen leren de deelnemers fietsen, heel vaak vanaf nul. Ze leren hoe je veilig in Vlaanderen moet fietsen, de wegcode kan respecteren en hoe ze zich kunnen oriënteren. De lessen zijn een doordachte mix van theorie en praktijk. Als sluitstuk van de lessenreeks trekken de deelnemers met hun fiets het dorpscentrum in om een oefenrit te maken.

Vandaag was ook Staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, aanwezig tijdens zo’n fietsles. Ze nam er enthousiast deel aan de oefeningen. Met haar bezoek in Arendonk wil de Staatssecretaris de ontwikkeling van het fietsbeleid in de Belgische asielcentra in de kijker zetten. Veilig leren fietsen in het verkeer is ook een essentieel onderdeel van integratie.

Nicole de Moor, Staatssecretaris voor asiel en migratie‘Wie kan fietsen raakt makkelijker van het ene punt naar het andere. Het biedt mensen niet alleen een gezonde mogelijkheid om zich te verplaatsen, maar ook meer kansen op de arbeidsmarkt. Relatief snel kunnen ze een grotere afstand overbruggen om werkgevers te bereiken of opleidingen te volgen. Op die manier wordt participatie aan de samenleving en integratie bevorderd’.

Be Cycle

De fietslessen in Arendonk kaderen in het project Be Cycle, dat ernaar streeft om asielzoekers in opvangcentra te leren fietsen. Concreet bestaat het project uit vijf kleinere pilootprojecten in de opvangcentra van Arendonk, Kapellen, Koksijde, Pelt en Wingene. De ambitie is om in die centra zeker 75 mensen te leren fietsen. De inzichten en ervaringen uit de pilootprojecten moeten uiteindelijk leiden tot een structurele aanpak voor fietsinitiatieven in de Belgische asielcentra. 

Ilse Vleugels, Projectmedewerker bij Mobiel 21‘De fietslessen gaan om meer dan fietsvaardigheid alleen. Ook de wegcode, verkeersveiligheid en complexe verkeerssituaties komen aan bod. Net als fietsonderhoud en fietsherstel. De lessen zijn bovendien een kans voor mensen om hun Nederlands te oefenen. Tot slot willen we opvangcentra ook ondersteunen in het vinden van kwalitatieve fietsen voor hun bewoners. Het is een totaalaanpak die we in de toekomst graag in nog meer centra willen uitrollen!’ 

Het Be Cycle-project wordt gefinancierd door Fedasil, en wordt ondersteund door Mobiel 21, Groep INTRO en HERW!N.

Vervoersarmoede bestrijden

Terwijl kunnen fietsen voor de meesten onder ons een evidentie is, is dat niet voor iedereen zo. Door mensen de kans te geven om zich zelfstandig te verplaatsen naar winkels, vrijetijdsactiviteiten, school, kinderopvang … leren ze de buurt kennen. Eenmaal aangeleerd, is de fiets een relatief goedkope en laagdrempelige manier om zich te verplaatsen. 

Pascal, vrijwilliger van de fietslessen in het opvangcentrum in Arendonk'Mobiliteit is belangrijk om volop deel te zijn van de samenleving. De fiets is voor korte afstanden het vervoermiddel van de toekomst. Voor wie het financieel niet breed heeft, is dat zeker het geval. Daarom vind ik het initiatief om mensen veilig te leren fietsen een prachtig idee. En steun ik het met veel plezier.

Blijf op de hoogte

Nicole de Moor: “Jeugdsector springt ook deze winter opnieuw in de bres voor tijdelijke opvangplaatsen”

Ook deze winter wordt met de jeugdsector samengewerkt voor tijdelijke noodopvangplaatsen.

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor: “Met de bijdrage van de jeugdsector hebben we ook deze winter weer wat extra capaciteit om gezinnen en minderjarigen op te vangen. We hebben dankzij de oproep van Benjamin Dalle vorig jaar een intensievere samenwerking met de sector dan vroeger. Het gaat hier om tijdelijke plaatsen, die ook weer afgebouwd worden wanneer het jeugdwerk hervat.”

Uitspraak Raad van State: de Moor "Opvang kan wel verder geweigerd worden aan wie al vluchtelingenstatus geniet, op individuele basis"

De afgelopen maanden stelde ons land een aanzienlijke stijging vast van asielaanvragen van mensen die reeds bescherming genieten in een ander Europees land, meestal Griekenland. Ons land wil solidair zijn met oorlogsvluchtelingen, maar het systeem draait vierkant als we ook nog eens dossiers moeten behandelen van mensen die elders al bescherming hebben. Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor besliste daarom om delen van het Europees Migratiepact vervroegd toe te passen en opvang te weigeren in die gevallen.

De Moor overlegt met Europese collega’s over Syrische vluchtelingen

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor neemt vandaag deel aan de Raad van Europese ministers van binnenlandse zaken en justitie. De Moor vraagt een gecoördineerd beleid in Europa rond Syrische vluchtelingen.