Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor neemt vandaag en morgen deel aan de Vienna Migration Conference, waar vertegenwoordigers van verschillende Europese en herkomstlanden aanwezig zijn. Naast gesprekken over de implementatie van het Europese Migratiepact, vraagt de Moor om verder te werken aan een uniformer en beter gemonitord Europees visabeleid.
Nicole de Moor: “Ook in het visumbeleid hebben we een sterker Europa nodig. We moeten veel systematischer tegengaan dat bijvoorbeeld toeristenvisa uiteindelijk worden gebruikt om hier asiel aan te vragen. Alles begint bij een goede detectie van problematische fenomenen en dat zal in de toekomst beter lukken dankzij de nieuwe Eurodac-database.”
In 2023 waren er 1,1 miljoen asielaanvragen in de EU. Een derde van die asielaanvragen gebeurt door mensen die op irreguliere wijze de EU binnenkomen. Vele andere asielaanvragen gebeuren door personen die (ooit) de EU legaal binnenkwamen. Dit kan bijvoorbeeld na het hebben ontvangen van een toeristen of business-visum voor een kort verblijf. Uiteraard zijn er vandaag al controles wanneer een visum wordt toegekend, maar het valt niet te ontkennen dat het oneigenlijk gebruik van visa om asiel aan te vragen voor een overbelasting zorgt van het systeem.
Zo stelde ons land vast dat in de eerste negen maanden van dit jaar al 143 Armeniërs met een Grieks visum voor kort verblijf asiel aanvroegen. Zij maken nauwelijks kans op asiel, maar de aanvragen belasten het asielsysteem nog verder. De Moor kaart de problematiek daarom aan bij haar Griekse collega.
De problematiek met asielaanvragen na legale binnenkomst doet zich ook voor bij nationaliteiten die genieten van visumvrijstellingen voor Europa. Tijdens het Belgische EU-voorzitterschap lanceerde de Moor een voorstel voor een gemeenschappelijke Europese strategie inzake visa, waarvoor brede steun werd uitgesproken door lidstaten. Centraal daarin is dat de visumvrijstellingen dynamischer worden. Als er oneigenlijk gebruik is moet er veel sneller een schorsing zijn van visumvoordelen. De Europese Commissie heeft aangegeven verder te willen bouwen op het Belgische voorstel.
De Moor brengt op de conferentie ook de boodschap dat migratiebeheer niet kan werken zonder brede samenwerkingen met landen van herkomst en transitlanden. Ze treedt daarover in gesprek met de UNHCR Assistant High Commissioner for Protection. Zij hebben het onder meer over het belang dat partnerschappen met derde landen steeds de bescherming van wie op de vlucht is voor oorlog en vervolging voor oog houden.