Dringende hervorming van de terugkeerrichtlijn cruciaal voor effectief Europees migratiebeleid

Publicatiedatum

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

De uitvoering van het Europees Migratie- en Asielpact hangt af van effectieve terugkeerprocedures. Het organiseren van terugkeer, voor wie het kan al vanaf de buitengrenzen van de Europese Unie, is een absolute noodzaak voor een correct migratiebeheer. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, benadrukt in de raad van ministers van asiel en migratie in Luxemburg dat de hervorming van de terugkeerrichtlijn niet langer kan worden uitgesteld. “Deze hervorming had al lang voltooid moeten zijn. Het is hoog tijd dat de Europese ministers van Asiel en Migratie dit eindelijk bespreken op de Raad.” aldus de Moor.

De staatssecretaris wijst op de essentiële noodzaak om meer terugkeer te realiseren. De huidige Europese wetgeving blijft tekortschieten bij de aanpak van de operationele obstakels die de terugkeer belemmeren. Te veel migranten zonder verblijfsrecht weigeren mee te werken aan hun terugkeer en misbruiken het asielsysteem door steeds nieuwe aanvragen in te dienen, enkel en alleen om uitzetting te vertragen. Daarnaast zijn er te veel praktische obstakels om personen die een dreiging vormen voor de veiligheid of criminele feiten pleegden snel te kunnen verwijderen van het grondgebied.
De staatssecretaris vraagt daarom om ook in de Europese wetgeving een verplichting in te schrijven voor derdelanders om samen te werken met de autoriteiten tijdens het terugkeerproces. Voor wie dit weigert, moeten er duidelijke consequenties volgen, bijvoorbeeld wanneer men onderduikt of niet naar verplichte afspraken komt. Staatssecretaris de Moor benadrukt dat België hierin een voortrekkersrol speelt binnen de Europese Unie. “Ik heb de voorbije legislatuur een dergelijke medewerkingsplicht ingevoerd in onze eigen Belgische wetgeving. Wie niet meewerkt aan terugkeer, zal de gevolgen daarvan voelen in België. Dit verhaal van rechten en plichten zou nu ook Europees de standaard moeten worden.
Voor België is het verbeteren van de terugkeercijfers, met name sinds de COVID-dip, een absolute prioriteit. De staatssecretaris roemt de inspanningen van de Belgische diensten: “Onze diensten werken keihard om terugkeer te faciliteren en om duidelijk te maken dat wie hier zonder papieren verblijft, moet vertrekken.” België behoort ondertussen ook tot de top vijf van lidstaten die het meest gebruik maken van de ondersteuning van Frontex voor terugkeeroperaties. Ook terugkeer is een Europees verhaal.

Blijf op de hoogte

Nicole de Moor: “Jeugdsector springt ook deze winter opnieuw in de bres voor tijdelijke opvangplaatsen”

Ook deze winter wordt met de jeugdsector samengewerkt voor tijdelijke noodopvangplaatsen.

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor: “Met de bijdrage van de jeugdsector hebben we ook deze winter weer wat extra capaciteit om gezinnen en minderjarigen op te vangen. We hebben dankzij de oproep van Benjamin Dalle vorig jaar een intensievere samenwerking met de sector dan vroeger. Het gaat hier om tijdelijke plaatsen, die ook weer afgebouwd worden wanneer het jeugdwerk hervat.”

Uitspraak Raad van State: de Moor "Opvang kan wel verder geweigerd worden aan wie al vluchtelingenstatus geniet, op individuele basis"

De afgelopen maanden stelde ons land een aanzienlijke stijging vast van asielaanvragen van mensen die reeds bescherming genieten in een ander Europees land, meestal Griekenland. Ons land wil solidair zijn met oorlogsvluchtelingen, maar het systeem draait vierkant als we ook nog eens dossiers moeten behandelen van mensen die elders al bescherming hebben. Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor besliste daarom om delen van het Europees Migratiepact vervroegd toe te passen en opvang te weigeren in die gevallen.

De Moor overlegt met Europese collega’s over Syrische vluchtelingen

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor neemt vandaag deel aan de Raad van Europese ministers van binnenlandse zaken en justitie. De Moor vraagt een gecoördineerd beleid in Europa rond Syrische vluchtelingen.