Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor neemt vandaag deel aan de Raad van Europese ministers van binnenlandse zaken en justitie. De Moor vraagt een gecoördineerd beleid in Europa rond Syrische vluchtelingen.
Nicole de Moor: “Iedereen hoopt dat er vrede en stabiliteit komt. Burgers in Syrië verdienen een betere toekomst en in dat geval hoeven mensen ook niet meer te vluchten. Maar het conflict kan ook escaleren, met juist meer vluchtelingen tot gevolg. Europa mag niet aan de zijlijn blijven staan en moet zich inzetten voor vrede en stabiliteit.”
Verschillende Europese landen kondigden de afgelopen dagen aan om hun asielbeslissingen voor Syriërs on hold te zetten en overwegen terugkeer van vluchtelingen te organiseren indien de situatie in Syrië duurzaam verbetert. Ook de Moor is daar voorstander als de omstandigheden dat toelaten. Ze vraagt dat de Europese Commissie een actieve rol speelt in het bevorderen van de besprekingen over de terugkeer van Syriërs en de coördinatie daarrond met UNHCR en IOM. Die organisaties spelen in andere landen nu al een cruciale rol bij het begeleiden van terugkeer en het re-integreren van mensen in hun herkomstland.
Tegelijkertijd wil de Moor dat Europa zich voorbereidt op een scenario waarin het conflict blijft aanslepen en juist tot meer vluchtelingen leidt. “We moeten lessen trekken uit het verleden. Toen de oorlog in Syrië startte in 2011 is aanvankelijk veel te weinig ondersteuning geboden om mensen bescherming te bieden in de regio. Daardoor zijn mensen na enkele jaren naar Europa beginnen vluchten. Als er een nieuwe vluchtelingenstroom op gang komt moeten we met Europa klaar zijn om de regio beter te ondersteunen. Het is belangrijk dat vluchtelingen op een humane manier in hun herkomstregio opgevangen worden.”
Uitvoering Migratiepact
Ook spreken de ministers over de implementatie van het Europees Migratiepact. Elke lidstaat moet vandaag een implementatieplan indienen bij de Europese Commissie. Het is een administratief werkdocument dat bekijkt wat op nationaal niveau moet gebeuren om de tien bouwstenen van het Pact, gaande van investeringen in databeheer, hervorming van het opvangsysteem, verbetering van terugkeerprocedures tot crisis- en noodplanning, te implementeren.
Het Belgisch implementatieplan werd voorbereid door een administratieve stuurgroep, onder het politiek toezicht van de staatssecretaris. Het weerspiegelt een gezamenlijke inspanning van federale en regionale administraties en reflecteert inzichten van het maatschappelijk middenveld en technische experts.
“Dit is een belangrijke stap richting een beter migratiesysteem en de doelstelling om tegen juni 2026 het Pact in heel Europa in uitvoering te hebben. België heeft veel te winnen bij het Europees Migratiepact. Dit plan is een eerste inschatting van wat ons land zal moeten doen. Het zal aan een volgende regering zijn om verdere keuzes te maken.”, aldus de Moor.