België zal gewelddadige Israëlische kolonisten toegang tot het grondgebied weigeren

Publicatiedatum

Auteur

Nicole de Moor

Deel dit artikel

Net zoals leden van Hamas die op de terreurlijst van de EU staan niet binnen mogen in ons land zal België ook gewelddadige Israëlische kolonisten de toegang weigeren. Dat werd vandaag beslist op vraag van de kern.

 

Dat is in lijn met de beslissing die de Verenigde Staten eerder deze week hebben aangekondigd.

Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor zal de toegang weigeren tot het grondgebied aan extremistische kolonisten die geweld plegen. Daarnaast zal minister van buitenlandse zaken Hadja Lahbib een seining van gewelddadige kolonisten in de Europese SIS-databank voorleggen op de Raad van ministers van buitenlandse zaken. Via die databank kan een inreisverbod worden opgelegd voor de hele Schengenzone.

Nicole de Moor: “Extremistische kolonisten zijn net als terroristen niet welkom in ons land. Ons land geeft hiermee een duidelijk signaal dat we de spiraal van geweld een halt willen helpen toeroepen en nog meer onschuldige burgerslachtoffers willen helpen voorkomen.”

Blijf op de hoogte

Ook in het gemeenschappelijk visumbeleid hebben we een sterker Europa nodig.

"Het migratiebeleid is niet af. Het is tijd om de focus te leggen op maatregelen die het Europees Asiel- en Migratiepact beter zullen doen werken. Ook in het gemeenschappelijk visumbeleid hebben we een sterker Europa nodig." Dat verklaarde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, na afloop van de Raad voor Europese ministers bevoegd voor migratie in Luxemburg.

Verlenging tijdelijke bescherming Oekraïners tot maart 2026

De tijdelijke bescherming voor Oekraïners wordt voor een jaar verlengd. Dat bevestigde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, na afloop van de Raad voor Europese ministers bevoegd voor migratie in Luxemburg. De Europese Commissie lanceerde het voorstel om de tijdelijke bescherming te verlengen en de Raad, de ministers van de EU-lidstaten, gingen hier vandaag mee akkoord. Deze loopt nu tot maart 2026.

Terugkeer naar Marokko verdubbeld, dit jaar al 119 personen gedwongen teruggestuurd

In de eerste vijf maanden van dit jaar werden 119 Marokkanen in onwettig verblijf gedwongen teruggestuurd. Dat is meer dan het dubbelde van dezelfde periode vorig jaar, toen 55 personen werden teruggestuurd. De vernieuwde samenwerking met Marokko werpt zijn vruchten af. Dankzij het aanklampend terugkeerbeleid, beschikt ook ons land over extra capaciteit voor terugkeer.