De Moor wil komaf maken met asielaanvragen door erkende vluchtelingen: “ondermijnt asielsysteem”

Publicatiedatum

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Ons land stelt een aanzienlijke stijging vast van asielaanvragen van Palestijnen en Syriërs die reeds bescherming genieten in een ander Europees land, meestal Griekenland en in mindere mate Bulgarije. De afgelopen maanden gaat het over telkens meer dan 450 aanvragen per maand. Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor wil daar komaf mee maken.

Nicole de Moor: “Het valt niet uit te leggen dat iemand die als vluchteling erkend is in Griekenland of Bulgarije, nog eens asiel aanvraagt in België. Ons land wil solidair zijn met oorlogsvluchtelingen, maar het systeem draait vierkant als we ook nog eens dossiers moeten behandelen van mensen die elders al bescherming hebben. Dat is niet rechtvaardig en niet houdbaar. Ik wil komaf maken met die praktijk, want het is een volledige ondermijning van het Europees asielsysteem.”

De huidige wetgeving maakt het al mogelijk om asielaanvragen van erkende vluchtelingen onontvankelijk te verklaren en dus niet te behandelen. In de praktijk zorgt de rechtspraak van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV) echter dat twee derden van de aanvragen wel behandeld worden en bijna de helft van de aanvragen erkend worden, omdat de RVV sociale voorzieningen in Griekenland als onvoldoende en ontoegankelijk beschouwt.

Om het fenomeen van asielaanvragen door erkende vluchtelingen een halt toe te roepen, wil de Moor zich met alle mogelijke juridische middelen verzetten tegen de rechtspraak van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. Dat betekent dat de Belgische staat in beroep zal gaan tegen beslissingen van ontvankelijkheid of erkenningen in dergelijke dossiers. Griekenland en Bulgarije zijn veilige landen, waar je effectief bescherming krijgt. Wie vlucht voor oorlog of vervolging is daar veilig. Het gaat niet om naar België te willen komen en hier nog eens asiel aan te vragen. We zullen daar alle mogelijke juridische middelen voor aanwenden., aldus de Moor.

De situatie in Griekenland voor erkende vluchtelingen is de laatste jaren verbeterd, zo geeft Griekenland zelf aan. Het land krijgt sinds tien jaar Europese steun voor asiel en integratie. Voor de periode 2021 tot en met 2027 gaat het om meer dan 400 miljoen euro. De Moor overlegde al meermaals met haar Griekse collega. Ze is bereid om projecten te steunen in Griekenland om de situatie voor erkende vluchtelingen ter plaatse verder te ondersteunen.

Naast het juridisch aanvechten van het fenomeen, wil de Moor delen van het Europese Migratiepact vervroegd toepassen, zodat opvang geweigerd kan worden aan asielzoekers die al de vluchtelingenstatus genieten in een ander Europees land. Vorige week bevestigde de Europese Commissie in een brief aan de Moor dat België versneld kan beginnen daarmee.

Van januari tot en met september vroegen al 4.404 personen met de vluchtelingenstatus in een ander Europees land asiel aan in ons land. Het gaat voornamelijk over Palestijnen en Syriërs die in Griekenland of Bulgarije erkend werden. Het aantal asielaanvragen in ons land ligt dit jaar 12 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De Moor wil dat aantal naar beneden krijgen door op te treden tegen onterecht gebruik van de asielprocedure. De asielprocedure is er waarvoor ze echt dient, het beschermen van mensen die vluchten voor oorlog of vervolging in hun land.

Blijf op de hoogte

Gedwongen terugkeer naar Marokko verviervoudigd

Dankzij de vernieuwde samenwerking met Marokko, werden dit jaar al meer dan 200 Marokkanen in onwettig verblijf gedwongen teruggestuurd naar hun herkomstland, meer dan vier keer zoveel als vorig jaar.

Overleg met minister Faber over Nederlandse grenscontroles: “eens dat controles niet tot hinder mogen leiden voor burgers en bedrijven”

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor hadden vandaag een bilateraal overleg met Nederlands minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber. De Nederlandse minister liet officieel weten dat er in de loop van december in het grensgebied met ons land zal worden gestart met controles. Deze controles zullen worden uitgevoerd op Nederlands grondgebied.

Nicole de Moor zet sterker in op preventie voor nationaliteiten die nauwelijks kans maken op asiel

Sinds begin februari een fast-trackprocedure werd ingevoerd voor asielaanvragen van nationaliteiten die zeer weinig kans maken op asiel, werden zo al aanvragen van 859 personen versneld behandeld. In 96 procent van de gevallen krijgen asielzoekers in de procedure effectief een weigeringsbeslissing. Toch blijft de instroom van nationaliteiten die weinig kans maken op asiel hoog. Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor wil sterker inzetten op preventie om te vermijden dat mensen die geen nood hebben aan bescherming hier toch asiel aanvragen.